Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Οι εκκλησίες της Νέας Τάξης


Ο  διευθυντής του μουσείου του βατικανού Antonio Paolucci επέκρινε το σύγχρονο στυλ των εκκλησιών για έλλειψη «μορφής»

Η βραβευμένη εκκλησία του Richard Meier στη Ρώμη (φωτογραφία) "θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα μουσείο στο Τέξας ή ένα αμφιθέατρο στη Μελβούρνη", έγραψε στην Osservatore Romano ("επίσημη" εφημερίδα της Αγίας Έδρας .. του Βατικανού).

Ο Paolucci, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της πολιτιστικής κληρονομιάς για το Βατικανό, είπε αυτό που λείπει σε αυτές τις δομές είναι η "μορφή της εκκλησίας»."To όμορφo, λειτουργικo, συμβολικά αποδοτικό κτίριο που μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο εξακολουθεί να μην υπάρχει, ή τουλάχιστον δεν το έχω βρεί», είπε.

Ο Paolucci είπε ότι η θρησκευτική πίστη στη Ρωσία επιβίωσε μέσα από 70 χρόνια κομμουνιστικού αθεϊσμού, χάρη στις πολλές εκκλησίες που διασώθηκαν.

Ο αξιωματούχος του Βατικανού είπε ότι μίλησε για το θέμα με τον δήμαρχο της Ρώμης Gianni Alemanno και τον καρδινάλιο εφημέριο της Ρώμης Agostino Vallini αυτή την εβδομάδα κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου που απεικονίζει 45 νέες εκκλησίες που χτίστηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα από το 2000.

Ο Paolucci δεν είναι η πρώτη φωνή του Βατικανού που επικρίνει τις σύγχρονες εκκλησίες.Ο επικεφαλής πολιτισμού του βατικανού Gianfranco Ravasi έχει δηλώσει ότι πολλές σύγχρονες εκκλησίες είναι «αφιλόξενες» και σε σύγκριση με τα πιό «επιτηδευμένα και χυδαία κτίρια» που τα είχαν αποξενώσει ως αίθουσες συναυλιών.

Οι εκκλησίες της νέας εποχής δεν θέλουν να ξεχωρίζουν και να θυμίζουν τίποτα απολύτως απο Χριστό, αλλά "ουδέτερα προοίμια καταστήματα έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος" της παγκόσμιας πίστης των αρχαίων θεών. Έχουν ισοπεδώσει τα πάντα. Βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι της πανθρησκείας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.