Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Η παγκόσμια ειρήνη ξεκινά από τη Μ.Ανατολή: Εν αναμονή του «ιστορικού σχεδίου» Τραμπ


Πολλά σημαίνοντα πρόσωπα χαρακτηρίζουν ως «ιστορική» την πρωτοβουλία Τραμπ για την ειρήνευση γύρω από το Ισραήλ.

Στον απόηχο της ιστορικής συνάντησης που είχαν πριν από μερικές μέρες στα Ιεροσόλυμα πολλοί ηγέτες κρατών, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

«Ευκαιρίες τέτοιου είδους εμφανίζονται μόνο μια φορά στην ιστορία και εμείς δεν επιτρέπεται να αποτύχουμε (…) Είμαι γεμάτος ελπίδες ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας ιστορικής στιγμής για το κράτος μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, σχετικά με το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο.

«Σήμερα, έχουμε στον Λευκό Οίκο τον μεγαλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ και, επομένως, τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε ποτέ», πρόσθεσε.

Εξασφαλίζοντας επιπλέον την…οικουμενική αποδοχή του σχεδίου ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ και αντίπαλος του Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, Μπένι Γκαντζ, θα μεταβεί επίσης την ερχόμενη βδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Ας δούμε τι τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου:

«Είχα πολλές επαφές και συζητήσεις για το Ειρηνευτικό Σχέδιο με τους συμβούλους του προέδρου (Τραμπ), τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και τον φίλο μου, τον πρεσβευτή (των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ) Ντέιβιντ Φρίντμαν (…) Το περιεχόμενο των συνομιλιών μας, όπως και οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα παραμείνουν απόρρητα προς το παρόν.

Όμως μπορώ ήδη να σας πω ότι το Ειρηνευτικό Σχέδιο του προέδρου Τραμπ θα σηματοδοτήσει την ιστορία ως ένα σημαντικό ορόσημο που θα επιτρέψει στους διάφορους πρωταγωνιστές στη Μέση Ανατολή να προχωρήσουν προς τα εμπρός, με μια ιστορική περιφερειακή συμφωνία»

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες , μόλις λίγα 24ωρα μετά την ιστορική ομιλία Πούτιν από τα Ιεροσόλυμα και τις «νύξεις» του περί παγκόσμιας συνεργασίας.

Τώρα βλέπουμε πως η Εθνική Δεξιά στις ΗΠΑ αναλαμβάνει να ενώσει δύο αντίπαλες πολιτικά ομάδες στο Ισραήλ με σκοπό την απαρχή της ειρήνης στην πιο ταραγμένη περιοχή του πλανήτη.

Η συνέχεια αναμένεται αρκετά ενδιαφέρουσα, με επίκεντρο τους «Αγίους Τόπους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.