Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Υπόγεια πολιτεία του ΝΑΤΟ στον θεσσαλικό κάμπο



Σε 95 μέτρα βάθος, στα έγκατα του θεσσαλικού κάμπου, θα στεγάζονται οι επιτελείς του ΝΑΤΟϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Λάρισας, η κατασκευή του οποίου ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες.

Η υπόγεια «πολιτεία», εμβαδού 11.000 τ.μ., με διαδρόμους ενός χιλιομέτρου και ανάπτυξη σε δύο επίπεδα, από 65 έως 95 μέτρα βάθος, θα δημιουργηθεί κοντά στο χωριό Κουτσόχερο Λάρισας και το κόστος της θα φτάσει τα 15 δισ. δραχμές.

Από εκεί οι επιτελείς του ΝΑΤΟ, με Έλληνα διοικητή, θα σχεδιάζουν, θα αναθέτουν και θα ελέγχουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ (αλλά και δικές μας, σε περίοδο εντάσεων, όπως λέει το ΓΕΑ) στην περιοχή ευθύνης ­κυρίως στο Αιγαίο.

Το έργο θα κατασκευάσει ελληνική κοινοπραξία (Ελληνική Τεχνοδομική, Άκτωρ και Θεμελιοδομή) που κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε χθες στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, που τόνισε ότι το έργο «διαμορφώνει νέες ποιοτικά συνθήκες για την αποτελεσματική λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας».

Η ολοκλήρωση του νέου «λαβύρινθου» του ΝΑΤΟ θα γίνει σε 1.200 ημέρες και, μεταξύ άλλων, προβλέπονται ειδικές κατασκευές από ενισχυμένο μπετόν, αντιεκρηκτικές πόρτες, ειδικές βαλβίδες στα ανοίγματα εξαερισμού που θα το καθιστούν, όπως λέει το ΓΕΑ, απόρθητο από εξωτερικές προσβολές.

Το σημείο όπου θα γίνει το Στρατηγείο επελέγη μεταξύ οκτώ άλλων στην ευρύτερη περιοχή, διότι παρέχει τη μέγιστη φυσική ασφάλεια, αφού εκεί το έδαφος είναι συμπαγές. Η χρηματοδότηση και οι πιστώσεις θα γίνουν από το ΝΑΤΟ και στη «γλώσσα» της Συμμαχίας θα αναγράφεται ως CARS.


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Το αρθρο ειναι απο ΤΑΝΕΑ 24 Ιουνίου 1999......
Τα υπολλοιπα σκεφτειτε τα μονοι σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.