Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Ραντάρ τύπου Voronezh τοποθετεί ο Β. Πούτιν στην Κριμαία – Θα «βλέπει» μέχρι Α. Μεσόγειο & Γιβραλτάρ


Αλλάζει όλα τα δεδομένα το Κρεμλίνο στην Μεσόγειο θάλασσα, με την κατασκευή ενός σύγχρονου σταθμού ραντάρ στην Κριμαία τύπου Voronezh, το οποίο «θα βλέπει» μέχρι Γιβραλτάρ και Σουέζ φυσικά.

Ξεκίνησαν ήδη οι προεργασίες στο έδαφος της περιοχής Nakhimov στην Σεβαστούπολη, δήλωσαν στην εφημερίδα Izvestia πηγές από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το νέο ραντάρ Voronezh θα παρακολουθεί τις κινήσεις όλων ανεξαιρέτως των αεροσκαφών και δορυφόρων, καθώς και τις εκτοξεύσεις οποιωνδήποτε εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων Cruise μέχρι το Γιβραλτάρ.

Σε συνθήκες όπου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο έντονη και επικίνδυνη, αναφέρουν Ρώσοι ειδικοί, η Ρωσία χρειάζεται σύγχρονα ραντάρ που θα σαρώνουν την Μεσόγειο.

Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι παρόλο που το δίκτυο των σταθμών ραντάρ γύρω από την περίμετρο της Ρωσίας έχει ήδη αποκατασταθεί, το ραντάρ τύπου Voronezh στην Κριμαία θα ενισχύσει τρομερά το υπάρχον δίκτυο.

Ο σταθμός θα τοποθετηθεί στην ακτή έτσι ώστε οι πτυχές του εδάφους της περιοχής να μην παρεμβαίνουν στη λειτουργία του. Η κατασκευή στρατιωτικής εγκατάστασης θα ολοκληρωθεί το 2023.

«Η Ρωσία χρειάζεται σύγχρονα ραντάρ στην μεσογειακή κατεύθυνση», δήλωσε ο συνταγματάρχης Λεονίντ Ιβάσοφ, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας κατά την περίοδο 1996-2001, στην Izvestia.

«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο έντονη και από εκεί έρχεται ένας πραγματικός στρατιωτικός κίνδυνος», ανέφερε.

«Επίσης, το ΝΑΤΟ έχει εντατικοποιήσει τις κινήσεις του προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και την παρουσία του στα ύδατα της Μαύρης θάλασσας, του Αιγαίου και της Μεσογείου. Πρέπει να έχουμε πλήρη ενημέρωση για τις απειλές», δηλώνει ο ίδιος.

«Στη Μέση Ανατολή, δεν υπάρχει μόνο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη «νότια πλευρά του ΝΑΤΟ» και τις στρατιωτικές βάσεις στη Μεσόγειο στις χώρες της περιοχής (Ελλάδα-Τουρκία)», είπε ο Ιβάσοφ.

Οι περισσότερες εκτοξεύσεις πυραύλων όμως στη Μεσόγειο Θάλασσα διεξάγονται από το Ισραήλ, το οποίο δοκιμάζει το δικό του σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (ABM).

Σκοπός της Μόσχας είναι ο πλήρης και λεπτομερής έλεγχος της περιμέτρου γύρω από την ρωσική επικράτεια, σε απόσταση ασφαλείας, όλων των εν δυνάμει «απειλών» του ΝΑΤΟ, τονίζουν πηγές του Κρεμλίνου στο άρθρο.

Το έτερο ρωσικό σχέδιο αφορά την δημιουργία μεγάλων μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων, τα οποία θα μεταφέρονται από πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Το UUV (Autonomous Underwater Vehicle, AUV, στη ρωσική γλώσσα) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα προγράμματα UUV στη Ρωσία.

Το Harpsichord-2P-PM (Klavesyn-2P-PM) θα δύναται να μεταφέρεται από μονάδες επιφανείας ή πυρηνοκίνητα υποβρύχια, δίνοντάς τους μια βελτιωμένη ικανότητα παρακολούθησης και αναγνώρισης στόχων (ISR).

Το σχέδιο της Μόσχας αφορά τις ικανότητες των ρωσικών υποβρυχίων στην Αρκτική που θα δρουν κάτω από το πάγο, αλλά η οικογένεια των UUVs θα αναπτυχθεί και στους στόλους του Ειρηνικού και της Μαύρης -Αιγαίου-Μεσογείου Θαλασσών οι οποίες αποτελούν χώρο ενδιαφέροντος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Igor Vilnit, γενικό διευθυντή του γραφείου κεντρικού σχεδιασμού Rubin , ο οποίος μίλησε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το «Harpsichord» είναι ένα μη επανδρωμένων υποβρύχιο διπλής χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς αναγνώρισης προς το συμφέρον του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα το βυθό της θάλασσας σε μεγάλα βάθη.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο Πούτιν έχει πολλά τέτοιου είδους όπλα , τα οποία διαφημίζει κιόλας, τα οποία τα προορίζει για επιχειρήσεις κοντά στις αμερικανικές ακτές είτε από την Αρκτική, είτε από Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό, εκτός της Μεσογείου στην οποία «σφάζονται» οι πολυεθνικές για τους υδρογονάνθρακες. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.