ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ! «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να κινητοποιήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να αναλάβουν δράση για αυτά τα θέματα. Ένα από τα κύρια μέλημα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης ήταν η προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων», ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας κ. Ingrida Šimonytė
Μετά το πέρας των ομιλιών ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Λιθουανή Πρωθυπουργός υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία κατά την οποία, ενισχύεται περαιτέρω η ανάπτυξη της συνεργασίας καθώς επίσης η διευκόλυνση της διαδικασίας για την δημιουργία εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στη χώρα υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ταυτόχρονα, την Ίδρυση Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία ανακοίνωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Αναλυτικά η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου:
«Είμαστε πράγματι πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην όμορφη χώρα σας μετά από ευγενική πρόσκληση της αξιότιμης κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λιθουανίας. Είμαστε προσωπικά ευγνώμονες στην Εξοχότητά της κα Ingrida Šimonytė για την υποδοχή μας και της συνοδείας μας στο Κυβερνητικό Μέγαρο και για την εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντησή μας.
Επισκεπτόμαστε αυτή τη φιλόξενη χώρα για πρώτη φορά για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Δημοκρατίας της Λιθουανίας. Μαζί με τον Πρωθυπουργό μόλις υπογράψαμε μια Συμφωνία Συνεργασίας που ορίζει και ενθαρρύνει στενότερους δεσμούς και συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο κείμενο της Συμφωνίας, η παρουσία της Ορθοδοξίας στη Λιθουανία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Αυτή η μακραίωνη σχέση μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών της χώρας σας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαρτυρεί το γεγονός ότι αυτή δεν είναι η πρώτη επαφή μεταξύ της γης της Λιθουανίας και της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα ανοίγεται μπροστά μας μια νέα προοπτική μαζί με τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για την ίδρυση της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία.
Αυτή είναι και η θέληση των Ορθοδόξων ιερέων και πιστών στη χώρα σας. Όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Συνεργασίας, υποστηρίζουμε τις φιλοδοξίες τόσο της ομάδας των Λιθουανών ορθοδόξων ιερέων όσο και των πιστών που εκπροσωπούν διάφορες άλλες εθνοτικές κοινότητες στη Λιθουανία να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους και να αποκαταστήσουν την ιστορική δικαιοσύνη ασκώντας την πίστη τους σε μια εκκλησία υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με επίγνωση και πλήρως αφοσιωμένη στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και στην Εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Κρήτη, 2016) , υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα των Λιθουανών Ορθοδόξων πιστών να λατρεύουν ελεύθερα και σύμφωνα με τη συνείδησή τους.
Όπως δήλωσε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας του 2016: «Κανείς δεν τίμησε και φρόντισε τον άνθρωπο όσο ο Θεάνθρωπος Χριστός και η Εκκλησία του. Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα είναι η προστασία της αρχής της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλες τις πτυχές της—δηλαδή, η ελευθερία της συνείδησης, των πεποιθήσεων και της θρησκείας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της συνείδησης, των πεποιθήσεων και της θρησκείας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελευθερία λατρείας και λατρείας. πρακτική, το δικαίωμα να εκδηλώνει κανείς τη θρησκεία του, καθώς και το δικαίωμα των θρησκευτικών κοινοτήτων στη θρησκευτική εκπαίδευση και στην πλήρη λειτουργία και άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων» ( Εγκύκλιος , παράγραφος 16). Το Συμβούλιο ζήτησε επίσης εποικοδομητική συνέργεια και σοβαρή συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους«προκειμένου να διαφυλαχθεί η μοναδική αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν, και για να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη» (ibid).
Πράγματι, η συνεργασία μεταξύ ενός κράτους και των θρησκευτικών οργανώσεων μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία. Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα θρησκευτικά ιδρύματα στην προώθηση της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της κατανόησης μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων. Στην πραγματικότητα, ο ΟΗΕ έχει συνεργαστεί ενεργά με θρησκευτικούς ηγέτες και οργανώσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων.
Ένα από τα βασικά οφέλη μιας τέτοιας συνεργασίας είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο συνεκτική και αρμονική κοινωνία. Οι θρησκευτικές οργανώσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο επιρροής στις ηθικές και ηθικές αξίες των οπαδών τους και μπορούν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να διαδώσουν αυτές τις αξίες στην κοινωνία . Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των κοινωνικών συγκρούσεων και σε βαθύτερη αλληλεγγύη.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης αναγνωρίσει την καθοριστική συμβολή των θρησκευτικών οργανώσεων στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Για παράδειγμα, τα θρησκευτικά ιδρύματα μπορούν να είναι ισχυροί υποστηρικτές για την προστασία του περιβάλλοντος και μπορούν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να καλλιεργήσουν βιώσιμες πρακτικές στις κοινότητές τους.
Η Βίβλος, επίσης, τονίζει τη σημασία της συνεργασίας και της ειρήνης μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων. Στο βιβλίο του Ησαΐα αναφέρεται ότι ο Θεός «θα κρίνει μεταξύ των εθνών και θα λύνει διαφορές για πολλούς λαούς. Θα χτυπήσουν τα ξίφη τους σε άροτρα και τα δόρατά τους σε αγκίστρια κλαδέματος. Έθνος δεν θα σηκώσει το σπαθί εναντίον του έθνους, ούτε θα εκπαιδεύσει πια για πόλεμο» (Ησαΐας 2:4) . Παρόμοια, στην Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς δηλώνει: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, γιατί αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού» (Ματθαίος 5:9). Αυτό το εδάφιο τονίζει τη σημασία της εργασίας για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ διαφορετικών ομάδων.
Η Αγία Γραφή διδάσκει επίσης ότι η αγάπη και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων είναι τα κλειδιά για μια ολοκληρωμένη και θεοσεβή ζωή. Στην πραγματικότητα, μια από τις μεγαλύτερες Γραφικές εντολές είναι να «αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου» (Μάρκος 12:31). Ομοίως, ο Άγιος Ιωάννης γράφει: « Όποιος δεν αγαπά, δεν γνωρίζει τον Θεό, γιατί ο Θεός είναι αγάπη » (Α’ Ιωάννου 4:8). Αυτά τα αποσπάσματα μας υπενθυμίζουν ότι η αγάπη μας για τους άλλους είναι αντανάκλαση της αγάπης μας για τον Θεό και ότι δεν μπορούμε να Τον γνωρίσουμε αληθινά χωρίς πρώτα να δείξουμε αγάπη και συμπόνια προς τους συνανθρώπους μας.
Σε αυτό το πνεύμα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να κινητοποιήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να αναλάβουν δράση για αυτά τα θέματα. Ένα από τα κύρια μέλημα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης ήταν η προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων. Υπήρξαμε ένθερμος υποστηρικτής του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου και εργαστήκαμε ακούραστα για να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων. Υποστηρίζουμε επίσης σθεναρά τις προσπάθειες για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσφύγων και άλλων ευάλωτων πληθυσμών.
Εκτός από την προώθηση της ειρήνης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε επίσης πρωτοπόρος και ηγέτης στο παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε μιλήσει επανειλημμένα για την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και έχουμε ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Μία από τις πιο αξιόλογες ενέργειές μας ήταν η καθιέρωση της 1ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας αφιερωμένης στις προσευχές για την προστασία της δημιουργίας. Αυτή η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενέπνευσε τον αγαπημένο μας αδελφό Πάπα Φραγκίσκο να ανακοινώσει επίσης την ίδια ημέρα ως Καθολική Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας, ακολουθούμενη από την Αγγλικανική Κοινωνία και άλλες χριστιανικές ομολογίες και οικουμενικές οργανώσεις, όπως το WCC και το CEC. . Επομένως, αυτή η πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης έχει μετατραπεί σε πηγή ενότητας για τους χριστιανούς όλου του κόσμου για την υπεράσπιση του οίκου μας , της κοινής μας κατοικίας.
Με παρόμοιο τρόπο, με τη Συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα εδώ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφέρεται θυσιαστικά στην υπηρεσία των ορθοδόξων πιστών στη χώρα σας επεκτείνοντας την πνευματική του παρουσία στη Λιθουανία μαζί με τις μοναδικές ευθύνες που μας εμπιστεύονται οι Άγιοι και Ιεροί Κανόνες και την αγιασμένη μακρόχρονη πρακτική της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή είναι μια εξαιρετική τιμή για εμάς και, ως εκ τούτου, είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Λιθουανίας για την υποστήριξή τους.
Καθώς πλησιάζουμε στον εορτασμό της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, προσφέρουμε ολόψυχα σε όλους σας την Πατριαρχική μας ευλογία και τις πατρικές προσευχές μας. Είθε ο Κύριος να κρατά πάντα εσάς και τις οικογένειές σας και να χαρίζει στην ευλογημένη γη της Λιθουανίας ένα ευτυχισμένο και ευημερούν μέλλον! Αμήν!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.