Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο πείθει την Ελλάδα για αναγνώριση του Κοσόβου;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι βρήκαν έναν τρόπο να πείσουν την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου- μέσω των επενδύσεων.

Με τη βοήθεια της Ουάσιγκτον, η Αθήνα επιδιώκει να γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, και η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου φαίνεται να αποτελεί σημαντικό μέρος αυτού του σχεδίου.

Η Αθήνα αναμένεται να κατασκευάσει έναν πλωτό τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το οποίο θα πουλήσει σε χώρες της περιοχής, χαρακτηρίζοντας το Κοσσυφοπέδιο βασικό πελάτη για ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Πρίστινα, πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αναμένει ότι το επενδυτικό σχέδιο φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε αναγνώριση από την Αθήνα.

Η Πρίστινα λέγεται ότι προέβαλε τις επενδύσεις ως προϋπόθεση για αναγνώριση και απολαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Δυτικές πηγές που συμμετείχαν σε συνεχιζόμενες συζητήσεις με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με αέριο, ανέφεραν στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων DTT-net ότι το έργο φυσικού αερίου και οι μελλοντικές σχέσεις Ελλάδας-Κοσσυφοπεδίου συνδέονται στενά.

Σύμφωνα με πηγές, οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για τη χρήση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας κοντά στην Πρίστινα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη μετάβαση και τη διαφοροποίηση της ενέργειας.

«Αυτό το έργο αναμενόταν να οδηγήσει πολύ σύντομα στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα», γράφει το πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο.

Η Κύπρος, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία προστίθενται επίσης σε αυτήν τη λίστα.

Το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ της Πρίστινα και της Αθήνας παίρνουν νέα ώθηση τονίστηκε την Παρασκευή από τον Υπουργό Δένδια σε συνάντηση με τον ομόλογό του, Ντόνικα Γκερβάλλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.