Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Τέλος του μήνα η απόφαση για τον αγωγό «TAP»


 
 
Η αζέρικη κοινοπραξία – με τη συμμετοχή της πολυεθνικής BP και της αζέρικης κρατικής SOCAR – αναμένεται να ανακοινώσει την οριστική της απόφαση μέχρι το τέλος του μήνα. Στην κυβέρνηση ελπίζουν πως με ενδεχόμενη πώληση ποσοστού της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR θα επιλεγεί τελικά ο TAP και ο όχι ο Nabucco West που παρακάμπτει την χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ζήτησαν από το Αζερμπαϊτζάν να υποστηρίξει το σχέδιο αγωγού Nabucco West.

Το Reuters ωστόσο, υποστηρίζει ότι το σχέδιο για τον αγωγό TAP (Trans-Adriatic Pipeline) δείχνει ιδιαίτερη δυναμική, τέτοια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκατάλειψη τα σχέδια για την προτίμηση που έδειχνε η Δύση επί πολλά έτη για τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco.

Όπως διαβάζουμε στο onalert, ο ενεργειακός αναλυτής της εταιρίας συμβούλων HIS, κ. Andrew Neff, θέτει το ερώτημα εάν ο Nabucco είναι βιώσιμος αν τελικά κατασκευαστεί ο ρωσικός South Stream. Στο ρεπορτάζ καταγράφεται η αλλαγή στάσης που παρουσιάζεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία από την ξεκάθαρη υποστήριξη της κατασκευής του Nabucco φέρεται να έχει υιοθετήσει στάση ουδετερότητας, δηλώνοντας ότι και οι δυο αγωγοί δεν την προβληματίζουν, είτε κατασκευαστεί ένας εξ αυτών είτε και οι δυο.

Ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΤΑΡ δηλώνει ότι «υπάρχει δραματική στροφή», ενώ ο εκπρόσωπος του Nabucco εκτιμά ότι το συγκεκριμένο ενεργειακό επενδυτικό σχέδιο εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρής πολιτικής στήριξης.

Όπως φαίνεται από δηλώσεις ειδικών και οι δυο αγωγοί έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, με τον TAP να είναι κατά 500 εκατομμύρια δολάρια φθηνότερος του Nabucco, το κόστος του οποίου είναι κατά κάτι μικρότερο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον δεύτερο όμως να φέρεται πως εξασφαλίζει την πρόσβαση σε περισσότερες αγορές, γράφει το πρακτορείο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση του Reuters που υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν εξυπηρετούνται καλύτερα από τον TAP, αφού παρά τον ακραιφνώς «φιλοδυτικό» προσανατολισμό του Nabucco που ευθυγραμμίζεται με την γενικότερη στάση του Μπακού, οι Αζέροι δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, κάτι που είναι κατανοητό (η σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία όπου σταθμεύουν ρωσικές δυνάμεις είναι ένα μόνο από τα θέματα που τους απασχολούν).

Ωφελημένες, σύμφωνα πάντα με το Reuters, θα ήταν και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, κυρίως λόγω των εσόδων που θα συνεπαγόταν η διέλευση του αγωγού από χώρες που βρίσκονται εν μέσω οικονομικής κρίσης, που θα εξασφάλιζε και τη συναίνεση της Γερμανίας που επιθυμεί τη μείωση του κόστους διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης.

Ήδη η «ένεση’» που γίνεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Socar στην ελληνική οικονομία για την αγορά του δικτύου της ΔΕΣΦΑ προσθέτει στο παραπάνω επιχείρημα, γράφει το onalert. Δεν είναι ωστόσο λένε πολλοί ειδικοί, η λυδία λίθος- ούτε για την τελική επιλογή ούτε φυσικά για την …σωτηρία της ελληνικής οικονομίας!
 
 
Πηγή: http://www.pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.