Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Οι πειρασμοί του Ιησού


Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος (4, 1-11) μας πληροφορεί ότι ο Ιησούς, μετά την Βάπτισή Του, πήγε στην έρημο. Παρέμεινε εκεί σαράντα μέρες νηστεύων και όταν επείνασε, τότε ο διάβολος διάλεξε την στιγμή της φυσικής Του αδυναμίας και Του έθεσε τον πειρασμό να κάνει τις πέτρες ψωμί. Στη συνέχεια Τον προκάλεσε να πέσει από την στέγη του Ναού, ενώ δεν δίστασε να Του ζητήσει να τον προσκυνήσει. Ο Ιησούς ξεπερνά με σοφία τις παγίδες του διαβόλου, χρησιμοποιώντας και τις τρεις φορές λόγια από την Αγία Γραφή.

Αυτοί οι πειρασμοί, που δεν είναι άλλοι από τα υλικά αγαθά, την προκλητική στάση έναντι του Θεού και την τάση για εξουσία, ακολούθησαν τον Κύριο καθ' όλη την δράση Του επί της γης και αποτελούν την ρίζα όλων των πειρασμών με τους οποίους ο διάβολος επιχειρεί να μας αποκόψει από την αγάπη του Θεού. Από αυτούς προέρχονται και σε αυτούς ανακεφαλαιώνονται και συμπυκνώνονται.

Ο διάβολος, για να μας πειράξει, χρησιμοποιεί στοιχεία που έχει από την φύση του ο άνθρωπος, όπως είναι οι βιολογικές του ανάγκες, η σχέση του με τον Θεό και το αυτεξούσιο. Αυτή είναι η τακτική του. Έτσι κινήθηκε για να βγάλει τον Αδάμ από τον Παράδεισο, χρησιμοποιώντας και τους τρεις πειρασμούς ταυτόχρονα: του εμφύτευσε την επιθυμία να γευτεί τον καρπό, διέβαλλε τον Θεό και του υποσχέθηκε απόλυτη εξουσία. Με τον ίδιο τρόπο επιχείρησε να πειράξει τον Χριστό αλλά και προσεγγίζει τον καθένα μας.

Η αγάπη και κυρίως η ταπείνωση, όπως αποκαλύφθηκε στο όραμα του Μ. Αντωνίου, θα μας κάνουν να κατανοήσουμε ότι "ουκ επ' άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος", ότι το πραγματικό νόημα της εξουσίας είναι η προσφορά στον άλλο και ότι η σχέση με το Θεό προσφέρει την πραγματική ελευθερία από τα πάθη και τις ανάγκες. Μόνο μέσα από αυτή την προοπτική η πνευματική μας πορεία θα είναι μια διαρκής προσέγγιση του μυστηρίου του Θεού, και η καρδιά μας θα αναφωνεί μαζί με τον Ιωάννη τον Θεολόγο: "ναι, έρχομαι ταχύ. Αμήν, ναι έρχου, Κύριε Ιησού." (Αποκ. 22, 20)



Πηγή: http://www.orthodoxos.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.