Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Η Κούβα και η Ελλάδα – Κάτι που ίσως πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί


Στις εκδηλώσεις για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, θα παραβρεθεί πλήθος κόσμου, μαζί τους και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τους πρώτους που δήλωσε ότι θα δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Στην αριστερόστροφης εκτίμησης των πραγμάτων Ελλάδα, από την συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης ο Κάστρο παρουσιάζεται ως ένας μεγάλος ηγέτης, ο οποίος ήθελε να εφαρμόσει την «κομμουνιστική ουτοπία», όπως την αποκαλούν, στην Κούβα.

Έκατσε στην εξουσία 70 χρόνια, καταλύοντας μία δικτατορία με δεξιό πρόσημο όπως ήταν εκείνη του Μπατίστα και επιβάλλοντας κομμουνιστικό καθεστώς.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Τα πάντα ακόμα και τα καμπαρέ έγιναν κρατικά και η κεντρική εξουσία όριζε ακόμα και τα όργανα της ορχήστρας.

Η μικρή ομάδα των εξουσιαστών απολάμβανε τα αγαθά και ο λαός οδηγήθηκε άμεσα στην φτώχεια και την ανέχεια.

Δουλειά νυχθημερόν για το κράτος και ελάχιστα ρεπό. Τα ταξί και αυτά κρατικά πηγαινοφέρναν πολιτικούς ηγέτες στην Αβάνα. Πολίτες εξέδιδαν της γυναίκες τους για λίγα δολάρια.

Το όνειρο ενός νέου ήταν να γίνει αχθοφόρος σε ξενοδοχείο για να έχει εισόδημα 400 δολαρίων. Όλοι ήταν κρατικοί υπάλληλοι και όλα τα έσοδα πήγαιναν στο κράτος, το οποίο έδινε πίσω στους πολίτες ψίχουλα.

Κάποιοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την Κούβα και βρήκαν καταφύγιο στις ΗΠΑ, όπου στο Miami ίδρυσαν την μικρή Αβάνα, κάτοικοι της οποίας βγήκαν να πανηγυρίσουν όταν έμαθαν για τον θάνατο του Κάστρο.

Από την άλλη, η Κούβα υποτίθεται εχθρευόταν τις ΗΠΑ, αλλά στο Γκουαντάναμο υπάρχει ακόμα η ναυτική βάση των Αμερικανών, στην οποία επί ημερών Κάστρο δημιουργήθηκε μια φυλακή-στρατόπεδο συγκέντρωσης για «τρομοκράτες».

Εδώ στην Ελλάδα, χώρα στην οποία γεννήθηκε κάποτε η ελεύθερη και κριτική σκέψη, κάποιοι θεωρούν πως υπάρχουν καλές και κακές δικτατορίες. Η κυριαρχία της Νέας Τάξης σε ιδεολογικό επίπεδο ρίχνει στην πυρά καθεστώτα της δεξιόστροφης Παλαιάς, παρουσιάζοντας παράλληλα ως ηρωικά εκείνα της Αριστεράς, εξάπτοντας την φαντασιακή «φιλοσοφία» του σημερινού Έλληνα.

Το «άποψη κατόπιν έρευνας» έγινε «έρευνα κατόπιν άποψης» ή απλά αναμάσημα θεωριών που δίνονται απλόχερα από την καθεστηκυία τάξη.

Αντί να καταδικαστούν οι δικτατορίες όλων των προσήμων και να υπερτονιστεί η ελευθερία του ανθρώπου, αποθεώνονται οι αριστερόστροφες.

Ίσως γιατί μοιάζουν με την παγκόσμια χούντα που πλησιάζει, ώστε να καταστήσει μεγάλος μέρος του πλανήτη σαν μία τεράστια Κούβα.

Ο γεννημένος στην Κούβα πασίγνωστος ηθοποιός, Άντι Γκαρσία, εξηγεί, σε όσους δεν γνωρίζουν, την «άλλη πλευρά« του «επαναστάτη» που μπορεί να δήλωσε ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει, αλλά όπως αναφέρει ο 60χρονος Γκαρσία μπορεί και να τον καταδικάσει για πάντα.

«Είναι απαραίτητο για μένα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη που νιώθω για όλους τους Κουβανούς, εντός και εκτός της Κούβας που έχουν υποφέρει από τις φρικαλεότητες και την καταδυνάστευση που προκάλεσε ο Φιντέλ Κάστρο και το ολοκληρωτικό του καθεστώς. Οι υποσχέσεις της επονομαζόμενης επανάστασης του για δημοκρατία και πλουραλισμό, υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ψευδείς και ταυτόχρονα μια προδοσία απέναντι στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.»

Αυτά τα μηνύματα ακούμε και σήμερα και το μόνο που ευχόμαστε είναι να μην ζήσουμε και εμείς αντίστοιχες μέρες στην Ελλάδα! 
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.