Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

"Nomophobia": Ο πανικός των κατοίκων των μεγαλουπόλεων για το κινητό τους!


«Nomophobia» ή απλά «No mobile phone phobia». Αυτή είναι η νέα απειλή για τους πολίτες των μεγάλων πόλεων. Πρόκειται για μια σύγχρονη φοβία που καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά συνδέσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους με τα κινητά τους τηλέφωνα και απλά φοβούνται μην... τα χάσουν.

Την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή επιστημονική ανακοίνωση έκανε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, αποτυπώνοντας τα συμπτώματα του τεχνολογικού πανικού σε τρεις πόλους: πιθανή ξαφνική απώλεια του σήματος του τηλεφώνου μας, ή πιθανή αποφόρτιση της μπαταρία του, ή (το χειρότερο) πιθανή απώλεια της συσκευής.
Στην σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου, αναφέρονται τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διενεργήθηκε από τη Βρετανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy. Σύμφωνα με αυτήν, το 66% των Βρετανών που ρωτήθηκαν, φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο, ενώ το 41% παραδέχεται πως έχει περισσότερα από ένα κινητά.
Ακόμη, περισσότερες είναι οι γυναίκες με την νέα τεχνολογική φοβία συγκριτικά με τους άντρες με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και 2 κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Τα σημάδια της ασθένειας

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε; Όπως εξηγούν οι βρετανοί επιστήμονες, τα σημάδια ότι η ασθένεια αυτή μας απειλεί είναι τα παρακάτω:
- Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας.
- Να ελέγχουμε διαρκώς ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.
- Να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.
- Να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.

Οι νέοι τα... θύματα

Στο δείγμα των 1000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18-24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί το ηλικιακό γκρουπ 25-34 ετών με ποσοστό 68%.

Η μελέτη έδειξε ακόμη, ότι οι άνθρωποι ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Ωστόσο, παρόλο που το 49% των ερωτηθέντων ενοχλείται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεση τους, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας, ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την προσωπική χρήση του τηλεφώνου του.
Σύμφωνα με τη δράση Saferinternet. gr, του Κέντρου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε είδους τεχνολογία έχει ως στόχο να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, και τίποτα παραπάνω.

Πηγή: http://tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.