Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

«Μέχρι και 5 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου τον χρόνο θα μπορεί να εξάγει η Κύπρος»


Σε αποκαλυπτική συνέντευξη του Αμερικανικού κολοσσού στο ΡΙΚ, η Noble Energy, εκτιμά ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη» θα συμβάλλει σε ένα σταθερό μέλλον για την οικονομία της Κύπρου.

Η εταιρεία, η οποία απάντησε γραπτώς σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου του ΡΙΚ, Γιώργου Αβραάμ, υπέδειξε ότι, εάν επιβεβαιωθεί το εύρος του κοιτάσματος, μία ιδέα για την εμπορευματοποίηση του οικοπέδου Αφροδίτη, θα ήταν η κατασκευή ενός τερματικού υγροποίησης στην ξηρά, σε περιοχή που υπέδειξε η Κυπριακή Δημοκρατία στο Βασιλικό, όπου υπάρχει χώρος για τουλάχιστον τρία τρένα υγροποίησης.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στο Newsit Κύπρου, η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει μηχανολογική μελέτη για τον συγκεκριμένο χώρο και έχει διαπιστώσει την καταλληλότητά του, για ένα παγκοσμίου επιπέδου τερματικό υγροποίησης για εξαγωγές.

Τα αποτελέσματα από την γεώτρηση θα βοηθήσουν τη Noble Energy, να επιβεβαιώσει το εκτιμώμενο μέγεθός του κοιτάσματος και θα παράσχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες για τα επόμενα στάδια ανάπτυξης, ενώ δεν αποκλείεται να κριθεί αναγκαία και η διενέργεια μίας δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης.

Εκτός από την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της Κύπρου, η ανακάλυψη φυσικού αερίου, έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει εξαγωγές 5 εκατομμυρίων περίπου τόνων, υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο.

Η Noble, τονίζει ότι παραμένει δεσμευμένη σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για να βοηθήσει να αναπτύξει ασφαλισμένα και υπεύθυνα τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες πηγές φυσικού αερίου.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εγκρίνει την αίτηση για άδεια εξασφάλισης επιπρόσθετου συνεργάτη στο τεμάχιο 12, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι Κυπριακές αρχές έχουν δώσει έγκριση σε 5 εταιρείας για μελέτη των δεδομένων, ανάμεσα σε αυτές και η Αυστραλιανή εταιρεία Woodsite, η οποία συνεργάζεται με την Noble, για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Σημαντική κρίνεται η δέσμευση του Αμερικανικού κολοσσού, προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για πρόσληψη ντόπιων ταλαντούχων ατόμων, όπου με βάση τα δεδομένα της Κύπρου, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, για κάθε επιστημονική θέση στο τερματικό, θα δημιουργηθούν ακόμη 4 υποστηρικτικές.
 
 
Πηγή: http://www.pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.