Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Βηρυτός: Λαβύρινθος με υπόγειες αίθουσες εντοπίστηκε στο σημείο της έκρηξης σύμφωνα με έρευνα


Υπόγειες εγκαταστάσεις φαίνεται πως ανακάλυψαν ερευνητές, στο λιμάνι της Βηρυτού, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη (04/08) και έτσι συντηρούνται οι ελπίδες για επιζώντες.

Ερευνητές που εργάζονται κοντά στο σημείο μηδέν, όπου σημειώθηκε η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη (04/08), ίσως έχουν ανακαλύψει υπόγειες εγκαταστάσεις και έτσι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν οι ελπίδες για τυχόν ανεύρεση επιζώντων.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Sky News Australia, οι υπόγειοι χώροι μπορεί να είναι «μια σειρά από υπόγεια δωμάτια πανικού», με τους εργάτες να σκάβουν μέσα από τα ερείπια ακόμα και ενός κατεστραμμένου σιλό σε κοντινή απόσταση για να τις ανοίξουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «ξέρουν ότι υπάρχει ένας λαβύρινθος υπόγειων θαλάμων εδώ. ανακάλυψαν το άνοιγμα ενός μόνο εξ αυτών, και έτσι διατηρούνται ζωντανές οι ελπίδες των συγγενών, δηλαδή ότι κατά κάποιον τρόπο τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχουν φτάσει σε αυτό το καταφύγιο».

Ρωσικές και τουρκικές ομάδες διάσωσης έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τον στρατό του Λιβάνου και τις δυνάμεις της Πολιτικής Άμυνας ώστε να βρουν συντρίμμια και να αναζητήσουν επιζώντες.

​Η ισχυρή έκρηξη της Τρίτης ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του λιμανιού και των γύρω συνοικιών, με χιλιάδες κτίρια σε ολόκληρη τη Βηρυτό να έχουν υποστεί ζημιές από το ωστικό κύμα.

Η αιτία της έκρηξης παραμένει ασαφής, αν και είναι γνωστό ότι υπήρχαν περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου σε μια από τις αποθήκες του λιμανιού, που μεταφέρθηκαν στην πόλη με ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο, το 2013, και βρέθηκαν εκεί εν μέσω νομικής διαμάχης μεταξύ αξιωματούχων και δικαστηρίων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, δήλωσε την Παρασκευή (07/08) ότι μαζί με την «αμέλεια», οι Αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν εάν το συμβάν προκλήθηκε από «ξένη παρέμβαση μέσω πυραύλου ή βόμβας».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε την Τετάρτη (05/08) ότι και αυτός δεν αποκλείει πως η έκρηξη μπορεί να ήταν «επίθεση».

Η έρευνα για την έκρηξη πυροδότησε πολιτική σύγκρουση, με τον Πρόεδρο Αούν και τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να είναι υπέρ εσωτερικής έρευνας, ενώ οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης έχουν απαιτήσει διεθνή εξέταση του ζητήματος.

Ο Τραμπ είπε, την Κυριακή (09/08), ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν σε έναν τέτοιο έλεγχο εάν τους ζητηθεί.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.