Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος της Σερβίας δηλώνει ότι όλες οι αποφάσεις που ανέδειξαν το Επιφάνειο είναι άκυρες ως αντικανονικές


Το Πατριαρχείο Σερβίας ως αυθεντική εκκλησιαστική αρχή δια του προκαθημένου του »ορθοτομεί τον λόγον της αληθείας ». Δεν εκφράζεται δια διγλωσίας,ξύλινης γλώσσας ούτε τηρεί επαμφοτερίζουσα θέση ως χθες έπραξε δυστυχώς η Εκκλησία Κύπρου. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τονίζει σε επιστολή του ότι »η μοναδική Εκκλησία της Ουκρανίας με την οποία η Σερβική Εκκλησία θα διατηρήσει αδελφικές σχέσεις και θα συλλειτουργεί είναι είναι η UOC » που διευθύνει ο Ονούφριος..

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί άκυρες όλες τις αποφάσεις του « Συμβουλίου Ενοποίησης » όπου εκλέχθηκε ο « επικεφαλής » της OCU. Αυτό αναφέρεται στην επίσημη επιστολή του πατριάρχη Ειρηναίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον Μακαριότατο Μητροπολίτη Ονούφριο του Κιέβου και Όλης της Ουκρανίας.

« Λάβαμε επιστολές από τον Μακαριώτατο την υπ. Αρ. 1639 της 12ης Δεκεμβρίου 2018, και την υπ. αρ. 1705 της 24ης Δεκεμβρίου 2018, όπου μας ενημερώσατε για τα πρόσφατα γεγονότα που κλονίζουν την πνευματική ζωή της μακρόχρονης αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησία της Ουκρανίας. Με λύπη και μεγάλη ανησυχία, λάβαμε νέα ότι διεξάγονται ψευδείς ποινικές διαδικασίες εναντίον της ιεραρχίας, κληρικών και πιστών της Ιεράς Εκκλησίας σας, διεξάγονται έρευνες, ασκούνται διώξεις και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται με διάφορους τρόπους για να εξαναγκαστούν να χωριστούν από τη Μητέρα Εκκλησία και να ενταχθούν στις σχισματικές ομάδες, οι οποίες έχουν την πλήρη υποστήριξη της κρατικής ηγεσίας της Ουκρανίας και, δυστυχώς, του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο, με αντικανονικό και μη αδελφικό τρόπο, «επέλυσε» το μακροχρόνιο πρόβλημα στην πνευματική ζωή της Εκκλησίας και του λαού της χώρας σας « , αναφέρει το έγγραφο.

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας τόνισε: «Όπως γνωρίζει ήδη ο Μακαριώτατος, κατά τη συνάντηση στις 7 Νοεμβρίου 2018, η Σύνοδος των Αγίων Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε ότι δεν αναγνωρίζει την αποκατάσταση των αμετανόητων σχισματικών Filaret Denisenko, Macarius Maletich και άλλων και επίσης δεν θα εισέλθει σε λειτουργική και κανονική κοινωνία μαζί τους και με τους οπαδούς τους. Μια τέτοια βασική θέση της Εκκλησίας μας υποδηλώνει ότι για μας όλες οι αποφάσεις του αποκαλούμενου »Συμβουλίου Ενοποίησης » που συγκλήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2018 στο Κίεβο, όπου ο κ. Dumenko (ο αποκαλούμενος Επιφάνιος) εκλέχτηκε ως «επικαφαλής» στη λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, είναι άκυρες. Η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής την Μακαριότητά σας … παραμένει για μας η μία και μοναδική Εκκλησία στην Ουκρανία που θα διατηρήσουμε αδελφικές σχέσεις και θα συνειδητοποιήσουμε στο Πνεύμα και την Αλήθεια στο μέλλον ».

«Προσευχόμαστε προς τον Κύριο για τη διατήρηση του λατρευτικού ορθόδοξου λαού που τόσο καιρό υποφέρει στην ουκρανική γη και για την ταχεία συντριβή του άφρονος σχισματικού πολέμου ενάντια στην Εκκλησία του Χριστού, χαιρετίζουμε θερμά εσάς,…. », κατέληξε ο πατριάρχης Ειρηναίος.

Ο ίδιος προανέφερε πως οι μοναχοί της Σερβικής Μονής Χιλανδαρίου Αγίου όρους υποστηρίζουν την Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και η θέση τους για το ουκρανικό θέμα συμπίπτει με το όραμα της Σερβικής Εκκλησίας παρά το γεγονός ότι υπάγονται στην δικαιοδοσία του Κωνσταντινουπόλεως.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.