Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Ο Οργανισμός που θα προχωρήσει τα σχέδια για την Μακεδονία


Περιχαρής ο Ζόραν Ζάεφ, στις κοινές δηλώσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε πως η Συμφωνία των Πρεσπών «έγραψε ιστορία». Διβάστε το «γιατί».

Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους

«Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα. Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά», συμπλήρωσε, αποκαλύπτοντας με τον πρωθυπουργό υπεγράφησαν πολλές και διάφορες συμφωνίες σε όλα τα επίπεδα.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ σηματοδότησε και το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Αυτό θα είναι και το Συμβούλιο, το οποίο θα προωθήσει τα πάντα σε σχέση με την Μακεδονία.

Περισσότερο «ζουμί» πάνω στο θέμα είχαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο Ζάεφ αποκάλεσε «πολύ καλό φίλο» της χώρας του.

«Η μέρα είναι σημαντική για τις δύο χώρες και τα Βαλκάνια και την Ευρώπη» ξεκίνησε να λέει ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε χάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες και πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό», προσέθεσε, εννοώντας φυσικά πως τα διεθνή σχέδια για την περιοχή πρέπει να προχωρήσουν γοργά.

«Συνεδριάσαμε με τους υπουργούς μας στο πρώτο ανώτατο συμβούλιο των δύο χωρών μας, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Υπογράψαμε μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια και μια σειρά από δράσεις», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επιχειρηματικό φόρουμ, λέγοντας ότι μετέχουν «δεκάδες επιχειρηματίες» και μίλησε για άρση εμποδίων στην φορολογία που υπήρχαν επειδή επί τριάντα χρόνια δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δημιουργείται λοιπόν ένα φορολογικό καθεστώς που θα διευκολύνει την διασυνοριακή ανάπτυξη Μακεδονίας-Σκοπίων, γεγονός που θα διευκολύνει την περαιτέρω «εγγύτητα», όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «νέα εποχή στα Βαλκάνια» και «νέο χώρο συνεργασίας».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα εντείνει την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών:
Ελλάδα
Σκόπια
Αλβανία
Βουλγαρία

Στις χώρες δηλαδή που βρίσκεται τετμημένος ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας. Μήπως θα ενωθεί σε ένα νέο κράτος;

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Α.Τσίπρας σημείωσε πως το «κύριο πιάτο»είναι η οικονομία. Υποσχέθηκε την δημιουργία «Εθνικού Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα (με έδρα την Θεσσαλονίκη;) και μπάτζετ 200 εκατ, ευρώ, για επενδύσεις στα Βαλκάνια.

Ποιος θα τα δώσει; Θα βοηθήσει, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «οικονομική ένωση» στα Βαλκάνια με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη, όπως έχει ζητήσει ο Τζορτζ Σόρος;

Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στο γεγονός πως μια διεθνής ομάδα θα αποφασίσει για τα εμπορικά σήματα με τον «όρο» Μακεδονία. Άρα όλα ανοιχτά για την χρήση του ονόματος στα κρασιά και στα υπόλοιπα προϊόντα.

«Η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνεται από την ελληνική αεροπορία», είπε και ανακοίνωσε νέα διασυνοριακή οδό εκτός από εκείνη των Πρεσπών, που θα ενώνει την Μακεδονία με τα Σκόπια.

Τέλος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αλλαγές στα σχολικά βιβλία των δύο χωρών και άφησε να εννοηθεί πως οι εκτιμήσεις πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων είναι ψευδείς ειδήσεις-fake news.

Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η Ελλάδα έχασε τις δεκαετίες με το θέμα της Μακεδονίας και τώρα ήρθε η ώρα, το θέμα να προχωρήσει.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Σκοπίων αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Βαλκανικής Ανάπτυξης θα συμβάλλουν στην προώθηση των σχεδίων της παγκοσμιοποίησης στα Βαλκάνια, τα οποία προβλέπουν αλλαγές συνόρων με αντάλλαγμα πολλά οικονομικά οφέλη και βοήθειες στα Σκόπια, προκειμένου η ευρύτερη περιοχή να μπορεί να συνενωθεί σε ένα ισχυρό οικονομικό κρατίδιο.

Όλα αυτά αποφασίστηκαν σε μία Συνεδρίαση. «Μια συνεδρίαση που πριν από λίγο καιρό φαινόταν αδύνατο να συμβεί» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Μάλλον γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι.

Εκτός των άλλων, κατά τις διμερείς επαφές, υπεγράφησαν, όπως επί λέξει μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης:
– Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.
– Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου ‘Αμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
– Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
– Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.
– Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.