Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Δεν «χωράνε» και οι δυο αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος -Ωμός εκβιασμός από ΗΠΑ


Του Χρήστου Καπούτση

Μοιάζει με ειδυλλιακή εικόνα, δύο αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου, ο ένας αμερικανό-ευρωπαϊκών συμφερόντων και ο άλλος ρωσικός, να περνούν από το έδαφος της Ελλάδας, μεταφέροντας ζωτικής σημασίας ενέργεια στην κεντροδυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθιστώντας έτσι τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο, με προφανή οφέλη στην οικονομία, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας , αλλά και με αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας. Και ακόμη, μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση η ΔΕΣΦΑ που ιδιωτικοποιείται , αλλά και με συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, να καθίσταται μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Θα μπορούσε να ήταν και έτσι; Ίσως, όμως, το παραπάνω «σενάριο», είναι πολύ καλό, για να είναι και αληθινό!

Δύο Ελληνικές κυβερνήσεις με διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό, η κεντροδεξιά των Α. Σαμαρά και Β. Βενιζέλου και η αριστερά με δεξιές αποχρώσεις του Α. Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), υπέγραψαν την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου. Του αγωγού ΤΑΡ , που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο (αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων) από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Ελλάδας στην Κεντρική Ευρώπη. Και την επέκταση του Turkish Stream που μέσω Ελλάδας θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και μέχρι την Αυστρία.
Πιο συγκεκριμένα, ο αγωγός Greek Stream (επέκταση του Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας) σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την FYROM, Σερβία και Ουγγαρία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ενώ ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον αγωγό ΤΑΡ (Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία) θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Κεντρική Ευρώπη.
Η κατασκευή και λειτουργία ταυτόχρονα και των δυο αγωγών φυσικού αερίου είναι μάλλον εξαιρετικά δύσκολη προοπτική , διότι συγκρούονται ισχυρά γεωοικονομικά, ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα, της Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ – Ε.Ε.) και της Ρωσίας. Επίσης η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ συνδέεται με την κατασκευή του ΤΑΡ.

Η μετοχική σύνθεση των δύο Κοινοπραξιών, είναι ενδεικτική της επερχομένης οικονομικό-πολιτικής μετωπικής σύγκρουσης.

Μέτοχοι της Κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ είναι οι εταιρείες , η Βρετανική BP (20%), η κρατική εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν με 20%, η Νορβηγική Statoil με 20%, η Ισπανική Enagas με 16% και η Ελβετική Axpo με 5%. Επισημαίνουμε ότι, στις θέσεις που είχε εκφράσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αγωγό ΤΑΡ περιλαμβάνεται , η συμμετοχή της χώρας στο κοινοπρακτικό σχήμα, η είσπραξη τελών διέλευσης καθώς και η συμμετοχή στην κατασκευή στον αγωγού. Το αίτημα του Δημοσίου για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ επανέλαβε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνάντηση που είχε, με τον Βάλτερ Πιραέρ, διευθύνοντα σύμβουλο του βελγικού ομίλου υποδομών φυσικού αερίου «Fluxys», που συμμετέχει με ποσοστό 19% στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ.
Ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε επίσης να εξεταστούν τροποποιήσεις στην χάραξη του αγωγού στις περιοχές όπου υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν εύλογες και δίκαιες αποζημιώσεις των αγροτών στα σημεία διέλευσης του αγωγού, όπως προβλέπονται στο σχέδιο Αποκατάστασης Διαβίωσης που θα συναφθεί μεταξύ των του ελληνικού κράτους και της Κοινοπραξίας.
Ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), να προχωρήσει ο αγωγός ΤΑΡ χωρίς προσκόμματα και καθυστερήσεις.
Την κατασκευή και αξιοποίηση του αγωγού Greek Stream προωθεί η ρωσική εταιρεία Gazprom, με την δέσμευση της συμμετοχής στην κατασκευή του αγωγού και ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας. Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του ρωσικού αγωγού Greek Stream, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την FYROM εκτιμάται σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ στα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται, η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Προβλήματα και αντιδράσεις

Πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής που έβαλαν, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Greek Stream, εκδηλώθηκαν οι πρώτες έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ.
Τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τη ελληνορωσική συμφωνία που αφορά τον αγωγό Greek Stream μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Αμος Χόστεϊν, ο οποίος συναντήθηκε στην Αθήνα με του Υπουργούς, Επικρατείας Νίκο Παππά, Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Μάλιστα ο Α. Χόστειν προειδοποίησε ότι, η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., αφού είναι σε εξέλιξη η έρευνα της Κομισιόν σε βάρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Ρωσικής Gazprom. Υπενθύμισε με νόημα, την υπογραφή της ελληνορωσικής συμφωνίας για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και παρέμεινε μονάχα στα χαρτιά, με απόφαση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Αντίθετα, ο αμερικανός αξιωματούχος, διεμήνυσε τη «θερμή» υποστήριξη της χώρας του, στην κατασκευή του ΤΑΡ.
Σχετικά με το έργο του διαδριατικού αγωγού TAP που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο, μέσω της Θράκης και της Μακεδονίας, στην Αλβανία και αποκεί στην Ιταλία, οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν επενδύσει πολλές ελπίδες για ανάπτυξη και επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Σε πολύ πρόσφατες δύο ημερίδες γνωριμίας που διοργάνωσε η Κοινοπραξία TAP AG σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη μεταξύ υποψήφιων βασικών εργολάβων και ενδιαφερόμενων υπεργολάβων, συμμετείχαν περί τους 350 βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων.

Για τον άλλο αγωγό τώρα, η ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία, θα σφραγιστεί κατά την επικείμενη συμμετοχή του Πρωθυπουργού ΑΛ. Τσίπρα, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγ. Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου 2015, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν, για την κατασκευή του αγωγού Greek Stream. Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί από τα κέρδη της εταιρείας που θα προκύψουν, από τη λειτουργία του αγωγού. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που αναφέρθηκαν στην είδηση της τηλεφωνικής συνομιλίας, μεταδίδουν επίσης πληροφορίες για το σχέδιο του αγωγού, που αναμένεται να μεταφέρει περί τα 63 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου προς τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, με τα 43 περίπου εξ αυτών να είναι ελεύθερα προς πώληση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Τη βούληση της Ρωσίας να αξιοποιήσει την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ταμείου για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ρωσίας Konstantin Simonov μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ο Κ. Simonov παρατήρησε ότι η Ελλάδα σήμερα έχει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα σε σχέση με το παρελθόν, σε αντίθεση όπως είπε με την Ουκρανία από την οποία διέρχεται σήμερα το ρωσικό αέριο προς την κεντρική Ευρώπη.

Η λαίλαπα

Κοντολογίς, επειδή οι αμερικάνοι είναι ανυποχώρητοι στην Στρατηγική επιλογή τους, ότι η Ε.Ε. πρέπει σταδιακά να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά προϊόντα ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), επειδή οι ΗΠΑ δεν θέλουν οι Ρώσοι να «κατέβουν» στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, και κυρίως, επειδή η καταχρεωμένη Ελλάδα «ζει και αναπνέει» με ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΆ δανεικά από τη Δύση, έχοντας προ πολλού (από την εποχή που ο ανεκδιήγητος Γ.Α. Παπανδρέου ανακοίνωσε περιχαρής από το Καστελόριζο την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ) απολέσει την Εθνική Ανεξαρτησία της, η χώρα μας, είναι πλέον έρμαιο της αμερικανικής διπλωματίας και του Ευρωπαϊκού ιερατείου (χρηματοπιστωτικό σύστημα). Μία χώρα όπως η Ελλάδα, κατεχόμενη , μία χώρα που έχει καταστεί αποικία χρέους, μια χώρα που έγινε χώρος εξαθλιωμένων πολιτών, με την συνομοταξία του Βερολίνου, των Βρυξελών και του ΔΝΤ (αδίστακτων νεοφιλελεύθερων εκβιαστών) να καιροφυλακτούν και να αλυχτούν ως ο μυθικός κέρβερος, δεν της επιτρέπουν, να έχει μια πολυδιάστατη, εθνωφελής και ανεξάρτητη εξωτερική και αμυντική πολιτική. Δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα, οι μιζαδόροι του Βερολίνου και των Αθηνών, να έχει την Κυβέρνηση που εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών και να υπερασπιστεί τα Εθνικά μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Και το χειρότερο, επιδιώκουν, να υποστεί η χώρα μας μια ιστορικών διαστάσεων Εθνική Καταστροφή μέσω της Οικονομικής κατάρρευσης, ώστε η σημερινή Κυβέρνηση ( ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) να καταστεί λαομίσητη και η Αριστερά να περάσει οριστικά στο περιθώριο των πολιτικό-κοινωνικών εξελίξεων!! Η ιδιοτελής και ξενόδουλη ΤΡΟΙΚΑ εσωτερικού καραδοκεί, για να δικαιωθεί η αντιδημοκρατική θεωρία της, περί αριστερής παρένθεσης και να επανακαταβάλει το κόμμα του Μνημονίου την Εξουσία, διαχειριζόμενη τη μεγάλη «μπίζνα» της χρεωκοπίας της χώρας μας , κερδίζοντας από την παραπέρα εξαθλίωση των ήδη εξαθλιωμένων , πενόμενων και απελπισμένων ελλήνων πολιτών και φυσικά, από το ξεπούλημα της Κρατικής περιουσίας. Αλήθεια για Ποια Δημοκρατία μιλάμε; Που είναι η Ε.Ε. της αλληλεγγύης , της Δημοκρατίας, του Ουμανισμού, του Πολιτισμού, που «κατοικεί» η Ευρώπη των Λαών και των ευρωπαίων πολιτών; Ποιες ελευθερίες, ποιες ηθικές αξίες, ποια Ατομικά και Συνταγματικά Δικαιώματα, προστατεύονται σήμερα από τον οικονομικό ολοκληρωτισμό της Ε.Ε.; Ποιός Πατριωτισμός των Ελλήνων και ποια η Εθνική ταυτότητα, που παραμένουν ως διακριτά μεγέθη στο «χωνευτήρι» της Ευρώπης των τραπεζιτών; Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ. Έχουν ΟΛΑ καταλυθεί από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. …
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.