Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Eurogroup: Ναι στην 6η δόση - Εκκληση για επιτάχυνση του PSI

Στο «και πέντε» και με τα ελληνικά ταμειακά διαθέσιμα στο μηδέν έληξε το θρίλερ των τριών μηνών


Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και με τα ταμιακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους να έχουν φθάσει στο «παρά ένα» το Eurogroup ενέκρινε αργά χθες το βράδι την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι επιστολές που έλαβε το Eurogroup από τον πρωθυπουργό κ Λουκά Παπαδήμο, αλλά και από τους τρεις αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας
ικανοποίησαν πλήρως το αίτημα του Eurogroup για έγγραφες δεσμεύσεις σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου και τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι πρόκειται να στείλει απαντηρική επιστολή στην οποία σε γενικές γραμμές θα εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Γιουνκέρ διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως, λάβει την απόφασή του και από το ΔΝΤ.Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Εξάλλου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ιρλανδία, λέγοντας ότι η σταθερότητα και η αλληλεγγύη αποδεικνύουν ότι η παρέμβαση της Τρόικας είναι επιτυχημένη.

Σε ό,τι αφορά, τέλος τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), οι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν στις αλλαγές που θα υπάρξουν στους όρους λειτουργίας και χρηματοδότησής του, ούτως ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις αγορές κρατικών ομολόγων και να χορηγεί κατά προτεραιότητα βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ αρνήθηκε να δηλώσει πόσα είναι τα κεφάλαια που μπορούν να κινητοποιηθούν, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα εγκριθεί σε βάθος χρόνου και θα κριθεί από τη συμπεριφορά των αγορών.

Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας κ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δανακοίνωση που εξέδωσε δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από την απόφαση του Συμβουλίου.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.