Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Όταν ο Πατριάρχης Ιωακείμ μετακίνησε ένα βουνό

Στην Αίγυπτο στο Μισίρι, ήταν ένας βασιλέας ασεβής, που είχε έναν βεζίρη Εβραίο. Αυτός από Εβραίος που ήταν έγινε Τούρκος, άφησε τον ένα διάβολο και πήγε στον άλλον. Ήξερε δε γράμματα Εβραϊκά και Τούρκικα.

Στην Αλεξάνδρεια ήταν ένας Πατριάρχης με το όνομα Ιωακείμ, αγιότατος άνθρωπος σοφός και ενάρετος. Ακούοντας ο βασιλιάς τον Πατριάρχη πως ήταν άγιος άνθρωπος τον συμπάθησε πολύ. Λέει τότε ο Εβραίος στον βασιλέα, έχεις πολύν αγάπη με τον Πατριάρχη. Ο βασιλιάς του απάντησε ότι ο Ιωακείμ ο Πατριάρχης είναι καλός και δίκαιος άνθρωπος. Ζήτησε ο Εβραίος στον βασιλιά, σαν βεζίρης που ήταν, να φωνάξει τον Πατριάρχη να φιλονικήσει απέναντί του για να αποδείξει πως θα τον κάνει να μην ξέρει να αποκριθεί. Κάλεσε τότε ο βασιλέας τον Πατριάρχη να έρθει να αναμετρηθεί με τον βεζίρη. Ο Εβραίος επειδή γνώριζε το Ευαγγέλιο ζήτησε από τον Πατριάρχη να φιλονικήσουν σε διάφορα θέματα αλλά και περί πίστεως. Ο Πατριάρχης απάντησε ότι είναι έτοιμος για την πίστη του να χύσει και το αίμα του. 
Κάνοντας αρχή ο Πατριάρχης πάντοτε αποστόμωνε τον Εβραίο με έναν τρόπο επιδέξιο σε όλα του τα ερωτήματα. Κάποια στιγμή ο Εβραίος λέει στον Πατριάρχη ότι ο Χριστός στο Ευαγγέλιο είπε πως όποιος έχει πίστη όσο ένα σπυρί σινάπι μπορεί να μετατοπίσει ένα βουνό από τον τόπο του και να πάει σε άλλο μέρος. Ο Πατριάρχης συμφώνησε και αποκρίθηκε ότι αληθινά έτσι γράφει το Ευαγγέλιο. Τότε ο Εβραίος είπε στον Πατριάρχη: αν είσαι άξιος, πρόσταξε εσύ να σηκωθεί το βουνό από τον τόπο του και τότε θα πιστέψω. Ζήτησε ο Πατριάρχη τρείς μέρες και τρείς νύχτες διορία όπου προσευχήθηκε και νήστεψε. Έπειτα πήγε στον βασιλέα και τον ενημέρωσε ότι είναι έτοιμος για να πραγματοποιήσει την εντολή του βεζίρη.

Ήταν ένα βουνό στην Αίγυπτο τρείς ώρες μακριά και προτείνει ο Εβραίος στον βασιλέα να διατάξει τον Πατριάρχη να σηκώσει αυτό το βουνό για να πιστέψουν όλοι. Τότε πιάνει ο Πατριάρχης και θυμιάζει το βουνό, κάνει το σταυρό του τρείς φορές λέγοντας το όνομα του κυρίου Ιησού Χριστού και Θεού και λέει: σε προστάζω εσένα βουνό να σηκωθείς και να έρθεις εδώ. Ώ του θαύματος αμέσως σηκώθηκε το βουνό, έγινε τρία εις τύπον της Αγίας Τριάδας και ξεκίνησε να έρχεται. Φωνάζει τότε ο βασιλιάς τρομαγμένος: στο όνομα του Θεού, βοήθησέ μας γιατί χανόμαστε, βουνό σταμάτα. Τότε ο Πατριάρχης έκανε δέηση στον Θεό και το βουνό σταμάτησε έως έξι μίλια μακριά από την Αίγυπτο και από τότε πήρε το όνομα «Ντούρ Ντάγ» που θα πει «στάσου βουνό».

Ο Εβραίος όμως δεν πίστεψε παρόλο το θαύμα και σκέφτηκε κάτι άλλο. Λέει λοιπόν στον Πατριάρχη πως όποιος έχει πίστη και ίσως τύχη, ακόμη και αν πιεί θανάσιμο φαρμάκι, δεν θα πεθάνει. Προτρέπει λοιπόν τον βασιλιά να προστάξει τον Πατριάρχη να πιεί ένα θανάσιμο φαρμάκι που θα φτιάξει ο ίδιος ο βεζίρης και αν δεν πεθάνει να πιστέψουν και αυτοί. Αλλά προειδοποιεί τον βασιλέα ότι οι Χριστιανοί έχουν τον σταυρό και σχηματίζοντας τον σταυρό τους τα διαλύουν όλα και το πικρό το κάνουν γλυκό. Κάθεται ο Εβραίος τρείς μέρες και παρασκευάζει ένα φαρμάκι που αν το αγγίξει στο στόμα του Πατριάρχη αμέσως θα πεθάνει. Το πήγε στον βασιλέα για να το δώσει στον Πατριάρχη να το πιεί χωρίς να κάνει τον σταυρό του ούτε πάνω του ούτε στο ποτήρι. Καλεί τότε ο βασιλέας τον Πατριάρχη να πιεί το φαρμάκι. Ο Πατριάρχης σαν σοφός και άγιος που ήταν και με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος κάνει ένα τέχνασμα, θέλοντας να περιγελάσει τον Εβραίο, παίρνει το ποτήρι με το φαρμάκι στα χέρια του και ρωτάει τον βασιλιά «Βασιλιά μου, καλά μου έδωσες αυτό το ποτήρι αλλά δεν μου είπες από πού να το πιώ, από πια μεριά;» Και κάνοντας το δεξί του χέρι εις τύπον σαν να ευλογεί ρωτάει από πού να το πιεί, από ποια μεριά δώθε, κείθε, από εδώ ή από εκεί, σταυρώνοντας το ποτήρι ενώ εκείνοι δεν το κατάλαβαν. Ο Εβραίος απάντησε και του είπε να το πιεί από όπου θέλει οπότε ο Πατριάρχης το έβαλε στο στόμα του, αλλά πίνοντάς το , ώ του θαύματος, ο πανάγαθος Θεός χώρισε μια πλευρά του υγρού στην δεξιά μεριά του ποτηριού όπου έτρεξε όλο το φαρμάκι και ο Πατριάρχης έμεινε ζωντανός. Τότε λέει ο Πατριάρχης στον βασιλιά «εγώ ήπια όλο το φαρμάκι, τώρα πρόσταξε τον βεζίρη σου τον Εβραίο να ξεπλύνει με λίγο νερό το ποτήρι, να το πιεί και αυτός και αν δεν πάθει τίποτε να πιστέψουμε και εμείς στην πίστη του Εβραίου». Ο Εβραίος δεν ήθελε να το πιεί, όμως ο βασιλέας τον διέταξε να το πιεί με το ζόρι και μόλις το ακούμπησε στα χείλη του έσκασε και πέθανε. Πήγε στην κόλαση να καίγεται για πάντα μαζί με τον πατέρα του τον Διάβολο.

Όποιος έχει πίστη στον Χριστό μας και είναι καθαρός, κάνοντας το σταυρό του δεν φοβάται να πάθει τίποτα, κανένα κακό.



Πηγή: «Π.Β. Πάσχου. Κοσμάς ο Αιτωλός, εκδόσεις Ακρίτας, 5η έκδοση»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η πίστη και βουνά μετακινεί!!! ωραία διήγηση. κάποτε οι πατριάρχες είχαν πίστη... να τα βλέπουν οι σημερινοί πατριάρχες

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.