Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας - Μέχρι το πρωί της Τετάρτης η νέα κυβέρνηση



Αισιόδοξος για την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, δήλωσε κατά την παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό - «Ηταν μια εκλογική αναμέτρηση που έγινε σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού» είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Ακριβώς στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ορκιστεί πρωθυπουργός, αφού νωρίτερα παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως έγινε γνωστό η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το αργότερο έως το πρωί της Τετάρτης. Τον κύριο Τσίπρα συνόδευσαν ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ο κύριος Τσίπρας έδωσε πολιτικό όρκο, όπως και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.


Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και παρέλαβε το πρωθυπουργικό γραφείο από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου. Η κυρία Θάνου ευχήθηκε «κάθε επιτυχία» στο νέο πρωθυπουργό και τόνισε πως η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. «Καλείστε να εφαρμόσετε το δύσκολο έργο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και να οδηγήσετε τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση» υπερθεμάτισε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, ενώ όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της, το πρόβλημα οξύνθηκε. «Χάρη στα μέτρα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόστηκαν από την υπηρεσιακή, το πρόβλημα τείνει προς αποκλιμάκωση», διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά. Ο κύριος Τσίπρας την συνεχάρη για την επιτυχημένη της θητεία: «Η θητεία σας ήταν σύντομη, αλλά ουσιαστική και στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά καταφέρατε να διαχειριστείτε και όλα τα τρέχοντα με άψογο τρόπο, κυρίως την προεκλογική περίοδο. Φεύγετε καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά ως η πρώτη ελληνίδα πρωθυπουργός, ένα μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει ίση συμμετοχή και των δύο φίλων στα ανώτατα αξιώματα».


Ακολούθως ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας στην απερχόμενη πρωθυπουργό: «Πήρατε τις σωστές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε ένα ευρωπαϊκό θέμα. Θα βρεθώ μεθαύριο στη σύνοδο κορυφής και θα χαρώ να συνεργαστούμε ώστε να έχω πλήρη ενημέρωση. Υπάρχει η ανάγκη ευθυγράμμισης των χωρών του Νότου, που βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρώτο κύμα των προσφύγων, ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με ανθρώπινες αξίες ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Όλοι έχουμε ένα κοινό σπίτι και πρέπει να μοιράζουμε την ευθύνη. Είμαι αισιόδοξος, το κλίμα αλλάζει και όλοι συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για κοινό πρόβλημα. Αισιοδοξώ για το καλύτερο αποτέλεσμα», τόνισε.

Τέλος, ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στην προηγούμενη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στις προσδοκίες του για το μέλλον: «Έχω την ανάμνηση μιας δύσκολης εποχής και των μαχών που δώσαμε, αλλά έχω αισιοδοξία και πίστη ότι οι αναμνήσεις από εδώ και πέρα θα είναι πιο δημιουργικές, ο τόπος μας θα βγει από την δοκιμασία και τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα γίνει ξανά ισχυρή χώρα ισότιμος εταίρος και ο λαός μας αξιοπρεπής».

Αν και κανονικά ο κύριος Τσίπρας θα έπρεπε να λάβει διερευνητική εντολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς το κόμμα του δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, η διαδικασία παρακάμφθηκε, καθώς ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως υπάρχει ήδη συμφωνία συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Ηταν μια εκλογική αναμέτρηση που έγινε σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού. Δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του», είπε ο κύριος Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια», ενημέρωσε ακόμα τον κύριο Παυλόπουλο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Φρονώ ότι υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε πρόεδρε σωστά επισημάνατε το εκλογικό κλίμα. Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας βελτιώνεται παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση και αυτό είναι παρήγορο. Με βάση τη δύναμη των κομμάτων, όπως μου ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική ενολή. Σας παρέχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σας προτείνω να γίνει η ορκωμοσία σήμερα το βράδυ στις 20:00 και η ορκωμοσία της κυβέρνησης στο χρόνο που θα προτείνετε», δήλωσε ο κύριος Παυλόπουλος.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραλαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Προκόπη Παυλόπουλο:

«Να σας ευχαριστήσω γιατί όλο αυτό το διάστημα μαζί με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό είχατε την ευθύνη συντονισμού για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα», συνέχισε ο κύριος Τσίπρας, ενώ επισήμανε πως λόγω της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και όπου επίσης προγραμματίζεται να πάρει μέρος, ο ίδιος θα ήθελε να μην καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Ο κύριος Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ολόκληρος ο διάλογος του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αλέξη Τσίπρα:


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγχαρητήρια για την επιτυχία σας.
Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Νάστε καλά, ευχαριστώ πολύ. Έχω μέρες να έρθω να σας δω. Ήταν πυκνός ο χρόνος. Νομίζω διεξήχθη μία εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού και σ'αυτό βοήθησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Νομίζω ότι δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και να πάρει τις αποφάσεις του.
Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, το γνωρίζετε – φαντάζομαι είχατε τη δυνατότητα να λάβετε γνώση και από τον Υπουργό των Εσωτερικών και από την Πρόεδρο της Βουλής - υπήρξε η επικοινωνία μου με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο οποίος δήλωσε σε μένα, αλλά και δημοσίευσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια να δημιουργηθεί από κοινού κυβέρνηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ως εκ τούτου, κύριε Πρόεδρε, φρονώ ότι υπάρχει η δεδηλωμένη πλειοψηφία, για να προχωρήσουμε στο σχηματισμό κυβέρνησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σωστά επισημάνατε ότι το πολιτικό κλίμα, μέσα στο οποίο διεξήχθη η εκλογική αναμέτρηση, αποδεικνύει ότι ως Έλληνες μπορεί να περνάμε πολλά, μια βαθιά κρίση, οικονομική, κοινωνική, στην οποία προστέθηκε και το Προσφυγικό. Όμως, η ποιότητα της Δημοκρατίας μας όχι μόνον δεν θίγεται, αλλά βελτιώνεται. Και όπως τονίσατε, αυτό είναι θέμα και δικής σας πρωτοβουλίας και όλων των πολιτικών αρχηγών, που έλαβαν μέρος σ'αυτήν την εκλογική μάχη. Είναι παρήγορο, ευοίωνο, για την εικόνα που δίνουμε όλοι στον Ελληνικό Λαό.
Κατά τα λοιπά, με βάση την δύναμη των Κομμάτων στην Βουλή, η οποία προέκυψε κατά τις Εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, όπως η δύναμη αυτή μου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, και σύμφωνα με τις επί μέρους δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των Κομμάτων αυτών, ιδίως δε του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κ.Καμμένου, δεν υπάρχει λόγος να σας δοθεί απλώς διερευνητική εντολή. Συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 37 του Συντάγματος, ώστε να σας παρασχεθεί ευθέως η εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, την οποία και σας δίδω. Και σας προτείνω, εάν δεν έχετε αντίρρηση, να γίνει η ορκωμοσία σας σήμερα, στις 8. Και η ορκωμοσία της Κυβέρνησής σας στο χρόνο που θα μου προτείνετε εσείς, ανάλογα με τις διεργασίες που πρέπει να συντελεσθούν.
Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι σύμφωνος, κύριε Πρόεδρε. Θέλω, με την ευκαιρία, να σας ευχαριστήσω, διότι αυτό το διάστημα και εσείς και η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός είχατε τη βαριά ευθύνη του συντονισμού των προσπαθειών της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, που είχε όμως ένα πολύ σημαντικό φόρτο: να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες εξελίξεις στο Προσφυγικό ζήτημα. Και γνωρίζετε ότι υπάρχει η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, την οποία και εσείς είχατε ζητήσει, μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, θεωρώ σκόπιμο να υπάρχει δυνατότητα της ορκωμοσίας σήμερα και μέχρι την Τετάρτη το πρωί και της κυβερνήσεως, διότι θα πρέπει την Τετάρτη το μεσημέρι, το αργότερο, να αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες, σ'αυτή την κρίσιμη Σύνοδο, όπου προσδοκούμε πολλά. Θα εκπροσωπήσω και τον Κύπριο Πρόεδρο, καθότι ο ίδιος δεν μπορεί να παραστεί. Αλλά νομίζω ότι πλέον υπάρχουν οι δυνατότητες η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ευθύνη που έχει σ'ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να βαραίνει μονάχα τις χώρες υποδοχής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και δίδεται η ευκαιρία - μακάρι να μην είχε δοθεί, αλλά δίδεται η ευκαιρία - κάτω απ'αυτήν την κρίση ν'αντιληφθούμε όλοι μας, και ιδίως οι Εταίροι μας, ότι κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης, είναι ο Άνθρωπος. Το νόμισμα και η οικονομία είναι για να υπηρετούν τον Άνθρωπο. Τώρα, το αντιλαμβανόμαστε όλοι και νομίζω ότι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Καλή επιτυχία και σ'άυτήν την αποστολή. Είμαι βέβαιος ότι θα μεταφέρετε τις θέσεις της Ελλάδας, όπως ταιριάζει στη Δημοκρατία μας και τον Πολιτισμό μας.

Πηγή: http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.