Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Μελέτη Johns Hopkins University «Όσοι έχουν νοσήσει από COVID έχουν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν παρενέργειες από τα εμβόλια»


Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 954 εργαζόμενους στον τομέα υγείας

Ακόμα μία μελέτη που προκαλεί προβληματισμό για τις παρενέργειες των εμβολίων δημοσιεύτηκε από το Johns Hopkins University και αφορά όσους νόσησαν με covid-19, μεταξύ των οποίων και πολλούς από τον υγειονομικό χώρο. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Maryland της Βαλτιμόρης και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα παρενεργειών από την πρώτη δόση του εμβολίου σε σχέση με άλλους.

Η ομάδα αναφέρει ότι τα ευρήματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας των εμβολίων και πώς η COVID-19 μπορεί να αλλάξει το σώμα ενός ατόμου μακροπρόθεσμα. Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 954 εργαζόμενους στον τομέα υγείας. Ο καθένας από αυτούς ερωτήθηκε για το αν είχε μολυνθεί προηγουμένως με COVID-19 και αν παρουσίασε συμπτώματα μετά τη λήψη του εμβολίου.

Εκείνοι που παρουσίασαν συμπτώματα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, σε εκείνους με ήπιες, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, ήπια κόπωση και πονοκεφάλους και σε άλλους με σημαντικές κλινικά, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, του πυρετού και του ρίγους. Στη συνέχεια, η ομάδα προσάρμοσε τα δεδομένα ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ απίθανο για τα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ από τον ιό να αισθανθούν σημαντικά συμπτώματα μετά από μία μόνο δόση. Ωστόσο, οι νοσήσαντες με COVID-19 εμφάνισαν συχνότερα συμπτώματα έπειτα από τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Johns Hopkins University διαπίστωσε ότι εκείνοι με προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 ήταν κατά 4,59 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από άλλους. Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, γυναίκες και εκείνοι που έλαβαν το εμβόλιο Moderna και όχι το σκεύασμα των Pfizer-BioNTech, ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.



Ωστόσο, οι νοσήσαντες της COVID-19 ήταν λιγότερο πιθανό να βιώσουν μια σοβαρή αντίδραση στη δεύτερη δόση του εμβολίου από τον γενικό πληθυσμό, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παρενέργειες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 953 από τους 954 εργαζομένους υγειονομικής περίθαλψης ανέπτυξαν ισχυρές αντιδράσεις αντισωμάτων στο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσίασαν ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα του ιού. Αυτός που δεν ανέπτυξε αντισώματα έπαιρνε ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο.

Υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων βρέθηκαν και σε όσους έλαβαν το εμβόλιο Moderna. Η σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων αντισωμάτων και περισσότερης προστασίας από τον ιό δεν μπορεί να αποδειχθεί, αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντισώματα είναι αυτά που παρέχουν ανοσία σε ένα άτομο. Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι νοσήσαντες με COVID-19 αλληλεπιδρούν με την πρώτη δόση εμβολίου με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν όσοι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό στη δεύτερη. Μία μελέτη του Πανεπιστημίου Rush, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, διαπίστωσε ότι οι νοσήσαντες ανέπτυξαν μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων στην πρώτη δόση του εμβολίου, αν και έδειξαν μικρή ανταπόκριση στη δεύτερη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.