Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Αυτό που δεν ήθελαν, ΕΓΙΝΕ: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση…


Τα πατριωτικά κόμματα στην Ευρώπη αναδείχθηκαν κυρίαρχες δυνάμεις.

Ισχυροποιούν την παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο ποτέ άλλοτε.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Οι κάλπες έκλεισαν, οι ψήφοι καταμετρήθηκαν και…οι αριστεροί «τραβούν τα μαλλιά τους», αφού παρά τη διαρκή προπαγάνδα των ΜΜΕ παγκόσμια, τα εθνικιστικά κόμματα του Ματέο Σαλβίνι, της Μαρίν Λεπέν και του Βίκτορ Όρμπαν βγήκαν πρώτα στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία αντίστοιχα!

O «φόβος και τρόμος» των αριστερών, τα πατριωτικά κόμματα, κυριάρχησαν!

Στην Ιταλία

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι επικράτησε καθαρά στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεταξύ 33,64% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα της άκρας δεξιάς γίνεται πρώτο κόμμα στην Ιταλία.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, «αντισυστημικό», η άλλη συνιστώσα της συμπολίτευσης στην Ιταλία, προσέλκυσε από τη δική του πλευρά ένα ποσοστό μεταξύ 18,5% και 23% των ψήφων, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά) που εξασφάλισε ποσοστό μεταξύ 21 και 25,0%.

Πρόκειται για βαριά ήττα για το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο είχε κερδίσει εξασφαλίζοντας πάνω από το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018.

Οι ευρωεκλογές που διεξήχθησαν χθες ενισχύουν αντιθέτως τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στην κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία στην Ιταλία από την 1η Ιουνίου 2018.

«Η Λέγκα πιθανόν έγινε το πρώτο κόμμα στην Ιταλία», δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ακροδεξιάς στη Γερουσία, ο Ρικάρντο Μολινάρι.

Ο Σαλβίνι ωστόσο επαναλάμβανε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αλλάξει τίποτε στη σύνθεση της κυβέρνησης.

«Σε ό,τι με αφορά, εάν η Λέγκα κερδίσει, τίποτε δεν αλλάζει στην Ιταλία, όμως τα πάντα αλλάζουν στην Ευρώπη», επέμεινε ο Σαλβίνι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, όπου ψήφισε.

Το PD από τη δική του πλευρά χαιρέτισε την «αντιστροφή της τάσης», όπως το έθεσε η αναπληρώτρια γραμματέας του κόμματος Πάολα ντε Μικέλι, καθώς η κεντροαριστερά είχε περιοριστεί στο 18% στις περυσινές γενικές εκλογές.

Στην Γαλλία

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 23,31%, έναντι 22,41% του κόμματος LREM του Εμανουέλ Μακρόν.

Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Οι δύο λίστες εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών, 23, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, το ψηφοδέλτιο του οποίου για τις ευρωεκλογές ήρθε δεύτερο έπειτα από εκείνο του Εθνικού Συναγερμού, απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή πορείας στην πολιτική του, παρόλο που ο πρωθυπουργός του πρότεινε «πιο ανθρώπινες πολιτικές».

Αντιθέτως η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, έκανε λόγο για «δημοκρατική αποκήρυξη» της εξουσίας και ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Ο αρχηγός του κράτους σκοπεύει «να εντείνει την δεύτερη πράξη της πενταετίας του» και «δεν θα κάνει αλλαγή πορείας», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το περιβάλλον του μετά τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Γαλλίας αντιμετωπίζουν από τα μέσα Νοεμβρίου μια κοινωνική εξέγερση κατά της δημοσιονομικής πολιτικής και «εναντίον των αδικιών», η οποία συνεχίζεται –με μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων– κάθε Σάββατο στη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Οι προσανατολισμοί που ανακοινώθηκαν μετά τη μεγάλη συζήτηση θα συνεχισθούν, ο στόχος είναι οι Γάλλοι να μπορέσουν να αισθανθούν την αλλαγή», συνέχισε η ίδια πηγή στο περιβάλλον του προέδρου.

Για την πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού, τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μια «δημοκρατική αποκήρυξη» του προέδρου ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, οφείλει «να εξαγάγει τα συμπεράσματα» από τα αποτελέσματα αυτά, «αυτός που κατέστησε την ψηφοφορία αυτή δημοψήφισμα για την πολιτική του, ακόμη και για το πρόσωπό του».

«Δεν έχει άλλη επιλογή, κατ’ εμέ, παρά τουλάχιστον να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ άκουσε «αυτό το ισχυρό μήνυμα, το λάβαμε πλήρως, όπως λάβαμε και το μήνυμα για την επείγουσα οικολογική ανάγκη», δήλωσε.

Απηύθυνε έκκληση για μια «νέα μέθοδο» στην κυβέρνηση, αλλά όχι για αλλαγή δεδομένων ούτε εξέτασε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

«Από αύριο θα είμαι επί ποδός», διαβεβαίωσε.

«Οφείλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα μέθοδο για να βοηθήσουμε περισσότερο τα εδάφη (…) για πιο ανθρώπινες πολιτικές».

«Αυτό είναι το διακύβευμα της δεύτερης πράξης της πενταετίας, μας μένει συνεπώς πολλή δουλειά».

Στην Ουγγαρία

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν εξασφαλίζει 52,14% των ψήφων στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της Ουγγαρίας, επιτυγχάνοντας με μια σκληροπυρηνική αντιμεταναστευτική ατζέντα μια μεγάλη νίκη επί μιας διχασμένης αντιπολίτευσης.

«Η εκλογική νίκη σημαίνει ότι οι Ούγγροι μας ανέθεσαν το καθήκον να (…) σταματήσουμε την μετανάστευση σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Όρμπαν στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι θα συνεργαστεί με όλους όσοι στην Ευρώπη επιθυμούν να σταματήσουν τη μετανάστευση.

Οι Ούγγροι θέλουν το Fidesz να «προστατεύσει την χριστιανική κουλτούρα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το Fidesz προηγείται κατά πολύ του αριστερού Δημοκρατικού Συνασπισμού, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,26%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας. Το κόμμα Momentum έρχεται τρίτο με 9,92%. Οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν 6,68%, ενώ το εθνικιστικό Jobbik 6,44% των ψήφων, ενώ και τα δύο κόμματα αποδυναμώθηκαν σημαντικά.

Ο Όρμπαν, ο οποίος ύψωσε έναν φράκτη το 2015 για να σφραγίσει τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας και να μείνουν έξω οι μετανάστες, περιέγραφε τις εκλογές αυτές ως μια επιλογή ανάμεσα στις δυνάμεις που υποστηρίζουν και σε αυτές που αντιτίθενται στην μαζική μετανάστευση. Αυτός επανεξελέγη για μια τρίτη θητεία το 2018, λαμβάνοντας μια ισχυρή εντολή.

Η εξουσία του στην Ουγγαρία έχει εδραιωθεί ως τις επόμενες εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2022. Πιο ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν το Fidesz, το οποίο εξασφάλισε 13 από τις 21 έδρες της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για να συσπειρωθεί με τους εθνικιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα αναδειχθεί από τις εκλογές αυτές.

Το θέμα της μετανάστευσης και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτό θα αναδιαμορφώσει το πολιτικό φάσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις εκλογές, πρόσθεσε ο Όρμπαν, και οι παραδοσιακές πολιτικές ομάδες δεν θα διαδραματίζουν τον ίδιο ρόλο στο μέλλον.

Οι ευρωεκλογές αναμένεται να υπονομεύσουν περαιτέρω τα παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να προωθήσουν το εθνικιστικό μέτωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Όρμπαν σημείωσε ότι το Fidesz ανήκει στο ΕΛΚ, αλλά η πολιτική αυτή ομάδα βρίσκεται σε αντιπαράθεση όσον αφορά την κατεύθυνση που θα πάρει στο μέλλον και το Fidesz θέλει να επηρεάσει αυτήν την συζήτηση.

«Δεν θέλουμε να ανήκουμε κάπου όπου δεν θα έχουμε επιρροή όσον αφορά τα βασικά ζητήματα στρατηγικής», υπογράμμισε.

Το ΕΛΚ ανέστειλε την συμμετοχή του Fidesz τον Μάρτιο εν μέσω ανησυχιών ότι παραβιάζει τις αρχές της ΕΕ όσον αφορά την κυριαρχία του νόμου και μπορεί και οι δύο πλευρές να δώσουν ένα τέλος στην μεταξύ τους συμμαχία.

«Συμμαχία» Σαλβίνι, Λεπέν και Όρμπαν;

Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο αργά την Κυριακή το βράδυ ότι μίλησε με την Μαρίν Λεπέν και τον Βίκτορ Όρμπαν , μετά τη νίκη του κόμματός του στις Ευρωπαϊκές Εκλογές.

«Αυτή είναι μια ψήφος που μας επιτρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη», δήλωσε ο Σαλβίνι, αφού το κόμμα της Λέγκα έλαβε το 33,64% των ψήφων.

Λεπέν και Σαλβίνι, είχαν ήδη σχεδιάσει να ηγηθούν μιας εθνικιστικής-αντιμεταναστευτικής συμμαχίας μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλά εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, είχαν ταχθεί στο πλευρό τους.

Μπορεί η άνοδος των εθνκιστικών κομμάτων να μην ήταν η αναμενόμενη, ωστόσο η αρχή έγινε και αποτελεί νίκη έναντι της αριστεροκρατίας.

Αναμένουμε για τις εξελίξεις. Το σίγουρο είναι πως η Ευρώπη δεν θα είναι πια η ίδια.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.