Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

«Στην Κρήτη θα δημιουργηθεί μια δεύτερη ναυτική βάση»

 

 
"Η Ελλάδα αποφάσισε να έχει μια μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο"

Ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον, ελληνικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ανεξάρτητα από τη μορφή του εγγράφου, θα δημιουργηθεί μια δεύτερη ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας στο νησί της Κρήτης, γράφει το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fokus.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η νέα βάση θα αποτελέσει μέρος του εθνικού επιχειρησιακού σχεδίου για τα επόμενα χρόνια και συνδέεται με την απόφαση της Ελλάδας να δημιουργήσει μια πιο μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πράξη, η Αθήνα θέλει να δημιουργήσει σταδιακά μια ναυτική βάση που θα περιλαμβάνει όλο και περισσότερες ναυτικές μονάδες.

Όσον αφορά το τεχνικό μέρος των διαπραγματεύσεων, το πιο επείγον αίτημα της Ελλάδας αφορά την ενσωμάτωση των αεροπορικών και ναυτικών εγκαταστάσεων στο νησί της Σκύρου, τις οποίες ο αμερικανικός στρατός θα μπορεί να χρησιμοποιεί εκ περιτροπής ή σταθερά.

Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς της νέας MDCA, ο αμερικανικός στρατός έχει εναλλασσόμενη παρουσία σε μια σειρά άλλων τοποθεσιών εκτός από τη βάση του κόλπου της Σούδας, όπως το Στεφανοβίκειο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η αεροπορική βάση της Λάρισας.

Για την Αθήνα, η πιθανή προσθήκη μιας άλλης τοποθεσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας ή Θράκης (Αεροδρόμιο Ξάνθης ή Χρυσούπολης, που κάποτε θεωρούνταν ένα είδος στάσης για τα ΝΑΤΟϊκά μη επανδρωμένα αεροσκάφη) θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Ωστόσο, λόγω της γεωγραφίας και της στρατηγικής της θέσης, η Σκύρος θεωρείται το σημαντικότερο αίτημα της Αθήνας.

Οι τελευταίες συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 14 Οκτωβρίου, όταν ο υπουργός Εξωτερικών του νότιου γείτονά μας Νίκος Δένδιας θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον για να υπογράψει τη MDCA.

Όπως υπαινίχθηκε σαφώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η νέα MDCA θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Η επίσκεψη του Δένδια στην Ουάσινγκτον θα συμπέσει επίσης, μεταξύ άλλων, με τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, σημειώνει το δημοσίευμα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.