Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Διαφωνούν σε... όλα


 
 
Δεν τα βρήκαν ούτε καν για το... γυμναστήριο - Αρκέστηκαν να ανανεώσουν τη συμφωνία του 1992 για τα πυρηνικά

Δύο «ξένοι» στην ίδια πόλη. Αυτή θα μπορούσε να είναι η φράση που περιγράφει καλύτερα τη στάση που κράτησαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ κατά τη συνάντηση των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αφορμή για την πρώτη χρονικά «σύγκρουση» που θα έπρεπε ίσως να αποτελέσει και ένδειξη για το μάλλον παγωμένο κλίμα ανάμεσα στους δύο προέδρους, αποτέλεσε το... γυμναστήριο.

Τόσο ο Μπάρακ Ομπάμα όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν χάνουν με τίποτα την ευκαιρία να γυμναστούν, ακόμα κι όταν βρίσκονται σε... αποστολή. Έτσι οι εκπρόσωποι και των δύο αποστολών ζήτησαν την αποκλειστική χρήση του γυμανστηρίου του πεντάστερου ξενοδοχείου στο οποίο έχουν καταλύσει οι αποστολές. Τελικά στον ιδιότυπο αυτό «ψυχρό πόλεμο» ο πλανητάρχης επικράτησε έναντι του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε ένα βήμα πίσω και προτίμησε να γυμνάσει το καλοσχηματισμένο σώμα του βουτώντας στα κρύα νερά της λίμνης που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο. Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος έχει συνηθίσει να κολυμπά στα παγωμένα νερά της Σιβηρίας. Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν του παραχώρησε το χώρο, αφού οι συνεργάτες του πλαητάρχη είχε υποβάλει πρώτοι αίτημα για χρήση του γυμναστηρίου.

Η δεύτερη και σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν το θέμα της Συρίας με τον Μπαράκ Ομπάμα να τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης του καθεστώτος Άσαντ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επιδιώκει στο τελικό ψήφισμα να μην γίνεται καμία αναφορά στο πρόσωπο του Σύρου προέδρου.

Τη διαφωνία τους αποκάλυψαν οι ίδιοι στις δηλώσεις που έκαναν το βράδυ της Δευτέρας μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της G8.

«Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας, για να σταματήσει η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στη Συρία, για να επιλυθούν τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Γενεύη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε πως οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον πόλεμο στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι ενδιαφέρονται και οι δύο να σταματήσει η βία και να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στη σύγκρουση.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου και βασικός σύμμαχος του προέδρου τηγς Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει μία ζώνη απαγόρευσης πάνω από τη Συρία διαμηνύοντας στην Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να σκληρύνει τη στάση της έναντι του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Η Ρωσία δηλώνει ανυποχώρητη από την πρόθεσή της να τηρήσει τα εξοπλιστικά συμβόλαια με το συριακό καθεστώς, όμως ούτε και οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την απόφασή τους να στείλουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.

Ακόμα πιο ενδεικτικό του χάσματος στη σχέση των δύο ανδρών, τουλάχιστον όπως αυτή καταγράφηκε στη σύνοδο χθες και σήμερα, είναι το γεγονός ότι το μοναδικό σημείο που φαίνεται ότι βρήκαν σημείο επαφής Ομπάμα και Πούτιν ήταν η ανανέωση συμφωνίας του... 1992 για τα πυρηνικά. Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να υπογράψουν μία συμφωνία για τη διασφάλιση και την καταστροφή πυρηνικού υλικού για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, επεκτείνοντας έτσι τη συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από 21 χρόνια και έληγε τη Δευτέρα με τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι «αυτή η συνάντηση αποτελεί το ηχηρό παράδειγμα μιας εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.