Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τι ακριβώς κοιτάζει ένας εργοδότης στα... 6 δευτερόλεπτα που κρατάει στο χέρι του το βιογραφικό σας...



Αν νομίζετε ότι για ένα καλό βιογραφικό αρκούν οι φοβερές σας σπουδές και τεράστια εμπειρία σας, κάνετε μεγάλο λάθος.
Οι εργοδότες βλέπουν τόσα πολλά, που το μάτι τους ψάχνει για άλλα πράγματα!

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο μέσος εργοδότης ή υπεύθυνος για το τμήμα Human Resources κατά μέσο όρο κοιτάζει ένα βιογραφικό περίπου 6 δευτερόλεπτα, μέχρι να αποφασίσει αν τον ενδιαφέρει ή όχι. Και είναι πολύ λίγα αυτά που περνούν στο επόμενο στάδιο, στην στοίβα, δηλαδή, των "προς περαιτέρω μελέτη". Το πρώτο ξεσκαρτάρισμα γίνεται τόσο γρήγορα και κανέναν σχεδόν ρόλο δεν παίζουν οι ικανότητές σας, η προϋπηρεσία σας, οι σπουδές σας ή οι δεκατρείς ξένες γλώσσες που μιλάτε.

Τι κοιτάζουν;
Το πρώτο πράγμα που κοιτάζει ένας εργοδότης είναι το όνομά σας. Μετά, συνήθως θα διαβάσει τις δύο τελευταίες δουλειές που κάνατε (τι θέση είχατε και σε ποιες εταιρείες), το πότε δουλέψατε εκεί και μετά την εκπαίδευσή σας.

Εννοείται πως όσο πιο καθαρό και σαφές είναι το βιογραφικό σας στις περιοχές που προαναφέραμε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να "περάσει" το πρώτο ξεσκαρτάρισμα. Ένα βιογραφικό που δεν αναγράφει σαφώς "Προϋπηρεσία" ή "Εκπαίδευση", ή που χρησιμοποιεί το ίδιο μέγεθος και βάρος γραμματοσειράς για όλες τις πληροφορίες που περιέχει, είναι καταδικασμένο.

Ο "χάρτης θερμότητας" δύο βιογραφικών. Στα κόκκινα σημεία στάθηκε πιο πολύ το μάτι αυτού που τα διάβασε. Το δεξιά βιογραφικό έχει περισσότερα τέτοια σημεία γιατί είναι πιο "καθαρό" και καλοφτιαγμένο.

Στην φωτογραφία επάνω δείτε σε ποιο σημείο στέκεται το μάτι του εργοδότη. Το αριστερά βιογραφικό μπορεί να είναι πιο "γεμάτο", αλλά είναι την ίδια ώρα και πιο δύσκολο στην ανάγνωση. Ο αριστερά υποψήφιος έχει φροντίσει να κάνει σαφή την τωρινή του απασχόληση, την προϋπηρεσία του και τις σπουδές του. Έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες από τον αριστέρα να δεχτεί μια κλήση στο τηλέφωνό του για να περάσει για συνέντευξη...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.