Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Η μυστική συμμετοχή του Ισραήλ στον πόλεμο της Λιβύης


Το Ισραήλ υποστηρίζει μυστικά τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη σύγκρουση στη Λιβύη κατά την αντιπαράθεση του με τον στρατό του κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει το Κάιρο ως έναν από τους πιο συνεπούς εταίρους του στην περιοχή, εξ ου και το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για τη νίκη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης- LNA.

Ο δημοσιογράφος Τζόζεφ Μίλμαν σε συνέντευξή του στη βρετανική έκδοση του «Middle East Eye» δήλωσε ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών "Mossad" εκπαίδευσε διοικητές του LNA στην Αίγυπτο σε στρατιωτικές τακτικές, ηγεσία στρατιωτικών επιχειρήσεων, κατάλληλη ανάλυση της κατάστασης και συγκέντρωση πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο Κάιρο το 2017 και το 2019, ο Χαφτάρ ανέφερε ότι συζήτησε με αξιωματούχους της Mossad την προμήθεια συσκευών νυχτερινής όρασης και τουφεκιών ελεύθερου σκοπευτή για το LNA.


Σε τι αποβλέπει το Ισραήλ

Το Ισραήλ πιστεύει ότι σε περίπτωση νίκης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στα ανατολικά της χώρας, θα δημιουργηθεί ένα «τείχος ασφαλείας» από την παράνομη μεταφορά όπλων από τη Λιβύη μέσω του Σινά σε Παλαιστίνιους τρομοκράτες στη Γάζα. Επιπλέον, ο Χαφτάρ, με τα πετρελαϊκά του χρήματα, θα μπορούσε να γίνει καλός αγοραστής Ισραηλινών όπλων.

Το Τελ Αβίβ έχει επίσης πολιτικό και ενεργειακό ενδιαφέρον εδώ. Ο Χαφτάρ θα μπορούσε στο μέλλον να εξασφαλίσει σταθερή διέλευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Μεσογείου σε Ευρωπαίους καταναλωτές. Ένας άλλος λόγος είναι η απειλή για την Αίγυπτο από την κυβέρνηση της Τρίπολης και τις φιλοτουρκικές παραστρατιωτικές ομάδες. Το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Αιγύπτου στην περιοχή, οπότε υποστηρίζει απρόσκοπτα το LNA.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.