Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Αρμένιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν φόρεμα 5.900 ετών

Σεπτέμβριος 16, 2011.

Αρχαιολόγοι, οι οποίοι συνεχίζουν έρευνες σε περιοχές της Αρμενίας, ανακάλυψαν ένα πολύχρωμο φόρεμα γυναίκας το οποίο πιστεύουν ότι φτιάχτηκε πριν από 5.900 χρόνια.

Το φόρεμα βρέθηκε στη διάρκεια ανασκαφών που γίνονται εδώ και χρόνια σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων στην νότιο Αρμενία, όπου πρόσφατα έχουν βρεθεί δερμάτινα υποδήματα 5.500 ετών και ένα πατητήρι το οποίο χτίστηκε πριν από 6.100 χρόνια και είναι το πρώτο οινοποιείο στον κόσμο.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνολογίας της Αρμενικής Ακαδημίας Επιστημών, Πάβελα Αβετισιάν, δήλωσε ότι το φόρεμα, που βρέθηκε στη σπηλιά ‘Αρένι 1’, αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα ύφανσης και ένδυσης των γυναικών. Σημείωσε ότι αυτό φτιάχτηκε από ίνες φυτών (καλαμών) και χρονολογήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όπου και δόθηκε για να αποκατασταθεί.

«Μόλις αποκατασταθούν τα καταστραμμένα μέρη του φορέματος, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα του ενδύματος που οι γυναίκες φορούσαν τον 39ο αιώνα π.Χ.» δήλωσε ο Αβετισιάν.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ανασκαφές στο σύμπλεγμα των σπηλαίων, όπου βρέθηκε το πανάρχαιο φόρεμα, είναι πιθανόν να κρύβουν νέες και ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.


Πηγή: Μικρές Εκδόσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.