Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η Κλεοπάτρα έπινε μαργαριτάρια μέσα στο κρασί της





Eίχε βάλει στοίχηµα να πιει το πιο ακριβό κοκτέιλ που υπήρχε στον κόσµο. Η Κλεοπάτρα, βασίλισσα της Αιγύπτου, "η Βασίλισσα των Βασιλέων" όπως ήταν γνωστή στην εποχή της, το είπε και το έκανε. Εφτιαξε ένα κοκτέιλ µε µαργαριτάρια και το ήπιε, σε ένα δείπνο µε πολλούς και εξέχοντες καλεσµένους. Ετσι λέει ο θρύλος, που µπορεί και να µην είναι µόνο θρύλος.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς μύθους που μιλάει για ένα μαργαριτάρι είναι ο μύθος για δύο διάσημους εραστές, ίσως τους πιο διάσημους της ιστορίας. Πρόκειται για τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα. Λέει λοιπόν ο θρύλος, πως αυτοί οι δύο αθάνατοι κυβερνήτες έβαλαν ένα στοίχημα.

Το στοίχημα ήταν το εξής: Η Κλεοπάτρα ισχυριζόταν ότι η Αίγυπτος ήταν πολύ μεγαλύτερη και πολύ πλουσιότερη από τη Ρώμη και για το λόγο αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να κατακτηθεί από τους Ρωμαίους.

Για να το αποδείξει αυτό η Κλεοπάτρα, παρέθεσε ένα μεγάλο συμπόσιο προς τιμήν του Μάρκου Αντώνιου. Η αίθουσα στολίστηκε μεγαλόπρεπα έτσι όπως θα ταίριαζε σε Αιγύπτιο βασιλιά. Στη θέση όπου θα καθόταν ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα, υπήρχε ένα άδειο πιάτο και ένα κύπελλο γεμάτο με κρασί, αλλά μάλλον στην πραγματικότητα περιείχε ένα διάλυμα από ξίδι.

Τη σκυτάλη της διήγησης την παίρνει στη συνέχεια ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος όπου στο μεγάλο έργο του "Φυσική Ιστορία" (IX,59.119-121)μάς διηγείται το εξής καταπληκτικό, κοντά στα 100 χρόνια μετά την εποχή που θα πρέπει να συνέβη το γεγονός:

Η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου είχε στην κατοχή της δύο μαργαριτάρια αμύθητης αξίας, που ήταν τα μεγαλύτερα που είχαν υπάρξει ποτέ. Ήταν δώρα προς αυτήν από βασιλείς της Ανατολής. Ακολουθώντας τις οδηγίες της βασίλισσας οι υπηρέτες της, τοποθέτησαν μπροστά στο ανάκλιντρό της ένα δοχείο με δυνατό ξίδι, το οποίο μπορεί να διαλύσει τα μαργαριτάρια.

Η βασίλισσα φορούσε στα αυτιά της αυτά τα θαυμάσια δημιουργήματα της φύσης. Ο Αντώνιος είχε σκάσει από περιέργεια να δει τι στο καλό θα έκανε. Τότε αυτή έβγαλε το ένα μαργαριτάρι από το αυτί της και το έριξε μέσα στο ξύδι. Μόλις το μαργαριτάρι διαλύθηκε, η βασίλισσα ήπιε το υγρό. Το δεύτερο μαργαριτάρι του ζευγαριού, κόπηκε στα δύο και έγινε ένα νέο ζευγάρι σκουλαρίκια που στόλισαν τα αυτιά της Αφροδίτης στο Πάνθεον της Ρώμης.”

Ο Μάρκος Αντώνιος παρέμεινε εμβρόντητος να την κοιτάζει, γιατί στους Ρωμαίους το μαργαριτάρι ήταν ανεκτίμητος θησαυρός.

Εκείνος βέβαια αρνήθηκε ότι η όμορφη βασίλισσα είχε κερδίσει το στοίχημα και ότι η Αίγυπτος δεν θα μπορούσε να κατακτηθεί, αφού ήταν τόσο πλούσια χώρα ώστε να μπορεί κανείς να «πίνει» τα μαργαριτάρια, άρα και πολύ δυνατή, λόγω τέτοιου πλούτου.

Υπάρχουν και άλλες ιστορίες που δείχνουν ότι η Κλεοπάτρα συνήθιζε πράγματι να χρησιμοποιεί πολλά μαργαριτάρια λιωμένα σε ένα διάλυμα από λίγο ξίδι και στη συνέχεια να πίνει το αφέψημα το οποίο ήταν θαυματουργό για την ομορφιά της.

Πίστευε ότι έτσι λιωμένα και πιωμένα τα μαργαριτάρια, θα σταματούσαν τη γήρανση διατηρώντας την πανέμορφη βασίλισσα πάντα νέα και ωραία για πολλά-πολλά χρόνια.





Πολλοί έχουν αµφισβητήσει πως η βασίλισσα της Αιγύπτου όντως ήπιε το ασυνήθιστο αυτό... κοκτέιλ. Ωστόσο άλλοι µελετητές δεν το αποκλείουν, λαµβάνοντας υπ' όψιν τα χηµικά πειράµατα που έκανε. «Υπάρχει συνήθως ένα µέρος αλήθειας σε αυτές τις ιστορίες» σηµειώνει η καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών, Προύντενς Τζόουνς, του Μοντκλέρ Πανεπιστηµίου στο Νιου Τζέρσεϊ.

Και στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης «Classical World» η Τζόουνς αναλύει την ιστορία, κατά την οποία η Κλεοπάτρα κέρδισε το στοίχηµα που είχε βάλει µε τον Μάρκο Αντώνιο, πίνοντας το µαργαριταρένιο κοκτέιλ της, ώστε να υπερηφανεύεται ότι παρέθεσε το πιο ακριβό δείπνο. Δέκα εκατοµµύρια σηστέρτια! Τόσο έφτασε ο λογαριασµός µετά το μαργαριταρένιο εκείνο ποτό. Μάλλον οι εκκεντρικότητες των αρχαίων διασηµοτήτων, κάνουν τους σύγχρονους εκκεντρικούς να ωχριούν μπροστά τους....

Η Κλεοπάτρα ήξερε από δηλητήρια και γιατροσόφια. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, µε δηλητήριο φιδιού επέλεξε να αποχωρήσει από τον µάταιο τούτο κόσµο, συνεπώς γιατί να µην έδειχνε ενδιαφέρον και για τη χηµεία; «Πιστεύω ότι στην αρχαιότητα οι άνθρωποι είχαν πρακτικές γνώσεις γύρω από τη χηµεία», είπε η Τζόουνς στην εφηµερίδα «USΑ Τoday».

Σε αρχαία ρωµαϊκά κείµενα, µάλιστα, υπάρχουν αναφορές για την παρασκευή λιπασµάτων και παρασιτοκτόνων. Τα µαργαριτάρια που είναι και αυτά παντοτινά, στην αρχαιότητα ήταν πολύ δηµοφιλή και χρησιµοποιούνταν σε στολισµούς, όχι πολύ συχνά βέβαια, αλλά το να τα διαλύσεις και να κάνεις µε αυτά κοκτέιλ, έ, σίγουρα ήταν εξαιρετική σπατάλη και υπερβολή. Η άποψη της Τζόουνς είναι πως πολλοί µελετητές αµφισβητούν την ιστορία επειδή µοιάζει απίστευτη, ενώ σε µια µετάφραση του 1940 σηµειώνεται «πως τέτοιο ξίδι δεν υπάρχει».

Και όµως! Ο Μ. Λ. Ούλµαν, από το Πανεπιστήµιο της Βόρειας Καρολίνας, έλεγε το 1957 ότι κάποια πειράµατα έδειχναν πως το ξίδι µπορεί πράγµατι να διαλύσει µαργαριτάρια από µη φιλικό στο οξύ, ανθρακικό ασβέστιο. Όντως, το ανθρακικό ασβέστιο των μαργαριταριών διαλύεται στο ξίδι, ωστόσο με πολύ αργούς ρυθμούς.

Η Τζόουνς άρχισε να κάνει τα δικά της πειράµατα. Τι βρήκε όμως; Οτι είναι πιθανό να υπάρξει αντίδραση αν τοποθετήσουµε µαργαριτάρια σε ξίδι.
Βράζοντας το ξίδι, ή σπάζοντας τα µαργαριτάρια, ή και τα δύο, επιταχύνεται σηµαντικά η αντίδραση ίσως και σε χρόνο µικρότερο των 10 λεπτών. Αν η Κλεοπάτρα είχε ρίξει µέσα στο ξίδι το µαργαριτάρι κατ' ευθείαν από το σκουλαρίκι που φορούσε, δεν θα ήταν δυνατό να είχε πετύχει το αποτέλεσµα που ήθελε. Εκτός αν το είχε µουλιάσει µέσα στο ξίδι µια-δυο ηµέρες πριν.


Μάρκος Αντώνιος

Αληθινή ή όχι η ιστορία, κατορθώνει να μας καταγοητεύσει και να αποδείξει ακόμα μία φορά πως η τελευταία Φαραώ της Αιγύπτου, -ουσιαστικά μια Ελληνίδα Μακεδονίτισσα, και η τελευταία της γενιάς των Πτολεμαίων- υπήρξε μια προσωπικότητα τρομερά δυνατή, μια γυναίκα εύστροφη, με σπάνια προσόντα που ήξερε να χειρίζεται τους αντιπάλους της. Ήταν η μόνη που κατάφερε να κάνει την κοσμοκράτειρα και πανίσχυρη Ρώμη να σκύψει μπροστά στα κομψά βασιλικά της πόδια:
Στην Αλεξάνδρεια η Κλεοπάτρα είχε κατορθώσει να έχει Ρωμαίους σωματοφύλακες και στρατιώτες, με το όνομά της χαραγμένο στην ασπίδα τους!


Πηγή: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.