Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πέθανε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες

 
 
 
Στη μάχη με τον καρκίνο υπέκυψε ο σε ηλικία 58 ετών ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Την ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη της λατινοαμερικάνικης χώρας έκανε ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο.

Πλαισιωμένος από το υπουργικό Συμβούλιο, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του όταν ανακοίνωνε την είδηση του θανάτου του Τσάβες.

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε» δήλωσε, ενώ δεν διευκρίνισε εάν θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει επί τους παρόντος το γενικό πρόσταγμα στη χώρα καθώς ο Τσάβες πριν αναχωρήσει για το τελευταίο του ταξίδι στην Κούβα τον είχε αναγορεύσει προσωπικά ως διάδοχό του.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός εξωτερικών, Ελίας Χούα, ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν εκλογές σε 30 ημέρες, ενώ την προεδρία της χώρας θα αναλάβει μέχρι τότε ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο.

Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχτηκε στη χώρα, ενώ η σορός του Τσάβες θα τοποθετηθεί στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα που θα αρχίσει την Τετάρτη. Η δημόσια κηδεία που θα γίνει πιθανότατα παρουσία πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή.

«Η τελετή της κηδείας και το επικήδειο αφιέρωμα θα γίνει στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας, την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τσάβες, ο οποίος είχε χτυπηθεί από την επάρατη νόσο στα μέσα του 2011, επέστρεψε στη Βενεζουέλα στις 18 Φεβρουαρίου, μετά από περισσότερο από δύο μήνες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Αβάνας, όπου υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση. Ήταν η τέταρτη επέμβαση στους 18 μήνες από τότε που έχει διαγνωστεί με καρκίνο.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Τσάβες υπέστη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.

Ο θάνατος του Τσάβες έθεσε τέλος στην 14χρονη κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας.

Nωρίτερα ο Μαδούρο είχε ανακοινώσει πως απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντέιβιντ ντελ Μόνακο, τον οποίο κατηγόρησε ως υποκινητή μίας συνωμοσίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

«Αυτός ο υπάλληλος επιδιδόταν στην αποστολή της εξεύρεσης εν ενεργεία στρατιωτικών στη Βενεζουέλα, αρχικά για να αντλεί πληροφορίες για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και εν συνεχεία για να τους προτείνει αποσταθεροποιητικά σχέδια», δήλωσε ο Μαντούρο στη διάρκεια της ομιλίας του, που μεταδιδόταν απευθείας.
 
 
Πηγή: http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.