Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Εκλογές στην Ευρώπη: Νίκη της Λε Πεν στη Γαλλία, πτώση για τον συνασπισμό της Μέρκελ


Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων για την εκλογή των 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα αποτελέσματα σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις 28 χώρες — μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προσοχή όλων να στρέφεται στην εκλογική νίκη της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα exit polls, η ηγέτιδα του «Εθνικού Συναγερμού» συγκεντρώνει το 24% των ψήφων, εκλέγοντας 24 ευρωβουλευτές. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, «En Marche», το οποίο αποσπά το 22,5% και εκλέγει 23 ευρωβουλευτές.

Στη Γερμανία, μεγάλος κερδισμένος αναδεικνύονται οι Πράσινοι, οι οποίοι πραγματοποιούν άλμα 10,2 ποσοστιαίων μονάδων, αγγίζοντας το 20,9% των ψήφων και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

Από την πλευρά του, ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών — Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) υποχωρεί κατά 7,2 μονάδες, καθώς το επίμαχο ποσοστό κυμαίνεται στο 28,1%. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι περιορίζονται στο 15,5% από 27,2% πριν από πέντε χρόνια. Το ποσοστό της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» διατηρείται σταθερό στο 10,5%.

Στην Ιταλία, η Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι λαμβάνει από 26% έως 31%, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο αποσπά ποσοστό από 18,5% έως 23%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα exit polls, το Δημοκρατικό Κόμμα κυμαίνεται μεταξύ 20,% και 25%, ενώ το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει ποσοστό από 8% έως 12%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται το κόμμα το Νάιτζελ Φάρατζ, με το Συντηρητικό Κόμμα της απερχόμενης Τερέζα Μέι να καταγράφει ισχυρές απώλειες.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία την «πρωτιά» καταλαμβάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, ενώ στην Ουγγαρία μεγάλος νικητής είναι ο Βίκτορ Όρμπαν. Στην Αυστρία, το κυβερνών κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς αναρριχάται στην πρώτη θέση.

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 177 έδρες, οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες 147 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 101 έδρες, οι Πράσινοι 69 έδρες, οι Ευρωσκεπικιστές του CRE 59 έδρες, οι Εθνικιστές (σ.σ. Σαλβίνι, Λε Πεν) 57 έδρες, οι λαϊκιστές του ELDD 56 έδρες και η Αριστερά 42 έδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό συμμετοχής στις φετινές ευρωεκλογές διαμορφώνεται στο 52%, αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2014.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.