Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ολοταχώς για διάσπαση στον Ορθόδοξο κόσμο: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον Ιερώνυμο για Σκόπια-Ουκρανία – Αίτημα Ζάεφ σε Βαρθολομαίο…


Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι φοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με επίκεντρο την Ορθοδοξία, θέμα στο οποίο παρατηρείται έντονη κινητικότητα και από τις δύο πλευρές με εκατέρωθεν κινήσεις. Ο πρέσβης των ΗΠΑ μετά το Αγιο Ορος και την Μονή Βατοπεδίου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Είναι πολύ πιθανό πλέον να πραγματοποιηθεί η προειδοποίηση της Μόσχας για «διάσπαση στον Ορθόδοξο Κόσμο». Στόχος πλέον των ΗΠΑ είναι να ανακοπεί η προσπάθεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να ξεπεράσει το στενό όριο του αποκαλούμενου «ρωσικού κόσμου» και να «εξέλθει» από την ρωσική επικράτεια ώστε να μεταβεί σε αυτό που προορίζονταν, σύμφωνα με τους Ρώσους,

Δηλαδή το πλαίσιο «Μόσχα – η Τρίτη Ρώμη».

Πάιατ και Ιερώνυμος συζήτησαν τις ευρύτερες εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη με κεντρικό θέμα συζήτησης την ονομασία της ΠΓΔΜ και το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας του Κιέβου και του ρωσικού Πατριαρχείου.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τ.Πάιατ, δεν πήγε για επίσκεψη «ρουτίνας» στην Αρχιεπισκοπή καθώς οι εξελίξεις όσο αφορά την ονομασία των Σκοπίων τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ηδη όπως ειπώθηκε και χτες απομένουν τεχνικές και νομικές εκκρεμότητες για να δώσουν το όνομα Τσίπρας-Κοτζιάς.

Να αναφερθεί ότι ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, απέστειλε γράμμα με το οποίο ζητεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την επαναφορά της Εκκλησίας των Σκοπίων στην κανονικότητα.

Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων ζητάει την επαναφορά της υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, υπό την προεδρία του Πατριάρχη, εξέτασε το αίτημα και αποφάσισε να επιληφθεί και να διενεργήσει τα δέοντα «υπό τους απαράβατους όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του πρωτοθρόνου Πατριαρχείου».

Το αίτημα συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ, υπενθυμίζεται, ότι στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ είχε συναντηθεί με τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Η κίνηση αυτή της σχισματικής εκκλησίας και η απόφαση του Πατριαρχείου να συζητήσει το αίτημα ερμηνεύεται ως μια ακόμα ένδειξη πως οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου
Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Η ουσία είναι η έντονη δράση του αμερικανικού παράγοντα που συνδέει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Αρχιεπίσκοπο, την ουκρανική εκκλησία, και τα Σκόπια με στόχο την ολική εκπαραθύρωση της Μόσχας από την ευρύτερη περιοχή.

Τι συμβαίνει με Ουκρανία

Ο ρωσικός κλήρος και το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης «αγωνίζονται» για τον έλεγχο των ουκρανικών ορθόδοξων εκκλησιών, ένα λεπτό θέμα για την Τουρκία που διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία.

Πριν από λίγο καιρό, Διευθυντής του Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων και Εθνοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας Adrei Yurash επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αποσκίρτησης της ουκρανικής εκκλησίας και την υπαγωγή της στο Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Risu και υποστήριξε πως αυτή «είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία».

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένοι όροι, σύμφωνα με τον ίδιο , η συμφωνία έχει επιτευχθεί.

Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας «επέκτασης» είναι εμφανή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πρώτον και κυριότερο, η Κωνσταντινούπολη θα αποκαταστήσει την ιστορική δικαιοδοσία της στην ουκρανική επικράτεια.

Από την εποχή του εκχριστιανισμού της Ρωσίας, η αρχιεπισκοπή του Κιέβου ήταν στην πραγματικότητα αυτόνομη τοπική εκκλησία που υπάγονταν στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, το 1686 μεταφέρθηκε υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Έτσι φαίνεται, η ιστορική δικαιοσύνη εξυπηρετείται και η διεθνής επιρροή και η φήμη του Φαναρίου αυξάνεται θεαματικά.

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Εντονη δυσαρέσκεια από Ρωσία για Βαρθολομαίο: «Οδηγούμεθα σε πιθανή διάσπαση της Ορθοδοξίας» – Η Ουκρανική Εκκλησία ταράζει τα νερά), αναφέραμε ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή κατάσταση από την πρόθεση της ουκρανικής εκκλησίας να «αποχωρήσει» από την υπαγωγή της στο Πατριαρχείο Μόσχας και να υπαχθεί στην Κωνσταντινούπολη και τον Οικουμενικό πατριάρχη, σύμφωνα με ρωσικό άρθρο.

Οι «πληροφορίες» σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο πάντα, αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο «διάσπασης» εντός των ορθόδοξων εκκλησιών.

«Αν o Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποφασίσει να αποδεχθεί στους κόλπους του το μη αναγνωρισμένο στον ορθόδοξο κόσμο, αποκαλούμενο «Πατριαρχείο του Κιέβου», τότε θα λάβει χώρα «διάσπαση» στον Ορθόδοξο κόσμο».

Αυτό δήλωσε στο κανάλι της εκπομπής Topinform, ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Σπουδών του Κιέβου M. Pogrebinsky, αναφέρει ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «PolitNavigator».

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος «διαθέτει στην πραγματικότητα λιγότερη εξουσία από τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κκ. Κύριλλο» .

«Στην παρούσα κατάσταση, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Πατριάρχης του Κιέβου και όλη η ιεραρχία «ταπεινά» αποφάσισαν να υπαχθούν στην Κωνσταντινούπολη και στο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος, σε γενικές γραμμές, έχει λιγότερη δύναμη από ό, τι ο Κύριλλος.

Δεδομένης της γενικής «Ρωσοφοβίας» από την δύση και τις ΗΠΑ, «παίζεται» κάποιο περίπλοκο παιχνίδι και από τον Ερντογάν και τη Ρωσία, και δεν αποκλείω ότι όλα μπορούν να συμβούν. Αλλά αυτή η υπό όρους νίκη, μπορεί να αποτραπεί.

Εάν ο Βαρθολομαίος αποφασίσει και υπογράψει το αυτοκέφαλο της εκκλησίας του Κιέβου , αυτό θα είναι ένα σκάνδαλο μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, το οποίο θα τελειώσει με την διάσπαση της.

Και μου φαίνεται ότι οι περισσότερες από αυτές τις δεκαπέντε «αδελφές» εκκλησίες θα βρεθούν στην πλευρά της Μόσχας και του Πατριάρχη κκ.Κυρίλλου» , προβλέπει ο Πογκρεμπίνσκι, o Ουκρανός πολιτικός αναλυτής….

Ερχονται ραγδαίες εξελίξεις στην Ορθοδοξία.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.