Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα κλείσουν τον ουρανό για τους τρομοκράτες


Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι
Σήμερα ξεκινούν οι κοινές ασκήσεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ (23-27 Σεπτεμβρίου) κατά της τρομοκρατίας στον αέρα «Άγρυπνος ουρανός 2013». Από την πλευρά του ΝΑΤΟ συμμετέχουν η Πολωνία, η Τουρκία και η Νορβηγία.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων θα πραγματοποιηθούν πρακτικές επιχειρήσεις σχετικά με την αναχαίτιση και τη συνοδεία από μαχητικά αεροσκάφη του αεροσκάφους με «κακόβουλα άτομα» πάνω του και την αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης.

Μερικά ακόμη χρόνια πριν θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα μπορούν να διεξάγουν παρόμοιες ασκήσεις. Όμως αλλάζουν οι καιροί, εμφανίζονται νέες απειλές, οι οποίες αναγκάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στον αέρα, επισημάνει ο γενικός αναλυτής της Εθνικής Υπηρεσίας καταπολέμησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας Ολέγκ Νετσιπορένκο:

Καλό είναι ότι οι ασκήσεις αυτές φέρουν διεθνή χαρακτήρα και δεν βρίσκονται σε επίπεδο μόνο μιας χώρας. Η επίτευξη της συμφωνίας για τη διεξαγωγή παρόμοιων εκδηλώσεων ήδη υποδηλώνει για την ύπαρξη εμπιστοσύνης. Επειδή το πιο δύσκολο στη διεθνή συνεργασία είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η διεξαγωγή παρόμοιων κοινών ασκήσεων.

Οι ασκήσεις διεξάγονται σε διάφορα στάδια. Στην αρχή γίνεται ο έλεγχος του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών στα πλαίσια της «Πρωτοβουλίας για τη συνεργασία στον εναέριο χώρο» (ΠΣΕΧ) του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Στη συνέχεια ξεκινά η εκπλήρωση των αποστολών αναχαίτισης και συνοδείας. Τη διοίκηση των ασκήσεων την πραγματοποιούν από κέντρα συντονισμού στη Βαρσοβία και τη Μόσχα. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες λαμβάνονται από τους τοπικούς τους κόμβους συντονισμού, και εκείνα – από τα κέντρα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της πολιτικής αεροπορίας. Στις 24 Σεπτεμβρίου το αεροσκάφος Tu-134, το οποίο θα καταληφθεί από υποθετικούς τρομοκράτες, θα προσομοιώσει ένα σκάφος που κινείται προς την Τουρκία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το σενάριο των ασκήσεων τα μαχητικά αεροσκάφη Su-27 της Π/Α Ρωσίας και F-16 της τουρκικής Π/Α αναχαιτίζουν το κατειλημμένο αεροσκάφος. Την επόμενη ημέρα το αεροσκάφος που παραβιάζει θα ξεκινήσει από την Πολωνία και θα αναχαιτίζεται πάνω από τη Βαλτική θάλασσα από τα μαχητικά αεροσκάφη της Π/Α της Πολωνίας και Ρωσίας.

Η οποιαδήποτε τρομοκρατική πράξη στον αέρα πάντα ανήκει στην κατηγορία των γεγονότων που έχουν μεγάλη απήχηση και συχνά οδηγεί σε θάνατο ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, επισημάνει ο ειδικός για τις καταστάσεις κρίσης, βετεράνος της Υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών Λεφ Κορολκόφ:

Η διεξαγωγή των ασκήσεων επιτρέπει στους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της κυκλοφορίας στις αεροπορικές μεταφορές, να συντονίζει τις δυνάμεις και να τους κάνει να συνεννοούνται πιο γρήγορα μεταξύ τους. Όπως επίσης να εκπαιδεύει το προσωπικό που ευθύνεται για αυτό το μέρος της εναέριας κυκλοφορίας. Αυτές οι καταστάσεις πρέπει να προσομοιώνονται, διαφορετικά δεν θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε τον αλγόριθμο για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασκήσεις θα ενισχύσουν την ετοιμότητα των συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ. Και το γεγονός αυτό θα αυξήσει το επίπεδο προστασίας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.