Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Με παρέμβαση Β.Πούτιν η Gazprom μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα κατά 15%


Με προσωπική απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, η Gazprom μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί στην Ελλάδα κατά 15%.

Η μείωση ήρθε ως ένδειξη καλής θέλησης και ειλικρινούς συνεργασίας από την ρωσική πλευρά εν όψει του deal της αποκρατικοποίησης τόσο της ΔΕΠΑ, όσο και του ΟΣΕ και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Η ΔΕΠΑ ζητούσε να υπάρξει έκπτωση 30%, αλλά αυτό ήταν αδύνατον, αφού και το νυν συμβόλαιο δεν θα έσπαγε με τίποτα.

Η νέα τιμή τοποθετεί την Ελλάδα στο μέσο όρο της ηπειρωτικής ΕΕ. Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom.

Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).

Η νέα τιμή έχει αναδρομική ισχύ -βάσει και της διακρατικής συμφωνίας- από την 1η Ιουλίου 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).

Η έκπτωση εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016, με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη έπειτα από δύο χρόνια.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.