Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Το ΔΝΤ ισοπεδώνει την Ουκρανία και τη στέλνει στην "αγκαλιά" της Ρωσίας


Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τις κινήσεις που έκανε στη σκακιέρα της Ουκρανικής κρίσης και που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας χωρίς να πέσει ούτε μία ριπή, πέτυχε έναν τεράστιο στρατηγικό στόχο τον οποίο ακόμη η Δύση δεν έχει αντιληφθεί. Να κάνει ολόκληρη την νοτιοανατολική Ουκρανία να θέλει να μπει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας. Πιθανόν ο στόχος αυτός να επιτευχθεί χωρίς καν στρατιωτική επέμβαση, αν και η πολεμική μηχανή είναι έτοιμη για όλα.

Η Μόσχα στόχευσε εξ αρχής στην Κριμαία που κατοικείται στη συντριπτική πλειονότητα της από Ρωσόφωνους και πριν ακόμη ΗΠΑ και Ε.Ε. καταλάβουν τη έχει γίνει, η Χερσόνησος εντάχθηκε στο ρωσικό κορμό. Όλες οι στρατιωτικές βάσεις πέρασαν στον έλεγχο της Μόσχας και η Κριμαία υιοθέτησε το ρούβλι.

Περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν άμεσα για την καταβολή των συντάξεων στην Κριμαία, ενώ η Ρωσία έδωσε εντολή το ποσό να είναι αντίστοιχο αυτό που λαμβάνουν και οι Ρώσοι συνταξιούχοι. Στα περί επιβράδυνσης της Ρωσικής οικονομίας λόγω της στήριξης του προϋπολογισμού της Κριμαίας η Μόσχα απαντά με ένα σχέδιο μετατροπής της Χερσονήσου σε τεράστιο τουριστικό θέρετρο

Μπορεί φέτος να κληθεί να καταβάλει μέχρι και 2,8 δις δολάρια για να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Κριμαίας, αλλά ο τελικός σκοπός είναι η ανεξαρτητοποίηση της. Και αυτό θα γίνει με την ανάδειξη της σε ζώνη τουριστικού προορισμού, για τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου με την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων, καζίνο, θεματικών πάρκων κλπ.

Το σχέδιο επεξεργάζονται Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως αναφέρει και το Bloomberg, θα στηριχθεί από Ρώσους ολιγάρχες και μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε ένα 6μηνο. Αποκορύφωμα του θα είναι η κατασκευή της γέφυρας που θα ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία και η οποία έχει ήδη εξαγγελθεί από τη Μόσχα.

Και ενώ η Κριμαία, έχοντας ασφαλώς και μεγάλες φυσικές ομορφιές θα αναπτύσσεται βάσει του σχεδίου που έχουν εκπονήσει οι Ρώσοι, η υπόλοιπη Ουκρανία θα βυθίζεται στη φτώχια και τη μιζέρια του ΔΝΤ για ένα δάνειο αστείο, ύψους 15-20 δις δολαρίων.

Ήδη, το ΔΝΤ απαίτησε και συμφώνησε με την «κυβέρνηση» του Κιέβου να αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες κατά 50% από την Πρωτομαγιά. Αυτό συνεπάγεται 17% αύξηση στα καταναλωτικά προιόντα. Σημειώνεται πώς η Κριμαία διατηρεί την έκπτωση 30% στο φυσικό αέριο.

Και να ήταν μόνο αυτή η συνέπεια; Το φυσικό αέριο αυξάνεται κατά 40% για τις βιομηχανίες από τις αρχές Ιουλίου. Αυτές με τη σειρά τους θα μετακυλίσουν το κόστος στα καταναλωτικά προιόντα.

Οι Ουκρανοί θα βρεθούν σύντομα μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μία τα προιόντα θα είναι πανάκριβα (ήδη είναι) και από την άλλη τα διαθέσιμα χρήματα θα γίνουν ακόμη λιγότερα. Χάρη στη μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ που έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ και σε μείωση των συντάξεων κατά 50%.

Και αν όλα αυτά μπορούν να γίνουν ανεκτά στη δυτική Ουκρανία, στη νοτιοανατολική Ουκρανία δεν πρόκειται. Ήδη έχουν γίνει κινήσεις σε διάφορες πόλεις, όπως το Ντόνετσκ και το Χάρκοβο για δημοψηφίσματα ανάλογα αυτού της Κριμαίας προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθούν και να προσαρτηθούν στη Ρωσία.

Πόσο μάλλον όταν διαπιστώσουν, και όχι μόνο οι Ρωσόφωνοι, πώς η επιλογή προς τη Ρωσία αποτελεί τον «παράδεισο» (με τα δεδομένα πάντα της Ουκρανίας) και προς το Κίεβο με την πολιτική του ΔΝΤ την «κόλαση».

Η Μόσχα λοιπόν δείχνει σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ουκρανία μέσω της Κριμαίας, πώς η προσάρτηση με τη Ρωσία μόνο θετική μπορεί να είναι. Και όπως όλα δείχνουν φαίνεται να επιτυγχάνει το στόχο της βήμα βήμα χωρίς να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα.

Η στρατιωτική μηχανή είναι ασφαλώς σε ετοιμότητα στα σύνορα με την Ουκρανία γιατί ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν προβοκάτσιες και να μετατραπούν περιοχές όπως το Ντόνετσκ και το Χάρκοβο σε πλατείες Μειντάν.

Άλλωστε, η επίτευξη ενός πολιτικού στόχου γίνεται δια της στρατιωτικής ισχύος.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.