Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ενθουσιώδες το κλίμα στη Δ.Όχθη


Επισήμως στον ΟΗΕ το αίτημα για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους


Ηνωμένα Έθνη

Όπως είχαν προαναγγείλει από καιρό και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και μέρους της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε τη Παρασκευή αίτημα στον Γενικό Γραμματέα για αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Αργότερα στην ομιλία του μίλησε για την στιγμή της αλήθειας που έχει έλθει πλέον για τον παλαιστινιακό λαό που περιμένει μία απάντηση στο αίτημα του. Οι Παλαιστίνιοι, πρόσθεσε, αποκηρύσσουν τη βία και την τρομοκρατία. Για την επίτευξη όμως μίας λύσης, υπογράμμισε ο κ.Αμπάς πρέπει να τερματιστεί η πολιτική του εποικισμού της Δυτικής Όχθης την οποία, σε συνδυασμό με άλλες τακτικές του Ισραήλ, παρομοίασε με διαδικασία εθνοκάθαρσης. Καλώντας το Ισραήλ σε διάλογο ζήτησε να χτιστούν γέφυρες ειρήνης και όχι τείχη χωρισμού.

Η επίδοση του αιτήματος έγινε κατά τη συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι-Μουν. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που πρακτικά ακυρώνει το αίτημα. Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι θα προωθήσουν το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση.

Το ιστορικό αίτημα του Μαχμούντ Αμπάς έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από τους Παλαιστίνιους οι οποίος συγκεντρώθηκαν μαζικά στη Ραμάλα επευφημόντας, χορεύοντας και χειροκροτώντας τον Αμπάς. Ωστόσο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τα πυρά των Ισραηλινών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κοντά στη Ναμπλούς.

Ομιλία Αμπάς στη Γενική Συνέλευση

Μετά τη σύντομη συνάντηση με τον Μπαν Γκι-Μουν, ο Αμπάς μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αναφέρθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν παγώσει εδώ και ένα χρόνο μετά από ένα μεγάλο διάστημα ακινησίας. «Μπήκαμε με καλό πνεύμα σε συνομιλίες», είπε ο κ.Αμπάς αλλά επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση γιατί υπονομεύει κάθε ευκαιρία επίλυσης από τις πολλές που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε εκτενώς στον εποικισμό της Δυτικής Όχθης σαν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα –αν όχι το μείζον–που δυσχεραίνουν την επίλυση του ζητήματος. Το ισραηλινό τείχος, η απαγόρευση χορήγησης οικοδομικών αδειών σε Παλαιστίνιους από το Ισραήλ και οι κατεδαφίσεις συνεχίζονται, πρόσθεσε, μιλώντας για τακτικές εθνοκάθαρσης από πλευράς του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστίνιων.

Επιπλέον, ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζας συνεχίζεται τρία χρόνια μετά την εισβολή, προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, είπε ο κ.Αμπάς. Πρόκειται για επιθετικές, στρατιωτικές ενέργειες, τόνισε.

Η πολιτική του εποικισμού απειλεί να υπονομεύσει την λύση των δύο κρατών και ίδια την επιβίωση της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους ο Μαχμούντ Αμπάς, και χαρακτήρισε τις πράξεις του Ισραήλ, πράξεις που παγιώνουν την κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Υπενθύμισε ακόμη μία παλιότερη ομιλία του Γιάσερ Αραφάτ που κάλεσε τα μέλη του ΟΗΕ «να μην αφήσουν να πέσει από τα χέρια του ο κλάδος της ελαίας» διαβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό για την ειρηνική πρόθεση των Παλαιστινίων.

Αποφασίσαμε να κάνουμε το ιστορικό βήμα και τον μεγάλο συμβιβασμό να ιδρύσουμε το παλαιστινιακό κράτος σε σύνορα πολύ μικρότερα από τα προβλεπόμενα, υπενθύμισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος τη Γενική Συνέλευση. Αλλά όλες οι πρωτοβουλίες μας προσέκρουσαν στο βράχο του ισραηλινού εποικισμού, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια σκιαγράφησε τους στόχους και τις αρχές των Παλαιστίνιων:

Η υλοποίηση του αναφαίρετου δικαιώματος των Παλαιστινίων για κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
Η αποκήρυξη της βίας και όλων των μορφών της τρομοκρατίας και της κρατικής τρομοκρατίας.
Μόνιμη λύση στη σύγκρουση στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας μετά τον τερματισμό του εποικισμού.
Συνέχιση της λαϊκής, ειρηνικής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή.

Επιβεβαίωση ότι οι Παλαιστίνιοι δεν αναλάβουν μονομερείς ενέργειας και δεν θα στοχεύσουν στην απονομιμοποίηση ή την περιθωριοποίηση του Ισραήλ αλλά μόνο του εποικισμού.Μετά την περιγραφή της δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας που επιθυμούν να χτίσουν οι Παλαιστίνοι, ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι κανένας δεν θα μπορούσε να αρνηθεί στους Παλαιστίνιους το αίτημα τους για αναγνώριση.

Εορτασμοί στη Ραμάλα, βία στη Ναμπλόυς

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέβηκαν στους δρόμους πόλεμων της Δυτικής Όχθης για να πανηγυρίσουν το ιστορικό αίτημα που κατέθεσε η ηγεσία αν και ο δρόμος για την έγκριση του δεν είναι εύκολος.

Απηχώντας τα αισθήματα πολλών Παλαιστίνιων και σε ένα βαθμό και του ίδιου του Αμπάς στην ομιλία του, ένας από τους διαδηλωτές είπε στο Associated Press ότι «μετά την αποτυχία όλων των άλλων μεθόδων [για την ανεξαρτησία] φτάσαμε σε ένα σημείο απελπισίας. Αυτό [το αίτημα] είναι μία καλή προσπάθεια να βάλουμε το Παλαιστινιακό και τους Παλαιστίνιους στο χάρτη».

Πάντως οι συγκεντρώσεις σε κάποια σημεία πήραν αιματηρή τροπή καθώς ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στα βόρεια της Δυτικής Όχθης από πυρά του ισραηλινού στρατού, λίγο αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους χωρικούς και σε Ισραηλινούς εποίκους.

Ο 37χρονος Ισαμ Μπαντράν σκοτώθηκε αφού δέχθηκε αληθινά πυρά στον αυχένα,
σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου Ραφίντια ντε Ναμπλούς. Τρεις άλλοι Παλαιστίνιοι από το ίδιο χωριό, την Κούσρα, που βρίσκεται κοντά στην Ναμπλούς, τραυματίστηκαν ελαφρά από πλαστικές σφαίρες.

Νωρίτερα, συγκρούσεις ξέσπασαν όταν περίπου πενήντα Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται βίαια περιστατικά, σπάζοντας τα παράθυρα αρκετών σπιτιών. Οι Παλαιστίνιοι αμύνθηκαν πετώντας τους πέτρες.

Η διαδικασία

Μετά την κατάθεση του αιτήματος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αυτός θα το επιδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα συστήσει μία επιτροπή για να το εξετάσει. Η έγκριση του αιτήματος από το Συμβούλιο χρειάζεται τις ψήφους 9 από τα 15 μέλη του αλλά κανένα βέτο, οπότε με δεδομένο το βέτο των ΗΠΑ (και την πιθανή αποχή της Βρετανίας και της Γαλλίας) δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.

Οι Παλαιστίνιοι θα καταθέσουν, όπως έχουν πει, το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει το σχετικό ψήφισμα. Θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί σε 48 ώρες αλλά μάλλον θα καθυστερήσει για το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, εκτιμά το BBC.

Στη Γενική Συνέλευση το αίτημα για να εγκριθεί χρειάζεται την απλή πλειοψηφία των παρόντων. Οι Παλαιστίνιοι υπολογίζουν σε περισσότερους από 120 ψήφους που αρκούν για την έγκριση του αιτήματος.

Μέχρι σήμερα η Παλαιστινικαή Αρχή έχει το καθεστώς του παρατηρητή. Αυτό την κρατά μακριά από τους οργανισμούς αρωγής των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, μετά την αναγνώριση η Αρχή θα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου θα μπορούσε να παραπέμψει το Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Πηγή: http://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.