Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ


«Πρόεδρε, δεν θα ξαναβρούμε καλύτερη συγκυρία…»

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργεί το Μαξίμου, από την περασμένη εβδομάδα και μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι, καταδεικνύουν πτώση της Χρυσής Αυγής, ανακοπή των διαρροών της ΝΔ προς το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου και σταδιακό επαναπατρισμό ψηφοφόρων της ΝΔ που επέλεγαν, ως πρόθεση ψήφου, την Χρυσή Αυγή.

Τα ευρήματα αυτά των δημοσκοπήσεων οδηγούν σε εισηγήσεις διενέργειας εκλογών προς τον Α. Σαμαρά. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές, ενώ το πολωτικό κλίμα που θα επικρατήσει θεωρούν ότι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει τη ΝΔ στο να αγγίξει την αυτοδυναμία.

Παράλληλα θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα αποκτήσει δημοκρατική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε μία νέα συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει για τη διετία 2015-2016.

Όσοι εισηγούνται εκλογές στον Πρωθυπουργό, επισημαίνουν ως ένα ακόμα θετικό σημείο τη νίκη της κ. Μέρκελ στη Γερμανία που εκτιμούν ότι πείθει όλο και περισσότερους Έλληνες ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και ρεαλιστική λύση από το να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να ξεπεράσει τα σημερινά της προβλήματα.

«Δεν θα ξαναβρούμε καλύτερη συγκυρία Πρόεδρε», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά για να δώσει έμφαση.

Οι εκτιμήσεις του επιτελείου του κ. Σαμαρά συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η προσφυγή στις κάλπες έχει πολλαπλά οφέλη:

1ον) Θα γίνει με τη Χρυσή Αυγή στο καναβάτσο, απαξιωμένη και απομονωμένη, μέσα σε κλίμα αποτροπιασμού και φόβου που δημιουργήθηκε από το ξέσπασμα της βίας και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

2ον) Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει με μεγαλύτερη πειστικότητα την επίκληση της θεωρίας των άκρων και να θέσει το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας της χώρας, αλλά και με χρονικό ορίζοντα το 2017, την έξοδο από τα μνημόνια.

3ον) Αποφορτίζεται η πολιτική σημασία των δημοτικών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών που συμπίπτουν, αν έχουν προηγηθεί βουλευτικές εκλογές ένα 7 μήνες πριν. Αντίθετα ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές ή στις δημοτικές, θα αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση και θα νομιμοποιήσει το αίτημα για πρόωρες εκλογές , τότε, του Σύριζα. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ν.Δ θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

4ον) Οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, κάτι που σημαίνει εσωκομματικό σιωπητήριο και πειθαρχία αλλά και μία κοινοβουλευτική ομάδα απόλυτα ελεγχόμενη και πιστή στον κ.Σαμαρά.

Ο Πρωθυπουργός ακούει προσεκτικά όλες τις εισηγήσεις. Γνωρίζει όμως ότι για να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση χρειάζεται και το ''πράσινο φως'' από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως το Βερολίνο γιατί και το καλοκαίρι ήταν στο σχεδιασμό του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με αφορμή την κρίση στην ΕΡΤ, αλλά τον απέτρεψαν οι Βρυξέλλες με σαφείς προειδοποιήσεις τόσο από τον κ.Ρεν όσο και από τον κ.Σόιμπλε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.