Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Η επικοινωνιακή «φούσκα» της παρέμβασης Μέρκελ, το κρυφτό της Αθήνας και ο Ερντογάν που βρυχάται.


Να βγει η Αθήνα να μιλήσει για τα τηλεφωνήματα της Καγκελαρίου μετά τη διάψευση από το ΓΕΕΘΑ

Μπορεί οι Γερμανοί να «βλέπουν» αποκλιμάκωση στο Αιγαίο μετά τα τηλεφωνήματα της Μέρκελ σε Μητσοτάκη και Ερντογάν, ωστόσο πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαψεύδουν ότι οι μονάδες του τουρκικού στόλου που έχουν αναπτυχθεί πέριξ του συμπλέγματος της Μεγίστης άρχισαν να αποσύρονται.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΓΕΕΘΑ η κατάσταση «παραμένει αμετάβλητη». Χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι Τούρκοι παραμένουν νότια του Καστελόριζου, αλλά το Ορούτς Ρέις είναι αγκυροβολημένο εκτός του λιμένα της Αττάλειας. Φυσικά και ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, μετά την έκδοση της παράνομης Navtex από τον Ερντογάν, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες.

Τα ελληνικά πολεμικά πλοία εξάλλου, παρέμειναν σε επιφυλακή και μετά τις πληροφορίες για λήξη συναγερμού καθώς υπήρχε η υπόνοια ότι πρόκειται για ένα τεχνικό ελιγμό της Άγκυρας εάν απομακρύνονταν από την περιοχή. Να σημειωθεί ότι η τουρκική Navtex ισχύει μέχρι τις 2 Αυγούστου, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή το τουρκικό σεισμογραφικό με τη συνοδεία πλοίων του πολεμικού ναυτικού θα μπορούσε να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα ουδείς μπορεί να εμπιστευτεί τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της κ. Μέρκελ από τη στιγμή που η συγκεκριμένη χώρα έχει μακροχρόνιες αγαστές σχέσεις με την Τουρκία και ειδικά επί των ημερών του Ερντογάν, αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες των γερμανικών προϊόντων. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει ευθέως να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα τηλεφωνήματα της κ. Μέρκελ, το ρόλο που παίζει και τι έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά.

Η Αθήνα όπως φαίνεται, κάτι κρύβει και αν δεν είχε «καρφώσει» ο Τσαβούσογλου τη μυστική συνάντηση «των τριών» στο Βερολίνο, ίσως να είχαν ξεκινήσει μυστικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα αποδεχόταν την «περιορισμένη επήρεια» του Καστελόριζου και ίσως και της Κρήτης. Δηλαδή όπως είχε θέσει στο τραπέζι η Αίγυπτος, λέγοντας μάλιστα στον κ. Δένδια, ότι αν συμφωνεί θα μπορούσε να κλείσει το θέμα της ΑΟΖ και με την Τουρκία.

Όπως είχε αποκαλύψει το περιοδικό CRASH από τις αρχές του μήνα, ο κ. Σίσι είχε προτείνει Καστελόριζο 0% ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδα, Ρόδος 1% ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα, Κάρπαθος 10% ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδα, Κρήτη 20% ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδα. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε αναφέρει μάλιστα, ότι αν αποδέχεται η Αθήνα αυτή την πρόταση τότε δε θα υπάρχει πρόβλημα στη συμμετοχή και της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Τουρκίας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.