Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Θέλουν να δημιουργήσουν νέο εμπορικό δρόμο βγάζοντας εκτός Ρωσία & Κίνα



Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι «απίστευτα πλούσιες» και οι μόνες τους επιλογές για πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές είναι αυτή την στιγμή η Ρωσία ή η Κίνα! Όμως η Ουάσιγκτον σκοπεύει να τους… «βοηθήσει» να ανοίξουν μια νέα διαδρομή.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου χερσαίου διαδρόμου από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας προς τις παγκόσμιες αγορές μέσω των εδαφών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, παρακάμπτοντας την Ρωσία και την Κίνα.

Αυτό είχε ανακοινώσει σχετικά πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο’ Μπράιεν και πλέον προωθείται όλο και περισσότερο στους γεωπολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον!

Όπως σχολιάζεται, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι «απίστευτα πλούσιες», αλλά οι μόνες επιλογές τους για πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές βρίσκονται επί του παρόντος στη Ρωσία και την Κίνα.

Στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως εάν βρουν τον τρόπο να ανοίξουν μια διαδρομή μέσω της Αρμενίας ή του Αζερμπαϊτζάν, θα έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές και θα εξαρτώνται πολύ λιγότερο από την Ρωσία και την Κίνα.

Όλα αυτά παρουσιάζονται προεκλογικά ως μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να πείσουν τις χώρες της Κεντρικής Ασίας να επιλέξουν την δική τους πορεία προς τις παγκόσμιες αγορές.

Ταυτόχρονα, υπάρχει προσπάθεια, να μειωθεί η ρωσική επιρροή στην Αρμενία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Μόσχα σε σχέση με την οικονομία και την ενέργεια.

Μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες επέβαλαν τομεακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το αμοιβαίο εμπόριο μειώθηκε απότομα. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονταν στην πέμπτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Ρωσίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2021, το περασμένο καλοκαίρι ο αριθμός αυτός μειώθηκε έντεκα φορές σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία έχει στραφεί στην ασιατική αγορά, όπου μαζί με την Κίνα κυριαρχούν! Θα καταφέρουν οι ΗΠΑ να κάνουν την ανατροπή;



Πηγή: https://www.el.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.