Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

«Νύχτα των Αρχηγών» στη Μονή Βατοπεδίου! Τι κάνει σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία στο Άγιο Όρος;



«Νύχτα των Αρχηγών» στη Μονή Βατοπεδίου! Όπως έγραψε από χθες το militaire.gr οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων έκαναν «απόβαση» στο Άγιο Όρος. Η επίσημη δικαιολογία της επίσκεψης είναι ότι οι Αρχηγοί θα επισκέπτονταν τη Μονή της Σιμώνος Πέτρας όπου μοναχός είναι συγγενικό πρόσωπο του Α/ΓΕΣ.

Ωστόσο οι κύριοι Δημ. Χούπης (Α/ΓΕΕΘΑ), Γιώργος Κωστίδης (Α/ΓΕΣ), Δημ.Κατάρας (Α/ΓΕΝ) και Δημοσθένης Γρηγοριάδης (Α/ΓΕΑ) , συνοδευόμενοι από περίπου 15 άτομα βρίσκονται από το μεσημέρι στη μονή Βατοπεδίου όπου και γευμάτισαν. Νωρίτερα στη μονή είχε φθάσει ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη μονή Σιμονώπετρας θα πάνε την Τρίτη.

Δεν θα δινόταν τόσο μεγάλη σημασία στην επίσκεψη των Αρχηγών στο Άγιο Όρος σε άλλη περίοδο. Αυτή που διανύουμε όμως έχει άλλο ενδιαφέρον. Αναφερόμαστε στις πληροφορίες που υπάρχουν για «επέμβαση στρατιωτικού τύπου» προκειμένου να εκκενωθεί η μονή Εσφιγμένου! Στη μονή ζουν πάνω από 120 μοναχοί και είναι μάλλον αδύνατο να εκκενωθεί δια της βίας, «χωρίς να ανοίξει μύτη» όπως φέρεται να διαβεβαιώνει ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους.

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος έχει αποκαλύψει έγκαιρα από την εκπομπή του το σχετικό σχεδιασμό. Για το θέμα αυτό μίλησε και στο militaire channel εξηγώντας το μεγάλο ρίσκο που θα αναλάβει όποιος δώσει το πράσινο φως για επιχείρηση στη μονή Εσφιγμένου.
 
 
Read more »

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Σώστε τα παιδιά σας από το διεστραμμένο και άθεο Υπουργείο Παιδείας. Δήλωση απαλλαγής από το Μάθημα Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης...

 

Αντιγράψτε και υπογράψτε το παρακάτω κείμενο και παραδώστε το στον Διευθυντή του Σχολείου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
 
ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ___________________________________
που εδρεύει ομοίως και εκπροσωπείται νόμιμα του /της
_________________________________________ 
του _______________
κατοίκου
_________________________________________________
κηδεμόνα του/της μαθητ____________________________________
 
Αξιότιμ__ κ. Διευθυν_
 
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όρισε με την υπ’ αριθ. Υ.Α. 79511 (ΦΕΚ 2539/Β/24-06-2020) την υλοποίηση στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" με τέσσερις θεματικούς κύκλους: α) Ζω καλύτερα (στον οποίο σαν επιμέρους θεματική εμφανίζεται το εν λόγω θέμα της Σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης), β) Φροντίζω το περιβάλλον, γ) Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ, και δ) Δημιουργώ και Καινοτομώ.  
 
Πληροφορήθηκα το εκπαιδευτικό υλικό που αποτελεί την καθοδηγητική πηγή τροφοδοσίας της επιμέρους θεματική ενότητας της Σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων από την ιστοσελίδα του ΙΕΠ http://iep.edu.gr/el/ekpaideftika-programmata-yliko,  
ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ που απορρέει από το Ν. 53/1974 - ΦΕΚ 256/Α΄ που κύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ ή Σύμβαση της Ρώμης) και σύμφωνα με το άρθρο 2 του Προσθέτου Πρωτοκόλλου αυτής "Δικαίωμα στην εκπαίδευση" που ορίζει ότι:
"Ουδείς δύναται να στερηθή του δικαιώματος όπως εκπαιδευθή. Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ' αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσι την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις"
 
ΔΗΛΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΕΤΕΡΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ
 
ότι δεν επιθυμώ το τέκνο στο οποίο ασκώ ως γονέας ή κηδεμόνας νομίμως την επιμέλεια και γενικώς τη γονική μέριμνα να παρακολουθήσει και να συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην διδασκαλία της επιμέρους θεματικής ενότητας των "Εργαστηρίων Δεξιοτήτων" με τίτλο "Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση", διότι το περιεχόμενό της είναι αντίθετο με τις κοινωνικές μου αντιλήψεις, τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές μου πεποιθήσεις, βάσει των οποίων διαπαιδαγωγώ το ως άνω τέκνο και επιπλέον προσβάλλει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ενδεικτικά δεν συνάδουν με τις πεποιθήσεις μου οι θεωρίες που βρίσκονται στο υλικό του ΙΕΠ περί ύπαρξης περισσοτέρων των δύο φύλων, των εμφύλων ταυτοτήτων, περί των αμβλώσεων και της μη απόλυτης προστασίας του αγέννητου παιδιού από την σύλληψή του, των σεξουαλικών σχέσεων των νέων εκτός γάμου και της εγκράτειας των νέων από τέτοιες σχέσεις, της πρώϊμης για την ηλικία τους μύησης των παιδιών στην σεξουαλική δραστηριότητα και άλλα κεφαλαιώδη για εμένα ζητήματα που σε κατάλληλο χρόνο επιφυλάσσομαι να αναφέρω και να επικαλεσθώ. Επιπροσθέτως ως προς το ζήτημα της σεξουαλικής αγωγής θεωρώ μόνο τον εαυτό μου - ως γονέα ή κηδεμόνα- αρμόδιο και κατάλληλο να την παρέχω στο τέκνο μου, εξατομικευμένα και ανάλογα με τον χαρακτήρα και την ωριμότητά του.
 
Κατά την ώρα της ανάπτυξης της εν λόγω επιμέρους θεματικής ενότητας της "δεξιότητας" αυτής, θα πρέπει το τέκνο να απασχοληθεί στο σχολείο με εναλλακτικό τρόπο, σύμφωνα με ενδεδειγμένες παιδαγωγικές μεθόδους, που δεν θα θίγει την προσωπικότητά του, ούτε την διαφορετικότητά του από άλλους μαθητές, ώστε να υφίσταται δυσμενείς διακρίσεις και κάθε είδους διάκριση- υποτίμηση (bulling) εξαιτίας της μη συμμετοχής του στην εν λόγω δεξιότητα. Σε περίπτωση που η επιμέρους θεματική ενότητα της "δεξιότητας" αυτής υλοποιηθεί τις τελευταίες ώρες του σχολικού ωραρίου, δίνω τη συγκατάθεσή μου να φύγει το τέκνο νωρίτερα από το σχολείο, αφού πρώτα ενημερωθώ τηλεφωνικώς στον αριθμό επικοινωνίας, που ήδη σας έχω δηλώσει.
 
Με όλο το σεβασμό στο κοπιώδες έργο σας που επιτελείτε για τα παιδιά μας και κατανοώντας ότι δεν είναι δική σας πρωτοβουλία η συγκεκριμένη "δεξιότητα", οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι έχετε υποχρέωση να κάνετε δεκτή την παρούσα δήλωσή μου σύμφωνα με τον ΥΚ Ν.3528/2007. Σε διαφορετική περίπτωση, για οποιαδήποτε βλάβη υποστούμε είτε ο υπογράφων, είτε ο/η άνω μαθητής/τρια, επιφυλάσσομαι ρητώς να ζητήσω αστικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες προσωπικά από κάθε υπαίτιο που συνέπραξε και ταυτόχρονα από Ελληνικό Δημόσιο.
 
Με εκτίμηση 
Ο / Η κηδεμόνας
 
Επειδή κάποιοι μπορεί να έχουν απορίες για το τι ακριβώς λένε στο μάθημα αυτό στα παιδιά μας, ας δούμε πως περιγράφονται επισήμως τα μαθήματα αυτά που αρχίσουν από τα νηπιαγωγεία!!!!!!! 
Τα κόκκινα γράμματα είναι δικός μας τονισμός στα επίμαχα θέματα όπου επιχειρείται η πλύση εγκεφάλου.... 
Θέλουν να σκανδαλίσουν και να πονηρέψουν τα αθώα μας παιδιά.... 
(Εκτός από τα απαράδεκτα που θα διαβάσετε θα διαπιστώσετε ότι προωθούν και τον Νεοεποχίτικο Ολισμό....)
 
 
>> ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
 
«Κανόνας του εσωρούχου»: Το σώμα σου σού ανήκει / Τα καλά και κακά αγγίγματα / Τα καλά και κακά μυστικά / Η πρόληψη και η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη των ενηλίκων / Καταγγελία και αποκάλυψη στοιχείων / Γνωστοί και άγνωστοι δράστες / Βοήθεια – Δίκτυο Ασφάλειας με άτομα που εμπιστευόμαστε / Γνωρίζω, φροντίζω και προστατεύω τον εαυτό μου – Προσωπική υγεία και ασφάλεια / Η δύναμη της φιλίας / Οικογένεια (σχέσεις, ρόλοι, στερεότυπα ρόλων) / Ανθρώπινα Δικαιώματα και υποχρεώσεις – Δικαιώματα και υποχρεώσεις των παιδιών / Τα συναισθήματα (αναγνώριση, έκφραση, ενσυναίσθηση, έλεγχος) / Ίδιοι και διαφορετικοί / Συνεργασία. 
 
>> ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
 
Α΄ Δημοτικού: Αναπαραγωγικά και ιδιωτικά μέρη του σώματος, καλά και κακά μυστικά, καλά και κακά αγγίγματα, δίκτυο ασφάλειας, καταγγελία, κανόνας του εσωρούχου, ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, φιλία, υγιείς σχέσεις, προσωπική υγιεινή/φροντίδα σώματος, ταυτότητα (συνήθειες, φύλο), συναισθήματα (αναγνώριση, έκφραση, αιτίες), φιλία, σεβασμός.
 
Β΄ Δημοτικού: Αγάπη, υπευθυνότητα, ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, κανόνας του εσωρούχου, οικογένεια, έμφυλα στερεότυπα, ασφάλεια στο σπίτι και στο σχολείο, γραμμές καταγγελιών, ομοιότητες και διαφορές ατόμων, οφέλη διαφορετικότητας.
 
Γ΄ Δημοτικού: Στάδια ανάπτυξης του ατόμου, τεχνικές διαχείρισης δύσκολων συναισθημάτων, οικογενειακή ζωή, προστασία από κάθε είδους κακοποίηση, επικοινωνία, αποδόμηση στερεότυπων των φύλων, ισότητα φύλων.
 
Δ΄ Δημοτικού: Ενσυναίσθηση, υπεύθυνες και ανεύθυνες συμπεριφορές, υγεία, εικόνα του σώματος, αθλητισμός και φύλο, κίνδυνοι διαδικτύου, γραμμές βοήθειας, εκφοβισμός, νομοθεσία προστασίας από τη σεξουαλική κακοποίηση, Επίτροπος Δικαιωμάτων του Παιδιού, ρόλος του κράτους στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού.
 
Ε΄ Δημοτικού: Εφηβεία, εικόνα εαυτού, ψηφιακός εκφοβισμός, ψεύτικο προφίλ, ψηφιακή ταυτότητα (εικόνα εαυτού στα ψηφιακά μέσα), υγιής συνύπαρξη, στερεότυπα, κουλτούρα κατά του ρατσισμού/ ρατσιστικός λόγος, ορθή διαδικτυακή συμπεριφορά, επίλυση συγκρούσεων, υγιείς τρόποι επικοινωνίας).
 
Στ΄ Δημοτικού: Κάπνισμα / αλκοόλ, πληροφόρηση / παραπληροφόρηση, έκθεση σε παράνομο περιεχόμενο, προσωπικά δεδομένα, phishing, sexting, grooming, φλερτ, ονείρωξη, αυνανισμός, έμμηνος ρύση, αλλαγές (σωματικές, συναισθηματικές, κοινωνικές), εφηβεία, εσφαλμένες αντιλήψεις / αποδόμηση μύθων και αντιλήψεων γύρω από τις αλλαγές στην εφηβεία, μορφές βίας / τρόποι προστασίας, φιλία. 
 
>> ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 
 
Α΄ Γυμνασίου: Υγεία: Έννοια της υγείας, παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και τον τρόπο ζωής των ατόμων και τρόπος αλληλεπίδρασής τους. – Εαυτός: Σημασία της ολιστικής ανάπτυξης του εαυτού, παράγοντες προστασίας και παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης εαυτού, τρόποι βελτίωσης για κάθε διάσταση του εαυτού. – Εφηβεία: Αλλαγές στην εφηβεία, τρόποι διαχείρισης των αλλαγών, άμυνες και πρακτικές προστασίας, χαρακτηριστικά των υγιών σχέσεων στο πλαίσιο της οικογένειας και της φιλίας, υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.
 
Β΄ Γυμνασίου: Προσωπική ανάπτυξη: Παράγοντες που επηρεάζουν τη θετική ανάπτυξη των διαστάσεων του εαυτού τους (ΜΜΕ, φιλία, οικογένεια). – Σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα: Κοινωνικά στερεότυπα και αποδοχή της διαφορετικότητας. – Μορφές βίας: Σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική, οικονομική. – Υφιστάμενη νομοθεσία, εκφοβισμός, μηδενική ανοχή στη βία και στον εκφοβισμό.
 
Γ΄ Γυμνασίου: Χαρακτηριστικά εφηβείας: Χαρακτηριστικά σεξουαλικής ωρίμανσης, συμπεριφορές που προάγουν τη σεξουαλική υγεία των εφήβων, παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των εφήβων. Υγιείς σχέσεις, αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα, ανθρώπινα δικαιώματα, σεξουαλική συμπεριφορά.
 
Α΄ Λυκείου – Τεχνικών Σχολών: Ο εαυτός και η διαμόρφωση ταυτότητας στην εφηβεία: Παράγοντες προστασίας και παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την ανάπτυξη των διαστάσεων του εαυτού. Υγιείς σχέσεις, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα, δικαιώματα και σεξουαλικότητα, σωματική υγεία (ΣΜΝ και αντισύλληψη).
 
Β΄ Λυκείου – Τεχνικών Σχολών: Προσωπική ανάπτυξη: Παράγοντες που επηρεάζουν τη θετική ανάπτυξη των διαστάσεων του εαυτού τους (ΜΜΕ, φιλία, οικογένεια). Σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα: Χωρίς προκατάληψη σε επίπεδο εθνικότητας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Μορφές βίας, υφιστάμενη νομοθεσία, εκφοβισμός, μηδενική ανοχή στη βία και στον εκφοβισμό.
 
Γ΄ Λυκείου – Τεχνικών Σχολών: Υγιείς ρομαντικές/σεξουαλικές σχέσεις: Δεξιότητες επικοινωνίας, καλού ακροατή, διαπραγμάτευση, επίλυση συγκρούσεων, αυτοελέγχου και αυτοσεβασμού. Δημιουργία οικογένειας, δικαιώματα και τρόποι προστασίας ευάλωτων ομάδων, ηθικά διλήμματα, οικογενειακός προγραμματισμός, οικογενειακή αγωγή.
 
 
Read more »

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Οργή του Πούτιν κατά Ερντογάν για τεράστια απάτη με το ρωσικό πετρέλαιο!…



Ένα μυστικό σχέδιο για την εμπορία ρωσικού πετρελαίου, το οποίο φέρεται να ενορχηστρώθηκε από την οικογένεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύφθηκε ως απάτη, με την οικογένεια του «Σουλτάνου» να κατηγορείται για την κλοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία δεν έχει μείνει άπραγη σε αυτήν την εξέλιξη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωράει σε αντίποινα απέναντι στη Τουρκία και τον Ερντογάν, τα οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ του Nordic Monitor μπορούν να συμπεριλαμβάνουν και την επιβολή βίαιων μέτρων. 


Η εταιρεία βιτρίνα και η εμπορία Ρωσικού Πετρελαίου

Αντιμέτωπη με τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία στράφηκε σε Τούρκους εμπορικούς εταίρους για να συνεχίσει ανενόχλητη τις εξαγωγές της ελπίζοντας να αξιοποιήσει το συνδεδεμένο με τις ΗΠΑ τουρκικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αρχικά παρέκαμψε τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις κατόπιν εντολών της κυβέρνησης Ερντογάν.

Στο πλαίσιο προγραμμάτων παροχής πετρελαίου έναντι πιστώσεων, ένα μέρος του ρωσικού πετρελαίου που πωλούνταν σε υπερπόντιους αγοραστές διοχετευόταν μέσω της Mostrade Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi (Mostrade), μιας μικρής εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων που ιδρύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στην Κωνσταντινούπολη από τον Ζαλ Σουλεϊμάνοφ, έναν Ρώσο υπήκοο αζέρικης καταγωγής.

Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας είχε δηλωθεί στις 10.000 τουρκικές λίρες (περίπου 1.750 δολάρια εκείνη την εποχή), γεγονός που υποδηλώνει ότι επρόκειτο πιθανότατα για βιτρίνα. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης φέρεται να είναι ο Φουάντ Χουσεϊνλί, διπλός υπήκοος Βρετανίας-Αζερίας, ο οποίος λέγεται ότι ίδρυσε την εταιρεία στο όνομα του οδηγού του, Σουλεϊμάνοφ.

Η Πιστωτική Τράπεζα της Μόσχας (Московский кредитный банк, MKB) παρείχε πιστώσεις στη Mostrade για την αγορά ρωσικού πετρελαίου, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Akida Trading Limited, μιας εταιρείας με έδρα το Χονγκ Κονγκ που έχει δεσμούς με την MKB. Στα χαρτιά φαινόταν ότι η Mostrade είχε εξασφαλίσει πιστωτική γραμμή από την τράπεζα και τις θυγατρικές της, αποπληρώνοντας το οφειλόμενο ποσό με τόκους.

Τα αρχεία του εμπορικού μητρώου δείχνουν τη μεταβίβαση όλων των μετοχών στον Μουσταφά Ζερέν.

Στην πραγματικότητα, η Mostrade λειτουργούσε απλώς ως εισπράκτορας των χρημάτων από τους τελικούς χρήστες σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, μέσω τουρκικών και εμιρατινών τραπεζών, αφού η Ρωσία πωλούσε το πετρέλαιο της σε κλειστές τιμές. Η Mostrade φέρεται να ξόδεψε 20 δισεκατομμύρια ρωσικά ρούβλια σε μια πιστωτική γραμμή που της παρείχε η τράπεζα στο πλαίσιο του σχεδίου. 


Ο άνθρωπος κλειδί και η σχέση με την οικογένεια Ερντογάν

Για να αποκτήσει πρόσβαση στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα, ο ιδιοκτήτης της Mostrade χρειαζόταν τουρκική υπηκοότητα και την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, στις 16 Μαΐου 2022, η εταιρεία μεταβιβάστηκε στον Μουσταφά Ζερέν, έναν 33χρονο οικονομικό σύμβουλο, και οι μετοχές της πωλήθηκαν σε αυτόν έναντι 10.000 τουρκικών λιρών.

Ο Ζερέν, ο οποίος προηγουμένως είχε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, έγινε ξαφνικά ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στην Τουρκία, χάρη στους στενούς δεσμούς του με την οικογένεια του προέδρου Ερντογάν, ιδίως με τον γιο του «Σουλτάνου», Μπιλάλ Ερντογάν και τον γαμπρό του Τούρκου Προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Οι δεσμοί αυτοί όχι μόνο πλούτισαν τον Ζερέν, τους συνεργάτες του και τα μέλη της οικογένειας Ερντογάν μέσω κρατικών συμβάσεων και διαγωνισμών, αλλά τους επέτρεψαν επίσης να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στους προσοδοφόρους κλάδους της ενέργειας, των ορυχείων, των επικοινωνιών και των κατασκευών της Τουρκίας.

Ο μεσάζων που έφερε σε επαφή τον Ζερέν και την οικογένειας Ερντογάν είναι ο Χαλίλ Μπατζατζί, άνθρωπος εμπιστοσύνης της οικογένειας Ερντογάν, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην εκτέλεση του σχεδίου. Ο Μπατζατζί είναι στενός συνεργάτης του γιου του Ερντογάν και φίλος του από τα σχολικά χρόνια. Πολλά δημοσιεύματα τον αναφέρουν ως οικονομικό διευθυντή της οικογένειας Ερντογάν, η οποία φέρεται να έχει αποκτήσει μαύρη περιουσία δισεκατομμυρίων στις πλάτες του τουρκικού λαού.

Αφού εξασφάλισε τόσο ισχυρές διασυνδέσεις, Ο Ζερέν δεν αντιμετώπισε καμία δυσκολία στην απόκτηση αδειών και στη χρήση του τουρκικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Οργανισμός Τραπεζικής Ρύθμισης και Εποπτείας (BDDK), ο οποίος φοβόταν πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη διευκόλυνση του εμπορίου ρωσικού πετρελαίου. 


Η κομπίνα δισεκατομμυρίων και το σκάσιμο της φούσκας

Την 1η Ιουνίου 2023, σύμφωνα με τα αρχεία του εμπορικού μητρώου, ο Ζερέν προχώρησε σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 40 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών για να δώσει την εντύπωση ότι η εταιρεία θα μπορούσε να διαχειριστεί αγορές ρωσικού πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, η Ζερέν ίδρυσε μια ναυτιλιακή εταιρεία με την ονομασία Eurasia Seali̇ne Gemi̇ci̇li̇k ve Ti̇caret Li̇mi̇ted Şirketi στις 23 Ιουνίου 2022, με κεφάλαιο 100.000 τουρκικές λίρες. Οι αναφορές αναφέρουν ότι η Mostrade έχει χρησιμοποιήσει την εν λόγω ναυτιλιακή εταιρεία για τη διαχείριση φορτίων πετρελαίου αξίας 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κομπίνα αρχικά λειτούργησε ομαλά. Το ρωσικό πετρέλαιο που αγόρασε η Mostrade χρησιμοποιώντας την πιστωτική γραμμή της τράπεζας της Μόσχας, μεταφέρθηκε σε πελάτες στην Ινδία και την Κίνα. Η Mostrade έλαβε πληρωμή από τους τελικούς χρήστες και μετέφερε τα έσοδα στη θυγατρική τράπεζας της Μόσχας, μείον την προμήθειά της. Οι τουρκικοί κρατικοί δανειστές VakıfBank και Emlak Katılım Bank διευκόλυναν αυτές τις μεταφορές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, όταν οι τουρκικές τράπεζες αποχώρησαν από τις συναλλαγές λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ μετά από αυστηρές προειδοποιήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ως προσωρινή λύση, ο Ζερέν δημιούργησε τραπεζικούς λογαριασμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άρχισε να διοχετεύει τα έσοδα από το πετρέλαιο μέσω αυτών των λογαριασμών. Εν τω μεταξύ, ο όμιλος σχεδίαζε να αποκτήσει τη δική του τράπεζα για να διευκολύνει τις συναλλαγές αυτές πιο ελεύθερα. Στις 13 Νοεμβρίου 2023, ο Zeren ενημέρωσε την BDDK ότι είχε υπογράψει συμφωνία για την εξαγορά της Turkland Bank (T-BANK), που ανήκε στην οικογένεια Χαρίρι του Λιβάνου, η οποία έχει επίσης στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η συμφωνία συνάντησε εμπόδια στην BDDK, αλλά ο Ζερέν αξιοποίησε τις κυβερνητικές του διασυνδέσεις για να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια.

Το deal ήταν σχεδόν έτοιμο να εγκριθεί, μέχρι να έρθουν στο φως πληροφορίες για την εξαπάτηση της ρωσικής τράπεζας. Μετά από συνάντηση μεταξύ του προέδρου της T-Bank, Μισέλ Ακάντ, και αξιωματούχων της BDDK τον Ιούλιο του 2024, η τράπεζα ακύρωσε μονομερώς την πώληση.


Το ξεσκέπασμα, τα δικαστήρια και οι Ρώσοι Κομάντο

Ενώ το ρωσικό πετρέλαιο διακινούνταν μέσω της Mostrade, ο Ζερέν και οι συνεργάτες του έγιναν όλο και πιο άπληστοι και άρχισαν να απομυζούν τα έσοδα μεταφέροντας τις πληρωμές σε διάφορους ιδιωτικούς ή εταιρικούς λογαριασμούς που έλεγχαν στην Τουρκία. Αντί να αποπληρώσουν το χρέος της πιστωτικής γραμμής, τα κεφάλαια διοχετεύονταν αλλού. Αναφέρεται ότι ο Ζερέν χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για να αγοράσει εταιρείες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων πρατηρίων καυσίμων σε όλη τη χώρα.

Ως αποτέλεσμα, η Akida Trading Limited, η εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ που ήταν υπεύθυνη για την είσπραξη του χρέους προς την Credit Bank of Moscow, αναγκάστηκε να καταθέσει αγωγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας στις 2 Μαΐου 2024 με αίτημα την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στη Mostrade και στον ιδιοκτήτη της. Ο δικαστής A.G. Avagimyan αποφάσισε υπέρ της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, η Akida κατέθεσε μήνυση στο Διεθνές Εμπορικό Διαιτητικό Δικαστήριο στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο άνθρωπος του Ερντογάν είναι αντιμέτωπος και με δικαστήρια στη Τουρκία. Οι δικηγόροι της Akida κατέθεσαν ποινική μήνυση στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας αποζημίωση για το χρέος συνολικού ύψους 593,7 εκατομμυρίων δολαρίων και την έναρξη έρευνας για εγκληματικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια το θέμα παραπέμφθηκε στο γραφείο οργανωμένου εγκλήματος της εισαγγελίας.

Ο Ζερέν, που υποστηρίζεται από την οικογένεια Ερντογάν, φαίνεται ότι δεν πτοήθηκε από αυτές τις ενέργειες. Με τον Ερντογάν να ελέγχει τη δικαιοσύνη στην Τουρκία και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να χρειάζονται πολιτική έγκριση για να αναλάβουν δράση κατά ατόμων με στενές κυβερνητικές διασυνδέσεις, ο Ζερέν συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. 

Για την επίλυση της εκκρεμότητας με την είσπραξη των οφειλών επιστρατεύτηκαν σημαίνοντα πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα και από τις δύο πλευρές, αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Ο Ρομάν Ιβάνοβιτς Αβντέεφ, ο οποίος κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της τράπεζας και φέρεται να χρησιμοποίησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να εκφοβίσει τον Ζέρεν, σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Τσεβερί Γκιουβέν που εδρεύει στη Γερμανία.

Η Ρωσία έστειλε επίσης μια ομάδα ενόπλων ανδρών για να εισβάλει στα γραφεία του ομίλου Ζερέν στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, ο πατέρας του Ζερέν, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου, εξαναγκάστηκε να υπογράψει ένα χειρόγραφο υποσχετικό για την αποπληρωμή του χρέους. 


Η ύβρις του Σουλτάνου και η εκδίκηση του Πούτιν

Φαίνεται ότι οι συνεργάτες του Ερντογάν υπολόγισαν λάθος, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να αποσπάσουν ρωσικά χρήματα εν μέσω του καθεστώτος κυρώσεων, υποθέτοντας ότι η Μόσχα εξαρτάται από την Τουρκία. Υποτίμησαν την πιθανή σοβαρότητα της αντίδρασης της Ρωσίας, όπως αποδεικνύεται από τα ακραία μέτρα που ελήφθησαν για την είσπραξη του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιδρομής στα γραφεία του Ζερέν.

Ο συνεργάτης του Ερντογάν, φοβούμενος για τη ζωή του, έχει εξαφανιστεί. Ο άνθρωπος που εμφανιζόταν συχνά στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και προβαλλόταν σκόπιμα ως μεγάλος επενδυτής και παγκόσμιος μεγιστάνας των επιχειρήσεων δεν βρίσκεται πλέον πουθενά. Με την εταιρεία να έχει γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Μαυροβούνιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορεί να κρύβεται σε μία από αυτές τις τοποθεσίες για να αποφύγει την επαφή με τους συνεργάτες του Πούτιν.

 

Πηγή: https://www.triklopodia.gr/







Read more »

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Το Πατριαρχείο ζητά κοινό Πάσχα με τους Καθολικούς

Πρόταση στον Πάπα Φραγκίσκο

To Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοινωθέν, κάνοντας πρόταση προς τον Πάπα Φραγκίσκο σε για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών την ίδια ημερομηνία!

Όπως αναφέρεται: «Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, ἐκφράζεται ὁμοθυμαδόν ἡ εὐχή ὁ κοινός ἑορτασμός τοῦ Πάσχα κατά τό ἑπόμενον ἔτος ὑπό τῆς Ἀνατολικῆς καί Δυτικῆς Χριστιανοσύνης, νά μή ἀποτελέσῃ μίαν εὐτυχῆ ἁπλῶς σύμπτωσιν, ἀλλά τήν ἀπαρχήν τῆς καθιερώσεως κοινῆς ἡμερομηνίας διά τόν ἑορτασμόν του κατ᾽ ἔτος, συμφώνως πρός τό Πασχάλιον τῆς καθ᾽ ἡμᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας».


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Συνῆλθε, τῇ προσκλήσει καί ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, εἰς τήν Ι´ αὐτῆς Σύναξιν, ἡ σεβασμία Ἱεραρχία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, τῇ συμμετοχῇ καί τῶν Ἀρχιερέων τῶν ὑπό τήν κανονικήν αὐτοῦ προστασίαν Αὐτονόμων Ἐκκλησιῶν Φιλλανδίας καί Ἐσθονίας, ἐν τῇ Πόλει τοῦ Κωνσταντίνου, ἀπό 1ης μέχρι καί τῆς 3ης Σεπτεμβρίου 2024.

Τῆς Συνάξεως προηγήθη ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ἰνδίκτου, ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου, συγχοροστατοῦντος τοῦ Πατριάρχου μετά τῶν τιμιωτάτων Μητροπολιτῶν, Ἀρχιεπισκόπων καί ἐπαρχιούχων Ἐπισκόπων τοῦ Θρόνου.

Ἡ Σύναξις, ἡ ὁποία ἤρχισε μέ τήν εἰθισμένην εἰσαγωγικήν ὁμιλίαν τοῦ Παναγιωτάτου καί μέ τήν ἀντιφώνησιν τοῦ πρώτου τῇ τάξει ἐκ τῶν Ἱεραρχῶν τοῦ Θρόνου Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ, περιελάμβανε τάς κάτωθι πέντε θεματικάς συνεδρίας, ἀφιερωμένας εἰς τήν μελέτην ζητημάτων ἀφορώντων εἰς τήν ζωήν καί τήν μαρτυρίαν τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας ἐν τῷ συγχρόνῳ κόσμῳ, μέ πανορθόδοξον καί παγχριστιανικήν ἐμβέλειαν:

(α) «Διόρθοδοξοι καί διαχριστιανικαί σχέσεις», μέ εἰσηγήσεις ἀναφερομένας εἰς τάς ἐπιπτώσεις τοῦ ἐν ἐξελίξει αἱματηροῦ πολέμου ἐν Οὐκρανίᾳ διά τά ἐκκλησιαστικά πράγματα εἰς τήν χώραν αὐτήν καί εἰς τά κράτη τῆς Βαλτικῆς, καθώς καί διά τήν ἐν Δυτικῇ Εὐρώπῃ, οὕτω καλουμένην, «Ὀρθόδοξον Διασποράν». Ἠκολούθησαν ὁμιλίαι περί τῆς πορείας τοῦ θεολογικοῦ διαλόγου μεταξύ Ὀρθοδόξου καί Ρωμαιοκαθολικῆς Ἐκκλησίας καί περί τῆς συμβολῆς τῆς Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως εἰς τό Συμβούλιον Εὐρωπαϊκῶν Ἐκκλησιῶν καί εἰς τό Φόρουμ Διαλόγου Ὀρθοδόξων καί Ρωμαιοκαθολικῶν ἐν Εὐρώπῃ.

(β) «Κανονικολειτουργικά Ζητήματα», ὅπου ἀνεπτύχθησαν θέματα σχετικῶς μέ παρατηρουμένας ἀποκλίσεις ἐκ τοῦ Τυπικοῦ καί τῆς λειτουργικῆς παραδόσεως τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, καθώς καί μέ περιπτώσεις εἰσπηδήσεως διά τῆς χρήσεως τῶν μέσων γενικῆς ἐνημερώσεως.

(γ) «Ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία ἐν τῷ συγχρόνῳ κόσμῳ», μέ εἰσηγήσεις περί τοῦ λίαν ἐπικαίρου ζητήματος τῆς τεχνητῆς νοημοσύνης (ΑΙ) γενικῶς, καί ἀναφορικῶς πρός τήν Ἐκκλησίαν, καί περί τῆς μερίμνης αὐτῆς ἐνώπιον τῶν ἀμφισβητήσεων καί τῶν πνευματικῶν ἀναζητήσεων τῶν νέων τῆς σήμερον.

(δ) «Ἐκκλησία καί γεωπολιτικά ζητήματα», μέ παρουσίασιν τῆς γενέσεως, ἀναπτύξεως καί ἐφαρμογῆς τῆς θεωρίας τοῦ λεγομένου «ρωσσικοῦ κόσμου». Ἀπερίφραστος ὑπῆρξεν ἡ καταδίκη ἐκ μέρους τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Θρόνου τοῦ ἰδεολογήματος αὐτοῦ καί τῆς μετατροπῆς τῆς Ἐκκλησίας εἰς ἐγκόσμιον καθίδρυμα καί τῆς ἐργαλειοποιήσεώς της διά τήν προώθησιν κρατικῶν συμφερόντων, καθώς καί τοῦ, παρά πᾶσαν ἔννοιαν δικαίου, συνεχιζομένου πολέμου εἰς τήν Οὐκρανίαν μετά τήν ἀπρόκλητον εἰσβολήν τῆς Ρωσσικῆς Ὁμοσπονδίας εἰς τό ἔδαφος ἑνός κυριάρχου κράτους.

Οἱ συναχθέντες Ἱεράρχαι στρέφουν τήν σκέψιν καί τήν προσευχήν των πρός τά ἑκατομμύρια τῶν ἐν Οὐκρανίᾳ ἐμπεριστάτων ἀδελφῶν μας καί δέονται τοῦ Ἄρχοντος τῆς Εἰρήνης διά τόν ἄμεσον τερματισμόν τοῦ πολέμου καί τήν ἐπικράτησιν δικαίας καί σταθερᾶς εἰρήνης εἰς τήν χειμαζομένην Οὐκρανίαν, ἀλλά καί εἰς τήν πολύπαθον Μέσην Ἀνατολήν καί δή εἰς τούς Ἁγίους Τόπους, ὅπου καί ἡ ἕδρα τοῦ Παλαιφάτου Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων. Ἀκόμη, τά μέλη τῆς Ἱ. Συνάξεως ἐμνήσθησαν προσευχητικῶς καί τοῦ ἑτέρου ἐμπεριστάτου Πρεσβυγενοῦς Πατριαρχείου Ἀντιοχείας καί ηὐχήθησαν διά τήν εἰρηναίαν κατάστασιν ἐν Συρίᾳ καί Λιβάνῳ.

Εἰς τό τέλος τῆς συνεδρίας αὐτῆς, ἀνεγνώσθη τό συναφές, ἀπό 31ης Αὐγούστου ἐ.ἔ., Γράμμα τῆς Α. Θ. Μακαριότητος, τοῦ Πάπα καί Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας καί πάσης Ἀφρικῆς κ. Θεοδώρου Β´ πρός ἐνημέρωσιν τῆς σεπτῆς Ἱεραρχίας περί τῆς ἀήθους καί ὅλως ἀντιθέτου πρός τήν ὑγιᾶ ἐκκλησιολογίαν εἰσπηδήσεως τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας εἰς τό κανονικόν ἔδαφος τῆς παλαιφάτου Ἐκκλησίας τῆς Ἀλεξανδρείας καί τοῦ προκληθέντος διχασμοῦ καί σκανδαλισμοῦ τοῦ ἐν Ἀφρικῇ λαοῦ τοῦ Θεοῦ.

Ἡ Σύναξις κατεδίκασεν ὁμοφώνως καί ὁμοψύχως τάς ὡς ἄνω ἀντικανονικάς ἐνεργείας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ρωσσίας καί ἐξέφρασε τήν ἀμέριστον συμπαράστασίν της πρός τό ταλανιζόμενον Πατριαρχεῖον Ἀλεξανδρείας καί πρός τήν δοκιμαζομένην Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν τῆς Οὐκρανίας.

(ε) «Ὀρθόδοξος μοναχισμός καί ἱεραποστολή», μέ ἀναφοράν εἰς τήν Ὀρθόδοξον ἱεραποστολήν εἰς τούς Ἀντίποδας καί εἰς τόν Ὀρθόδοξον ἀνδρῷον καί γυναικεῖον μοναχισμόν εἰς τόν 21ον αἰῶνα, καθώς καί εἰς τάς σχέσεις τῆς Μητρός Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως μέ τό Ἅγιον Ὄρος.

Οἱ συμμετέχοντες ἐπῄνεσαν τήν ἀρίστην ὀργάνωσιν τῆς Συνάξεως, τήν ἐπικαιρότητα τῶν συζητηθέντων θεμάτων καί τό γεγονός ὅτι ἀνεδείχθη δι᾽ αὐτῶν ἡ ἀληθῶς οἰκουμενική διάστασις καί εὐθύνη τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας. Ἡ Σύναξις ἐλειτούργησεν ὡς φόρουμ διαλόγου καί εὐκαιρία περιεκτικῶν συζητήσεων, αἱ ὁποῖαι ἐτροφοδοτήθησαν ἐκ τῆς ἐπικαίρου θεματολογίας καί ἐκ τῆς ποιότητος καί τοῦ ὑψηλοῦ ἐπιπέδου τῶν εἰσηγήσεων.

Εἰς τήν καταληκτήριον ὁμιλίαν του, ὁ Παναγιώτατος ὑπενθύμισεν εἰς τήν σεπτήν Ἱεραρχίαν ὅτι ἐντός τοῦ ἀρξαμένου ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους, κατά τά τέλη Μαΐου 2025, θά πραγματοποιηθῇ εἰς τήν Νίκαιαν τῆς Βιθυνίας ὁ ἐπίσημος ἑορτασμός τῆς συμπληρώσεως 1700 ἐτῶν ἀπό τῆς ἐκεῖσε συγκλήσεως τῆς Πρώτης Οἰκουμενικῆς Συνόδου, τῇ αὐτοπροσώπῳ συμμετοχῇ τοῦ Ἁγιωτάτου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου. Ἐπικαίρως, ἡ παροῦσα Σύναξις τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Θρόνου ἀφιερώθη εἰς τήν ἱστορικήν αὐτήν ἐπέτειον, γεγονός τό ὁποῖον ἐξεφράσθη διά τῆς ἐπιλογῆς ὡς κεντρικοῦ συνθήματος τῆς ἐφετεινῆς Συνάξεως τοῦ ὑμνολογικοῦ στίχου ἐκ τοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς Κυριακῆς τῶν Ἁγίων καί Θεοφόρων Πατέρων τῶν ἐν Νικαίᾳ συνελθόντων τό πρῶτον, οἱ ὁποῖοι, μεταξύ ἄλλων, ἠσχολήθησαν καί μέ τό ζήτημα τῆς ρυθμίσεως τῆς ἡμερομηνίας ἑορτασμοῦ τοῦ Πάσχα: «τοῖς θείοις αὐτῶν δόγμασιν ἑπόμενοι, βεβαίως πιστεύοντες λατρεύομεν, … ἐν μιᾷ Θεότητι, Τριάδα ὁμοούσιον». Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, ἐκφράζεται ὁμοθυμαδόν ἡ εὐχή ὁ κοινός ἑορτασμός τοῦ Πάσχα κατά τό ἑπόμενον ἔτος ὑπό τῆς Ἀνατολικῆς καί Δυτικῆς Χριστιανοσύνης, νά μή ἀποτελέσῃ μίαν εὐτυχῆ ἁπλῶς σύμπτωσιν, ἀλλά τήν ἀπαρχήν τῆς καθιερώσεως κοινῆς ἡμερομηνίας διά τόν ἑορτασμόν του κατ᾽ ἔτος, συμφώνως πρός τό Πασχάλιον τῆς καθ᾽ ἡμᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.

Ἠκολούθησεν ἡ ἀντιφώνησις τοῦ πρώτου τῇ τάξει ἐκ τῶν παρόντων Μητροπολιτῶν τῶν Νέων Χωρῶν, Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καί Σουφλίου κ. Δαμασκηνοῦ. Αἱ ἐργασίαι τῆς Συνάξεως ἐπερατώθησαν μέ τήν εἰθισμένην καταληκτήριον ἀκολουθίαν.


Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 3ῃ Σεπτεμβρίου 2024

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας

τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου



Πηγή: https://www.el.gr


Read more »

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Θέλουν να δημιουργήσουν νέο εμπορικό δρόμο βγάζοντας εκτός Ρωσία & Κίνα



Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι «απίστευτα πλούσιες» και οι μόνες τους επιλογές για πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές είναι αυτή την στιγμή η Ρωσία ή η Κίνα! Όμως η Ουάσιγκτον σκοπεύει να τους… «βοηθήσει» να ανοίξουν μια νέα διαδρομή.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου χερσαίου διαδρόμου από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας προς τις παγκόσμιες αγορές μέσω των εδαφών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, παρακάμπτοντας την Ρωσία και την Κίνα.

Αυτό είχε ανακοινώσει σχετικά πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο’ Μπράιεν και πλέον προωθείται όλο και περισσότερο στους γεωπολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον!

Όπως σχολιάζεται, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι «απίστευτα πλούσιες», αλλά οι μόνες επιλογές τους για πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές βρίσκονται επί του παρόντος στη Ρωσία και την Κίνα.

Στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως εάν βρουν τον τρόπο να ανοίξουν μια διαδρομή μέσω της Αρμενίας ή του Αζερμπαϊτζάν, θα έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές και θα εξαρτώνται πολύ λιγότερο από την Ρωσία και την Κίνα.

Όλα αυτά παρουσιάζονται προεκλογικά ως μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να πείσουν τις χώρες της Κεντρικής Ασίας να επιλέξουν την δική τους πορεία προς τις παγκόσμιες αγορές.

Ταυτόχρονα, υπάρχει προσπάθεια, να μειωθεί η ρωσική επιρροή στην Αρμενία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Μόσχα σε σχέση με την οικονομία και την ενέργεια.

Μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες επέβαλαν τομεακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το αμοιβαίο εμπόριο μειώθηκε απότομα. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονταν στην πέμπτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Ρωσίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2021, το περασμένο καλοκαίρι ο αριθμός αυτός μειώθηκε έντεκα φορές σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία έχει στραφεί στην ασιατική αγορά, όπου μαζί με την Κίνα κυριαρχούν! Θα καταφέρουν οι ΗΠΑ να κάνουν την ανατροπή;



Πηγή: https://www.el.gr


Read more »