Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Παράθυρο Σόιμπλε για το κατοχικό δάνειο – Τι είπε για τις γερμανικές αποζημιώσεις

11syntypou 533 355Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για “κούρεμα” του χρέους, όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας όμως ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και να έχουν εφορμοστεί τα μέτρα κανονικά, μέχρι το τέλος του 2014. Πάντως, αναγνώρισε ότι ανάμεσα στην τρόικα, υπάρχουν προβλήματα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πρέπει να επιλυθούν.

Όσον αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις, το απέκλεισε να δοθούν, ωστόσο τις διαχώρισε από την αποζημίωση του κατοχικού δανείου, το οποίο μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα (για το κατοχικό δάνειο), όμως, με τη συνθήκη του Λονδίνου αλλά και με τη δεύτερη συνθήκη, όταν έπεσε το Τείχος, η Ελλάδα συμφώνησε και υπέγραψε για τις γερμανικές αποζημιώσεις".

Ωστόσο μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο γερμανός υπουργός αν και διαχώρισε τις γερμανικές αποζημιώσεις με το κατοχικό δάνειο, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε συζήτησης από τη γερμανική πλευρά τόσο των επανορθώσεων προς την Ελλάδα όσο και του κατοχικού δανείου.

Στην συνέντευξή του φυσικά επαινεί την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πρόοδο που έχουν κάνει, ενώ όπως και στις επαφές του με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο άφησε ανοιχτό το παράθυρο για βοήθεια μείωσης του χρέους, αλλά αποκλείοντας το κούρεμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.