Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΕΡΕΥΝΑ – Θαυματουργή η υδροξυχλωροκίνη κατά της Covid-19

Οι ασθενείς έχουν ποσοστό επιβίωσης 2,9 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με άλλους ασθενείς

Ένα φάρμακο για την ελονοσία για το οποίο ο Donald Trump είχε καταδικαστεί από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα όταν το είχε προτείνει για θεραπεία κατά της covid-19 δείχνει τελικά ότι μπορεί πράγματι να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών έως και 200%.

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν οι ασθενείς με έντονη δύσπνοια εξαιτίας της Covid-19 έλαβαν υψηλές δόσεις υδροξυχλωροκίνης με ψευδάργυρο, τα ποσοστά επιβίωσής τους αυξήθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, ο Trump είχε αναφέρει τον περσινό Μάρτιο ότι έπαιρνε το συγκεκριμένο φάρμακο προκειμένου να τον προστατεύσει από τον νέο κορωνοϊό και όχι ως θεραπεία.

Ο πρώην πρόεδρος είχε αναφερθεί στην υδροξυχλωροκίνη ως πιθανή θαυματουργή θεραπεία, με τους επιστήμονες να επιμένουν ότι ήταν λάθος που προωθούσε το συγκεκριμένο σκεύασμα. Παρ’ όλα αυτά, άνθρωποι από το περιβάλλον του τόνισαν την Τετάρτη ότι η μελέτη διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο Saint Barnabas στο Νιου Τζέρσεϋ σε 255 ασθενείς και ότι δημοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου στον ιατρικό ιστότοπο medRxiv.

Ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ, έγραψε στο Twitter: «Ω! Η μελέτη δείχνει ότι οι θεραπείες υδροξυχλωροκίνης και ψευδαργύρου αύξησαν το ποσοστό επιβίωσης κατά του κορωνοϊού κατά σχεδόν τρεις φορές». Ο γιος του Donald Trump, o Junior συμπλήρωσε: «Μόνο την τελευταία εβδομάδα, μάθαμε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι λεγόμενοι fact checkers και οι κροίσοι των Big Tech (εννοώντας τον Zuckenberg), μας είπαν ψέματα για τη θεωρία της εργαστηριακής διαρροής και την υδροξυχλωροκίνη. Όλα για να βλάψουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Τι άλλο θα πουν;», συμπλήρωσε με ειρωνεία.

Η υποστήριξη του Τραμπ στο τότε μη εγκεκριμένο -για τον κορωνοϊό- φάρμακο χαρακτηρίστηκε ως απερίσκεπτη και επικίνδυνη εκείνη την εποχή. Ο Trump νόσησε με COVID τον Οκτώβριο και νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Κέντρο Walter Reed με προβλήματα δύσπνοιας. Ωστόσο, βγήκε γρήγορα από το νοσοκομείο αφού έλαβε μια πειραματική θεραπεία αντισωμάτων.

Το περασμένο καλοκαίρι, το Twitter περιόρισε τον λογαριασμό του Trump Jr αφού δημοσίευσε ένα βίντεο γιατρών για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης τον κατηγόρησε ότι βοηθήκε στη «διάδοση παραπλανητικών και δυνητικά επιβλαβών μηνυμάτων» που σχετίζονται με την covid-19.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε να μην χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο φάρμακο για την αποτροπή της νόσησης από κορωνοϊό, επικαλούμενη στοιχεία που υποδήλωναν ότι ήταν αναποτελεσματικό.

Ωστόσο, οι ερευνητές της νέας έκθεσης δηλώνουν ότι «Διαπιστώσαμε πως όταν οι σωρευτικές δόσεις δύο φαρμάκων, HCQ και AZM, ήταν πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο, οι ασθενείς είχαν ποσοστό επιβίωσης 2,9 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με άλλους ασθενείς.

Χρησιμοποιώντας την αιτιώδη ανάλυση και λαμβάνοντας υπόψη την αθροιστική δόση προσαρμοσμένη στο βάρος, αποδείξαμε ότι η συνδυασμένη θεραπεία, > 3 g HCQ και> 1 g AZM, αυξάνει σημαντικά την επιβίωση Covid ασθενών με IMV και ότι η σωρευτική δόση HCQ> 80 mg / kg λειτουργεί πολύ καλύτερα».

Να σημειώσουμε πάντως ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι ακόμη ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία της COVID. Στις αρχές της πανδημίας, ο Δρ. Anthony Fauci, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το φάρμακο, αλλά υποστήριξε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του.

Τα σχόλια του Fauci μέσω email για την υδροξυχλωροκίνη ευθυγραμμίζονται με αυτά που είπε δημόσια και την επιστημονική συναίνεση για το φάρμακο. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι επικριτές του τον κατηγορούν ότι υποστηρίζει κρυφά το φάρμακο, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Αρκετές άλλες μελέτες τους τελευταίους μήνες, μετά το email του Fauci, διαπίστωσαν ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις. Μία μελέτη του Δεκεμβρίου από το International Journal of Antimicrobial Agents έδειξε 84% λιγότερες νοσηλείες μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο και μια μελέτη του Ιανουαρίου, που πραγματοποιήθηκε από την Hackensack Meridian Health, η οποία είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.