Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΠΟΤΕ Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ


 


Τα στενά του Βοσπόρου διέπονται από την Συνθήκη του Μοντρέ της οποία η ισχύς λήγει το 2023 αλλά μπορεί να ανανεωθεί σιωπηρά εάν κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν προβάλει ενστάσεις.

Η συνθήκη αυτή προβλέπει ότι από τα στενά του Βοσπόρου περνούν ελεύθερα, χωρίς άδεια, τα πολεμικά πλοία των χωρών που βρέχονται από την Μαύρη θάλασσα (Εύξεινος Πόντος) και μόνο. Αυτό σημαίνει ότι Αμερικανικά ή ΝΑΤΟικά πλοία πρέπει να παίρνουν ειδική άδεια από την Τουρκία η οποία ασκεί την διαχείριση των στενών.
Συνεπώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποστέλλουν όσα πλοία θέλουν προς ενίσχυση της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ουκρανίας ,χωρών που είτε είναι μέλη του ΝΑΤΟ είτε βρίσκονται στην σφαίρα επιρροής του.

Από ότι φαίνεται το 2023 και με την λήξη της ισχύος της συνθήκης κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη ( Κράτη Μαύρης Θάλασσας : Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, τότε Γιουγκοσλαβία ) δεν πρόκειται να προβάλουν ενστάσεις και έτσι η συνθήκη θα ανανεωθεί σιωπηρώς.

Ο Ερντογάν για να είναι σε θέση να παζαρεύει με το ΝΑΤΟ έχει σχεδιάσει την δημιουργία μιας διώρυγας , παραλληλης με αυτή των στενών, η οποία δεν θα εμπίπτει στην συνθήκη του Μοντρέ και έτσι θα επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ.

Στην ουσία ο Ερντογάν παίζει με το γραμμα της συνθήκης κι όχι με το πνεύμα αλλά έστω κι έτσι , σε δικανικό επίπεδο έχει δίκιο.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς το πλήγμα που θα υποστεί τόσο το κύρος της Ρωσίας όσο και η κυριαρχία της στην κλειστή μέχρι σήμερα ρωσική λίμνη της Μαύρης θάλασσας.

Εάν ο Ερντογάν προχωρήσει σε υλοποίηση της διώρυγας η οποία μάλιστα θα επιτρέπει ακόμα και την διέλευση αεροπλανοφόρων και όταν σε δεύτερό στάδιο θα έρθει σε συμφωνία με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την απρόσκοπτη διέλευση πολεμικών πλοίων τους ,τότε είναι σίγουρο οτι η Ρωσία θα καταλάβει τα στενά και την Κωνσταντινούπολη με στρατιωτικά μέσα.

Η Ρωσία τρεις φορές μέχρι τώρα έχει φτάσει κοντά στην κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Την πρώτη φορά ήταν την 1774 αμέσως μετά τα Ορλοφικά στην Ελλάδα οπότε και η Τσαρίνα Αικατερίνη απείλησε με πόλεμο την Τουρκία για να σταματήσει τις σφαγές των Ελλήνων, τις οποίες ωστόσο προκάλεσε η ίδα με τους αδερφούς Ορλόφ οι οποίοι ξεσήκωσαν τους Έλληνες αλλά δεν τους βοήθησαν σε ότι είχαν υποσχεθεί.

Η δεύτερη φορά ήταν το 1829 αμέσως μετά την Ναυμαχία του Ναβαρίνου όπου Γάλλοι Άγγλοι και Ρωσοι καταβύθισαν τον στόλο του Ιμπραήμ .Ο Σουλτανος σε αντίποινα έκλεισε τα στενά κάτι που προκάλεσε πόλεμο με την Ρωσία η οποία έστειλε στρατό σε απόσταση 70 χιλιομέτρων έξω από την Πόλη υποχρεώνοντας τον Σουλτάνο στην συνθήκη της Αδριανούπολη.

Η τρίτη φορά ήταν το 1876 όταν η Ρωσία απελευθέρωσε την Βουλγαρία και τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάστηκαν να εξορμήσουν εναντίον της Πόλης από την κεντρική Βουλγαρία, κίνηση που τελικά αποσόβησε η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

Υπάρχουν και αναφορές σχετικά με τα σχέδια του Στάλιν να καταλάβει την Πόλη , σκέψη που εξέφρασε στην συνδιάσκεψη του Ποτσδαμ στις 17 Ιουλίου 1945 όπου και συναντήθηκαν ο Στάλιν ,ο Τσώρτσιλ και ο Τρούμαν .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.