Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Πομπέο: Έτοιμος για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας ο Τραμπ αν χρειαστεί


Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ωστόσο πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που απαιτείται στρατιωτική δράση «θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι «πλήρως προετοιμασμένος» για να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας, αν προκύψει ανάγκη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ προτιμούν την ειρήνη από τον πόλεμο.

«Ωστόσο, σε περίπτωση που απαιτείται κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πομπέο, πάντως, δεν αποκάλυψε ποια είναι η κόκκινη γραμμή που θα οδηγούσε σε στρατιωτική δράση εναντίον της Άγκυρας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει σίγουρα οικονομικά και διπλωματικά μέτρα, προτού στραφεί σε στρατιωτική δράση.
Τραμπ: Οι ΗΠΑ δεν υποσχέθηκαν να μείνουν στη Συρία 400 χρόνια για να προστατεύσουν τους Κούρδους

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος - ο οποίος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία - επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν υποσχέθηκαν στους Κούρδους ότι θα μείνουν στην περιοχή 400 χρόνια για να τους προστατεύσουν.

Επανέλαβε, δε, ότι δεν επιθυμεί την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και έκανε λόγο για «έξυπνη» αποχώρησή τους.
Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Δύση

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι στέκονται στο πλευρό των τρομοκρατών.

«Από πότε αρχίσατε να συντάσσεστε με την τρομοκρατία; Συμμετέχει το PYD-YPG (κουρδικές δυνάμεις Συρίας) στο ΝΑΤΟ και δεν το ξέρουμε;» διερωτήθηκε.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το YPG είναι παρακλάδι «τρομοκρατών» του εκτός νόμου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).
Τσαβούσογλου: Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κούρδων από τη βόρεια Συρία

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποχώρησης των Κούρδων μαχητών από τη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος, πάντως, έκανε λόγο για «συνέχιση της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός» και υπενθύμισε ότι η προθεσμία για την εκεχειρία λήγει το βράδυ της Τρίτης.
Λαβρόφ: «Ναι» στην τροποποίηση της συμφωνίας Συρίας – Τουρκίας αν κριθεί απαραίτητο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα θα στήριζε την ιδέα της τροποποίησης της συμφωνίας των Αδάνων του 1998 μεταξύ της Δαμασκού και Άγκυρα, αν οι δύο πλευρές το έκριναν αναγκαίο.

Σημειώνεται ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός 120 ωρών (πέντε ημερών) στη βόρεια Συρία την περασμένη Πέμπτη προκειμένου να αποχωρήσουν οι Κούρδοι μαχητές σε βάθος 32 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Στόχος της Άγκυρας είναι η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης». Ωστόσο, τόσο οι Κούρδοι όσο και η Τουρκία καταγγέλλουν περιστατικά παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός.

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.