Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Το παιχνίδι πίσω από το παιχνίδι ΕΕ και Ελλάδας


Η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες που διεξάγονται για την επίτευξη της συμφωνίας, η οποία προβλέπει το ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ο τουρκικός τύπος .

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαπραγματευτούν για ογδόη φορά, για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, αναφέρει το τουρκικό κανάλι TRT.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι θετικά στις συνομιλίες …και αυτό είναι πολύ κακό για τους Τούρκους.

Σύμφωνα λοιπόν με άρθρο στο τουρκικό τύπο, η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από τον Ιούλιο του 2013.

Διότι, σε περίπτωση που καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ελεύθερη διέλευση των προϊόντων τα οποία προέρχονται από τις ΗΠΑ, στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ και τα αμερικανικά προϊόντα θα μπορούν να διακινούνται αφορολόγητα στην αγορά της Τουρκίας, χάρη στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Αυτό καίει την Άγκυρα .

Γι’ αυτό, η τουρκική κυβέρνηση η οποία θέλει να πάρει οπωσδήποτε μέρος στο τραπέζι των συνομιλιών, είχε ανακοινώσει πως σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε μια συμφωνία, που θα βλάψει την τουρκική αγορά, και η οποία θα τεθεί σε ισχύ χωρίς να συμπεριληφθεί η Τουρκία, τότε θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την Ένωση.

Πιθανόν λοιπόν, σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, σε αυτό το σενάριο να οφείλεται η σθεναρή αμερικανική στάση , για την διακοπή της λιτότητας , και της υποστήριξης «ελαφρύνσεων» για την Ελλάδα. Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με την διάθεση των αμερικανικών προϊόντων σε μια «ήρεμη» , πολιτικά κοινωνικά, εμπορικά ευρωπαϊκή κοινότητα.

Σε καμία περίπτωση ο αμερικανικός παράγοντας δεν θέλει μια «γερμανοκρατούμενη» Ευρώπη, και προπάντων μία ευρωπαϊκή ήπειρο σε μια κατάσταση που προσομοιάζει με την περίοδο πριν την γαλλική επανάσταση.

Η οικονομία και το εμπόριο απαιτούν σταθερό επενδυτικό περιβάλλον , κοινωνική συνοχή, και προπαντός κοινωνική ειρήνη, για να αποκομίσουν τα κέρδη τους οι μεγάλες πολυεθνικές. Για αυτό το Βερολίνο πιθανόν να βρέθηκε και «στριμωγμένο» και να βάλλεται από παντού. Επίσης στο όλο ζήτημα έχει εισέλθει και η Μόσχα , η οποία βλέπει τα ράφια των σούπερ μάρκετ να είναι άδεια για τον ρώσο καταναλωτή. Το Κρεμλίνο πιέζει και αυτό , για το ζήτημα της Ελλάδας το Βερολίνο για το οποίο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα « γύρισε ο κόσμος ανάποδα».

Πάντως πως τα κατέφερε η γερμανίδα Καγκελάριος, και η ΕΕ έχει ενοχοποιηθεί, από τις ΗΠΑ και την Ρωσία, για το ελληνικό ζήτημα , ενώ η κόντρα αφορά καθαρά τις δύο υπερδυνάμεις, μόνο αύτη το γνωρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.