Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Tο επόμενο βήμα του Νετανιάχου και της διοίκησης Τραμπ θα είναι η δημιουργία του Κουρδιστάν

Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν αποτελεί έναν διαρκή γεωπολιτικό πόλο έλξης και έντασης στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σκοπεύουν να βάλουν το επόμενο διάστημα τα θεμέλια ενός Κουρδικού κράτους ως στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στους Άραβες, στους Τούρκους και στους Πέρσες. Το σχεδιαζόμενο κράτος θα περιλάμβανε εδάφη από την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, με πρωτεύουσα το Ντιγιάρμπακιρ.

Η Στρατηγική Σημασία της Δημιουργίας Κουρδικού Κράτους

Οι γενοκτόνοι εβραίοι υπό την ηγεσία του αδίστακτου Νετανιάχου, έχουν εκφράσει στο παρελθόν την υποστήριξή του σε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα έναντι των Αράβων και των Ιρανών. Ένα νέο Κουρδικό κράτος θα μπορούσε να προσφέρει στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ μια στρατηγική βάση στη Μέση Ανατολή, ιδίως σε μια περιοχή όπου ο σιιτικός άξονας, με πρωταγωνιστές το Ιράν και την υποστηριζόμενη από αυτό συμμαχία στη Συρία και το Λίβανο, έχει αποκτήσει ισχύ και επιρροή.

Οι αμερικανοί, κυρίως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, προσέγγισαν την κουρδική διοίκηση στο Ιράκ και τη Συρία και διατήρησαν στρατιωτική παρουσία στις κουρδικές περιοχές, συχνά υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του ISIS. Ωστόσο, μια τέτοια παρουσία θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυνατότητα της Ουάσινγκτον να ελέγχει και να επηρεάζει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ η πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης των Κούρδων παρέχει στις ΗΠΑ έναν ισχυρό, φιλοδυτικό σύμμαχο.

Το Κουρδικό Ζήτημα και η Τουρκία 

Για την Τουρκία, η ιδέα ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν που περιλαμβάνει τμήματα της επικράτειάς της θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την εδαφική της ακεραιότητα. Η Άγκυρα ανησυχεί έντονα ότι ένα κουρδικό κράτος στα σύνορά της θα ενθαρρύνει τους Τούρκους Κούρδους να επιδιώξουν αυξημένη αυτονομία ή ακόμα και απόσχιση. Έτσι, η Τουρκία παραμένει ένας από τους πιο έντονους πολέμιους της κουρδικής ανεξαρτησίας, ασκώντας στρατιωτική πίεση στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

Το Κουρδικό Κράτος και τα Συμφέροντα της Ελλάδας

Από ελληνική σκοπιά, η πιθανή αποδυνάμωση της Τουρκίας λόγω της δημιουργίας ενός Κουρδικού κράτους θα μπορούσε να προσφέρει πλεονεκτήματα. Μια Τουρκία που απειλείται στα σύνορά της και είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί εσωτερικές διαμάχες θα έχει λιγότερη δύναμη να ασκήσει πίεση προς την Ελλάδα. Οι ισχυροί δεσμοί του Κουρδικού στοιχείου με τη Δύση θα μπορούσαν να ωφελήσουν την Ελλάδα με στρατηγικές συνεργασίες με το Κουρδιστάν, όταν αυτό δημιουργηθεί, αλλά το αδύναμο ιστορικό με τις γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη, δείχνουν ότι οι καθεστωτικοί ελληνόφωνοι πολιτικοί δεν επιδιώκουν αληθινές στρατηγικές συμμαχίες προς όφελος της Ελλάδας.

Προκλήσεις και Περιορισμοί για τον Ελληνισμό

Ενώ η δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους ίσως αποδυναμώσει την Τουρκία, δεν εγγυάται ότι οι Κούρδοι θα δουν την Ελλάδα ως προνομιακό σύμμαχο. Οι κουρδικές ηγεσίες είναι ταγμένες στους επικυρίαρχούς τους, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους είναι μόνη λύση για το γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ να ξεμπερδέψει μια για πάντα από τον μισητό εχθρό που ακούει στο όνομα Ιράν, αφού στην πραγματικότητα το κράτος αυτό θα αποτελούσε μία buffer zone και ένα πρόθυμο ηλίθιο που θα αποροφάει τα χτυπήματα και το μίσος Αράβων και Περσών.
Είναι δεδομένο ότι το επόμενο βήμα του Νετανιάχου και της διοίκησης Τραμπ θα είναι η δημιουργία του Κουρδιστάν μέσα από ένα συνδυασμό χρωματιστών επαναστάσεων και επίθεσης των ΗΠΑ – Ισραήλ εναντίων των ηγετών τόσο του Ιράν όσο και της Συρίας.




Πηγή: https://romioitispolis.gr/#google_vignette

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.