Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ο λόγος του «θερμού επεισοδίου» Ρωσίας/Ουκρανίας – Τι συνέβη και γιατί μετά την «σχεδιασμένη εισβολή» στα ρωσικά ύδατα


Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά το περιστατικό το βράδυ της Κυριακής, όταν η Ρωσία κατέσχεσε τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού, τα οποία είχαν εισέλθει στα χωρικά της ύδατα κοντά στο στενό του Κερτς, με τους Ρώσους να ανοίγουν πυρ και να κάνουν λόγο για ξεκάθαρη προβοκάτσια. 
 
του Κίμωνα Χαραλάμπους

Τα ρωσικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον των τριών πλοίων της Ουκρανίας στον Πορθμό Κερτς, ένα θαλάσσιο δίαυλο μεγάλης στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την Μαύρη με την Αζοφική Θάλασσα. Κατά την διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι Ουκρανοί ναυτικοί. Μετά από την κατάληψη των ουκρανικών σκαφών και τις συλλήψεις, οι Ρώσοι τοποθέτησαν ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο κατά πλάτος της εισόδου στον Πορθμό Κερτς, μπλοκάροντας εντελώς το θαλάσσιο πέρασμα.

Έτσι το δεύτερο «θερμό» μέτωπο, μετά την Μέση Ανατολή δείχνει να ανοίγει ξανά, αν ποτέ είχε κλείσει.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από επικοινωνία που είχε με την Κεγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στην κυβέρνηση της Ουκρανίας όσον αφορά την κρίση που ξέσπασε την Κυριακή στο στενό του Κερτς και ότι θα πείσει το Κίεβο να μην λάβει απερίσκεπτες αποφάσεις, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Απερίσκεπτες αποφάσεις που προφανώς θα οδηγήσουν σε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που θα επηρεάσει, εκ των πραγμάτων, και την Γερμανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πούτιν και οι δηλώσεις του ιδεολογικοπολιτικού του συμμάχου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ-ΝΑΤΟ), η οποία «κρυφοχαμογελάει», δήλωσε ότι «δεν είναι χαρούμενος» με όσα συμβαίνουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Δεν είναι καλό…δεν είμαστε καθόλου χαρούμενοι με αυτό», είπε σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο.

Για να δούμε όμως τι συνέβη αμέσως μετά την σχεδιασμένη εισβολή των ουκρανικών πλοίων στα ρωσικά χωρικά ύδατα, η οποία «τέσταρε» τις προθέσεις των Ρώσων:

Ο Ποροσένκο κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε μέρος της Ουκρανίας και έως τις 27 Δεκεμβρίου. «Η Ουκρανία ετοιμάζεται για πόλεμο με την Ρωσία», γράφουν μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, με μια πιο ψύχραιμη ματιά, υπάρχουν εκείνοι που αναφέρουν πως ο Ποροσένκο, με την πειστική πρόφαση της εμπόλεμης κατάστασης, αφενός επέβαλε στρατιωτικό νόμο στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας που ζητούν προσέγγιση, αν όχι ένωση, με την Ρωσία, αφετέρου θα επηρεάσει ή ακόμα θα ματαιώσει τις προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου του 2019 προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, τις οποίες, σύμφωνα με τα προγνωστικά, θα χάσει.


Εκείνος φυσικά το αρνείται πως θα τις ματαιώσει, αλλά ακόμα και αυτή του η κίνηση ενδεχόμενα επηρεάσει την ψήφο Ουκρανών πολιτών, οι οποίοι θα σκεφτούν αλλιώς υπό την πίεση πολέμου και με τον Ποροσένκο φαινομενικά να θέτει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Με μία φράση: ο φόβος για ρωσική εισβολή θα χρησιμοποιηθεί ενδεχόμενα για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές, αν τελικά εκείνες πραγματοποιηθούν και δεν τις «καταπιεί» ο στρατιωτικός νόμος.

Πάντως το «καλό παιδί» της Νέας Τάξης (ΝΑΤΟ) στην Ουκρανία, με τον στρατιωτικό νόμο, θα έχει αυξημένες εξουσίες. Ο στρατιωτικός νόμος σημαίνει ότι απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις και τα ΜΜΕ τίθενται υπό κρατικό έλεγχο.

Οι περιοχές της Ουκρανίας στις οποίες επιβάλλεται ο στρατιωτικός νόμος είναι 5 τμήματα της χώρας που συνορεύουν με τη Ρωσία, δύο στα σύνορα με τον ποταμό Μολδάβα και την Υπερδνειστερία (το αυτονομημένο κομμάτι πέρα από τον Δνείστερο), καθώς και τρία κομμάτια της ακτογραμμής στην Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.

Εκεί δηλαδή που ζουν οι ρωσικοί και ρωσόφιλοι πληθυσμοί που αντιδρούν κατά του νεοταξίτικοι καθεστώτος στο Κίεβο και θέλουν να προσαρτηθούν στην Ρωσία, όπως η Κριμαία (Ταυρίδα).

Τις επόμενες ώρες και ημέρες οι εξελίξεις θα είναι κρίσιμες! Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, θέλει να στείλει μόνιμη ναυτική παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα, με την πρόφαση της κρίσης. Ήδη πρέσβεις του καθεστώτος Κίεβο στην Ουκρανία, σε χώρες της Δύσης, καλούν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στείλουν πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα, κάτι που αν γίνει, η Ρωσία δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται λοιπόν: «Η Ουκρανία χρησιμοποιείται επικίνδυνα ως «δόλωμα» για την Ρωσία»; Φυσικά η όλη κατάσταση δίνει την ευκαιρία ΚΑΙ στην Ρωσία να προβεί σε δικές της χρήσιμες κινήσεις: 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.