Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

PRAVDA: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ


img_606x341_0707-turkey-syria-crackdownΟ Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, στις 9 Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός επέδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο προς τη Συρία. Η Τουρκία ζήτησε, να σταματήσει η Συρία αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων κατά των αμάχων. Η Άγκυρα ζήτησε επίσης να καθορίσει η Συρία την ημερομηνία για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Αν η Συρία δεν ακούσει τις συστάσεις της Τουρκίας, η Άγκυρα θα κηρύξει τον πρόεδρο της Συρίας παράνομο, όπως ήδη συνέβη με τον Καντάφι της Λιβύης.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι υπάρχουν εννέα τουρκικά μαχητικά που επιχειρούν με την «συμμαχία» κατά της Λιβύης. Έτσι, μπορεί κανείς να πει ότι η Τουρκία έχει δώσει την τελευταία προειδοποίηση προς την Συρία. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε την δύσκολη αποστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της Συρίας δήλωσαν ότι στο τελεσίγραφο Νταβούτογλου δώθηκε απάντηση κατά την οποία ο λόγος του προέδρου της Συρίας δεν ήταν καθόλου διπλωματικός Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν αργότερα, ότι ο Άσαντ ορίζεται την πρόθεσή του να συνεχίσει τον αγώνα κατά των ενόπλων μαχητών.
Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανέφεραν ότι το ΝΑΤΟ θα παρεμβει στη Συρία, εάν η χώρα συνέχισει την καταστολή εναντίον του πληθυσμού. Σύμφωνα με την Hurriyet , έγινε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο εθνικής αμύνης της Τουρκίας μία ημέρα πριν από την αναχώρηση Νταβούτογλου για την Δαμασκό. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν για όλα τα μέτρα (οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά) που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ληφθούν κατά της Συρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Πράβδα, η Τουρκία έχει κάνει πολλά για να υποκινήσει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Τουλάχιστον 40 τοις εκατό των «ειρηνικών διαδηλωτών" που αφοπλίστηκαν από κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας, έφθασε στη χώρα από την Τουρκία. Αξιωματούχοι του συριακού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν την άνοιξη του τρέχοντος έτους, ότι η Τουρκία είχε εμπλακεί στην κρίση της Συρίας «πολύ σοβαρά».
Σύμφωνα και πάλι με την Πράβδα, το κίνημα των ανταρτών της Συρίας ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη με την βοήθεια του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν. Αυτό αποτελεί πολύ σοβαρή κατηγορία από πλευράς των Ρώσων. Ήδη εντωμεταξύ, ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Συρίαγια τις σοβαρές συνέπιες που θα αντιμετωπίσει. Ο Μπασάρ Ασαντ, γνωρίζει πολύ καλά το γεγονός, ότι η Δύση ΤΟΝ έχει «θάψει» ήδη.
Εντωμεταξύ, αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία. Αυτή είναι μια παράξενη δήλωση για την Άγκυρα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ζήτημα των εθνικών μειονοτήτων στην Τουρκία παραμένει μια ανοικτή πληγή. Παρ 'όλα αυτά, η Τουρκία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την κρίση στη Συρία για να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Αν κρίνουμε από την αντίδραση της Δαμασκού στην ανακοίνωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Αύγουστο, η Συρία είναι έτοιμη να σηκώσει το γάντι που πέταξε η Δύση και η Τουρκία.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας δεν ήταν ποτέ απλές. Η Τουρκία δεν έχει ως στόχο να καταστρέψει τη Συρία, φυσικά, αλλά θέλει να την αποδυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο και μάλιστα με την έγκριση της Δύσης Η Τουρκία ελέγχει τις πηγές των μεγάλων ποταμών της περιοχής - Ευφράτη και του Τίγρη – που είναι οι αρτηρίες του νερού για τη Συρία και το Ιράκ.
Η Τουρκία άρχισε να εκμεταλλεύεται τους υδάτινους πόρους της περιοχής, πολύ ενεργά στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Η Τουρκία ενέκρινε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων της επικράτειάς της κατά 1,7 εκατ. Εκτάρια. Έκτισε σειρά φραγμάτων και η απόφαση αυτή προκάλεσε σοβαρές διπλωματικές συγκρούσεις με τη Συρία και το Ιράκ.
Η Τουρκία έχει πολλά άλλα συμφέροντα στην περιοχή, και χάρη στους χαμηλούς της φόρους (σε αντίθεση με την ανεξήγητη και αυτοκαταστροφική θέση της Ελλάδας που επιβάλει παράλογα υψηλούς φόρους) πέτυχε τα τελευταία χρόνια μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Θεωρεί τον εαυτό της περιφερειακή υπερδύναμη που θέλει να επανακαταλάβει τα αραβικά εδάφη που κάποτε κατείχε και γιατί όχι και τα ευρωπαϊκά.
Αυτό αποτελεί και το δόγμα Νταβούτογλου και αυτό βέβαια είναι που θα αποτελέσει και το αίτιο του διαμελισμού της.

Πηγή: http://www.liako.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.