Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ποιοι θέλουν να συνεχίσουν την «επανάσταση του 1821» - Αυτό που πρέπει να προσέξουμε

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

«Άυλη μνημειακή και χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά στην Τουρκία σήμερα»!

Αυτός ήταν ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη και είναι φυσικό να προκαλεί πάταγο εντός Τουρκίας, καθώς όλα δείχνουν πως ήρθε η ώρα να συνεχιστεί η επανάσταση του 1821 στα υπόλοιπα υπό κατοχή εδάφη. Ωστόσο, χρειάζεται, όπως διαβάσετε, μεγάλη προσοχή!

Ξεκάθαρα, επρόκειτο για μία ακόμα ψηφίδα στο σύνθετο παζλ της διεθνοποίησης του ζητήματος του Πόντου, τον οποίο, υπό τον δίκαιο μανδύα της «αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων», προσπαθούν να αποσπάσουν δια της διπλωματικής οδού από την σημερινή Τουρκία.

Μιλώντας στο pontos-news.gr ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Θεοδόσης Κυριακίδης, ο οποίος ήταν ένας από τους τέσσερις ομιλητές που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, αναφέρει:

«Το ζήτημα της Γενοκτονίας –όχι σε επιστημονικό επίπεδο αλλά σε δημόσια, διεθνή τοποθέτηση–, εάν δεν είναι σ’ ένα επιστημονικό συνέδριο, δεν “περνάει”. Αντίθετα, αυτό που μπορείς να πεις, και θα συγκινήσει περισσότερο τους Ευρωπαίους, είναι για τον πολιτισμό που καταστρέφεται. Δεν είναι ότι έχει ατονήσει η ευαισθησία, αλλά, και με την προπαγάνδα των Τούρκων, οι θάνατοι πλασάρονται ως απώλειες μιας πολεμικής σύρραξης στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, αυτό που τους προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η καταστροφή του μνημειακού πλούτου. Οπότε είναι πιο εύκολο».

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνει, σύμφωνα πάντα με το Pontosnews, ο Θεοδόσης Κυριακίδης, απευθύνονται πολλές οργανώσεις και πολλοί ακτιβιστές με αιτήματα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων.

«Έτσι, είναι συγκρατημένοι όταν ακούνε για Γενοκτονία», σημειώνει. Ωστόσο τονίζει ότι το δρόμο έχουν ανοίξει οι Αρμένιοι («έχουν κάνει πολύ σοβαρή δουλειά», υπογραμμίζει), ενώ τις προσπάθειες διεθνοποίησης του ζητήματος βοηθά και το ψήφισμα του 2007 από τη Διεθνή Ένωση των Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι αυτό που συνέβη εκείνη την περίοδο αφορά τους Αρμένιους, τους Έλληνες και τους Ασσυρίους.

Υπενθυμίζεται πως την ημερίδα της περασμένης Τρίτης, «φιλοξένησε» ο Θοδωρής Ζαγοράκης έπειτα από αίτημα της ΟΣΕΠΕ και του Συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών, με την στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου ταξίδεψαν εκπρόσωποι του οργανωμένου ποντιακού χώρου, κυρίως από τη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκαν ευρωβουλευτές και αντιπροσωπείες των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Είναι προφανές πως οι συγκυρίες ευνοούν τον διαμελισμό της Τουρκίας! Προσοχή όμως! Εκείνοι οι μη Έλληνες που «βοηθούν» τον Πόντο ανήκουν στα ίδια επιτελεία που μας «βοήθησαν», κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 για να αποδυναμωθεί η οθωμανική αυτοκρατορία, και μετά έβαλαν στην φυλακή τους αγωνιστές.

Αυτό πρέπει να έχουν κατά νου οι Έλληνες πολιτικοί και επιχειρηματίες που στηρίζουν την προσπάθεια διεθνοποίησης μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πολιτική τα πάντα έχουν να κάνουν με συμφέροντα.

«Πλέον η Τουρκία δεν καταστρέφει αλλά αλλοιώνει την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του μνημείου, που και αυτό είναι μια καταστροφή. Και επίσης εκείνο που τράβηξε την προσοχή πολύ, και το ξέρει ο κόσμος και είναι γνωστό, είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί. Και η προσευχή που έγινε στην Κωνσταντινούπολη χτύπησε πολύ άσχημα στους Ευρωπαίους, αλλά κυρίως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα από μουσείο σε τζαμί», καταλήγει ο Θεοδόσης Κυριακίδης.
 
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.