Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Σφήνα Ιβάν Σαββίδη για ΣΕΚΑΠ

Θα εκτοπίσει τους Τούρκους επιχειρηματίες;

Τις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ, στην Ξάνθη, επισκέφθηκαν χθες εκπρόσωποι του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ενώ όλα έδειχναν ότι η ελληνική συνεταιριστική καπνοβιομηχανία βρισκόταν μια ανάσα πριν την εξαγορά της από την τουρκική SEBA.

Μάλιστα, η τουρκική εταιρεία ανακοίνωσε χθες τη σύναψη Μνημόνιου αλληλοκατανόησης με την ελληνική εισηγμένη ΕΛΓΕΚΑ, για τη σύσταση συμμετοχικής εταιρείας, με αντικείμενο την απόκτηση του 50,36% ΣΕΚΑΠ, του ποσοστού δηλαδή που κατέχει η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι η τουρκική εταιρεία είναι η μοναδική που έχει υποβάλει μέχρι σήμερα δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της θρακιώτικης καπνοβιομηχανίας, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η ΑΤΕ.

Έτσι, το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη στο και... πέντε του διαγωνισμού προκαλεί αίσθηση και πιθανώς θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, διότι, ως γνωστόν, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ θεωρείται δυνατός παίχτης στον κλάδο, καθώς είναι ιδιοκτήτης της Donskoy Tabak, μίας από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της Ρωσίας.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που συνδέουν την επίσκεψη εκπροσώπων του Ιβάν Σαββίδη στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ, με τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ, ωστόσο, η επαφή των δύο πλευρών και μόνο ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει πλήθος σεναρίων όχι μόνο για τα επιχειρηματικά σχέδια του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα αλλά και για τη γενικότερη εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Βέβαια, προς το παρόν τουλάχιστον, πέραν των χρεών του ΠΑΟΚ, δεν έχει καταστεί δυνατόν να διασταυρωθούν οι συγκεχυμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία για το τι πραγματικά διημείφθη μεταξύ του ποντιακής καταγωγής επιχειρηματία και του πρωθυπουργού.

Η επίσκεψη, όμως, στη ΣΕΚΑΠ, η οποία έγινε κατόπιν επίσημης άδειας που έδωσε η ΑΤΕ, εύλογα προκάλεσε τους σχετικούς συνειρμούς. Στο ίδιο πλαίσιο των σεναρίων και μόνο, η κυβέρνηση φέρεται να προτιμά την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από τον Ελληνορώσο επιχειρηματία, μετά από αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από μερίδα της τοπικής κοινωνίας για την προοπτική της διείσδυσης τουρκικών επιχειρηματικών συμφερόντων στη Θράκη. Οι πληροφορίες λένε ότι η πλευρά Σαββίδη ήθελε να μάθει από πρώτο χέρι σε τι κατάσταση βρίσκεται η καπνοβιομηχανία της Ξάνθης και οι εκπρόσωποί του συναντήθηκαν με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, τον διευθυντή παραγωγής και τον διευθυντή του εργοστασίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις συνεργατών του Ιβάν Σαββίδη στην Ξάνθη, την ώρα που η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ κορυφώνεται.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.