Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

"Δευτεροφοβία": Όταν οι άνθρωποι μισούν την έναρξη της εβδομάδας


Είναι Παρασκευή, η αγαπημένη ίσως μέρα της εβδομάδας για τον περισσότερο κόσμο, όμως όσο ανυπομονεί ο κόσμος για τις Παρασκευές, άλλο τόσο μισεί τις Δευτέρες. Η «Δευτεροφοβία» είναι μία μορφή υποσυνείδητου άγχους που ξεκινάει από την Κυριακή ακόμα και σχετίζεται με τον φόβο για την εβδομάδα που αρχίζει. Σύμφωνα με έρευνα της Le Monde, «Το 52% των Γάλλων δεν κοιμούνται καλά το βράδυ της Κυριακής, ενώ το ίδιο ισχύει για το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού». Η «ασθένεια» αυτή μπορεί να μην αναφέρεται συχνά, όμως υπάρχει και επηρεάζει κατά πολύ τον ύπνο των εργαζομένων το βράδυ της Κυριακής έως τη μοιραία Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτή η φοβία έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία, όταν ο μαθητής που δεν έχει ολοκληρώσει την εργασία του το Σαββατοκύριακο πρέπει να γυρίσει πάλι πίσω στο σχολείο και στις υποχρεώσεις, την πειθαρχία και το άγχος». Στην ενήλικη ζωή, το άγχος της Δευτέρας που σχετίζεται με το σχολείο, αντικαθίσταται στο μυαλό του εργαζόμενου από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, το φόβο της αργοπορίας ή το φόβος της στοίβας των αρχείων που τον περιμένουν στο γραφείο μετά το Σαββατοκύριακο.»

Πηγή : iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.