Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Μετά τον Δένδια ο Σάλεχ πήγε στην Μόσχα – Χάρτης ΑΟΖ με μήνυμα για Καστελόριζο


Όλο και πιο κοντά τα συμφέροντα Αθήνας-Κρεμλίνου...

Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων (εκλεγμένη μόνιμη βουλή στο ανατολικό τμήμα της χώρας) της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ, μετά την επίσκεψη Δένδια και την συμφωνία για κοινή γραμμή απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έφθασε στην Μόσχα, όπου αύριο θα έχει συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή) μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

«Ο Ακίλα Σάλεχ έφθασε στη Μόσχα. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας», δήλωσε η πηγή.

Νωρίτερα ο σύμβουλός του Σάλεχ αρμόδιος για τα ΜΜΕ Φατχί αλ Μαρίμι δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή διοργανώθηκε δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην Λιβύη, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως επίσης «και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών μεταξύ διαφόρων περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων με στόχο την αναζήτηση τρόπων κατάπαυσης του πυρός και μηχανισμών ειρηνικής διευθέτησης», στη βάση της πρότασης που έγινε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στις αρχές Ιουνίου που είναι γνωστή ως «Διακήρυξη του Καΐρου» και των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Οι Ρώσοι στηρίζουν στρατιωτικά τον Χάφταρ, στέλνοντας όπλα μέσω αερογέφυρας αλλά και μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ κατά του Σάρατζ και των τουρκικών δυνάμεων, αλλά πολιτικά συνεννοούνται πλέον με τον Σάλεχ.

Ο πολιτικός, με τον οποίο συνομιλεί λοιπόν η Ελλάδα στην Λιβύη είναι, την ίδια στιγμή, ο εκλεκτός συνομιλητής της Μόσχας, με τα συμφέροντα Ελλάδας και Ρωσίας να έρχονται όλο και πιο κοντά, στην παρούσα φάση.

Όπως σας μεταδώσαμε νωρίτερα, η πλευρά που στηρίζει Σάλεχ και Χάφταρ στην Λιβύη, με αφορμή και την δήλωση Δένδια ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής «για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010», προχώρησε στην «χάραξη» ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το μήνυμα του χάρτη πέρα από την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Λιβύης με βάση την μέση γραμμή του διεθνούς Δικαίου, η οποία αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στην Κρήτη, είναι πως το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.