Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Στα... γαστρονομικά βήματα Βυζαντινών & Ρωμαίων

Mια μοναδική εμπειρία περιμένει όσους βρεθούν την Παρασκευή 29 Ιουνίου και την Παρασκευή 13 Ιουλίου στο μπαλκόνι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Παρουσιάζοντας τη δουλειά της Μαριάνας Καβρουλάκη, ερευνήτριας της Ιστορίας της Διατροφής και ιδρύτριας των Συμποσίων της Ελληνικής Γαστρονομίας, ο Σύλλογος διοργανώνει δύο μαγικές γαστρονομικές βραδιές.

Η Μαριάνα Καβρουλάκη θα βρίσκεται για δύο βράδια Παρασκευής στο μπαλκόνι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 - 136, Θησείο) με σκοπό οι παραβρισκόμενοι να δοκιμάσουν γεύσεις από άλλες εποχές και με θέα την Ακρόπολη να συζητήσουν για τη ρωμαϊκή και βυζαντινή γαστρονομία.

Tην Παρασκευή 29 Ιουνίου και ώρα 21:00 το δείπνο είναι εμπνευσμένο από τα τραπέζια της αρχαίας Ρώμης. Το μενού περιλαμβάνει τόσο πιάτα τυπικά ενός εορταστικού γεύματος όσο και πιάτα που προέρχονται από την αγροτική κουζίνα της Ρώμης.

Το δείπνο κλείνει με δύο γλυκά, τον Κρητικό γάστριν και την tyropatinam, της οποίας το πρώτο συνθετικό υποδεικνύει ελληνική προέλευση.

Συμμετοχή, ενημέρωση και κρατήσεις στο e-mail mkavroulakis@gmail.com ή στα τηλέφωνα 210 3252214 (11.00- 15:00) και 6970988908 (9:00-15:00 - 18:00 - 21:00). Η τιμή είναι 25 ευρώ ανά άτομο. Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο μετά από κράτηση.

Η επόμενη γαστρονομική εκδήλωση «Τρώγοντας στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου, ώρα 21:00.


Το μενού του ρωμαϊκού δείπνου περιλαμβάνει:

Ιsicia omentata

Κεφτεδάκια: κρέας, ψωμί μουλιασμένο σε κρασί, πιπέρι, κουκουνάρι, πιπέρι, fish sauce, πετιμέζι.

Gustum de curcubitis

Κολοκυθάκια, πιπέρι, κύμινο, ασαφετίδα, πήγανος, ξίδι, fish sauce, πετιμέζι.

Αγγούρι και καρπούζι

Αγγούρι και καρπούζι, πιπέρι, φλισκούνι, μέλι, ξίδι, fish sauce.

Μulsum

Oινόμελι

Μixtura cum nucleis pineis

Τυρί, κουκουνάρια, αμύγδαλα, μαϊντανός, ελαιόλαδο, ξίδι, κόλιαντρο, δυόσμος, πήγανος, θυμάρι, πιπέρι.

Έτνος αρακά

Αρακάς, πράσσο, άνηθος, ελαιόλαδο

Ψωμί όλυρας (triticum spelta)

Ωμό λάχανο

Λάχανο με κόλιαντρο, ξίδι, μέλι, ασαφετίδα

Χοιρινό με σάλτσα κρασιού και σύκου

Χοιρινό, κόλιαντρο, σύκα, κρασί, ξίδι, ελαιόλαδο, ρίγανη, μαϊντανός

Πληγούρι

Γλυκά:

Τyropatina

Aυγά, γάλα, μέλι, πιπέρι.

Γάστρις

Αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, σουσάμι, παπαρουνόσπορος, μέλι, μαύρο πιπέρι.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.